Dostupni linkovi

Sud BiH potvrdio optužnice za deportirane iz Sirije


Emir Ališić (levo) i Hamza Labidi (desno), pred Sudom BiH, decembar 2019.
Emir Ališić (levo) i Hamza Labidi (desno), pred Sudom BiH, decembar 2019.

Sud Bosne i Hercegovine (BiH) potvrdio je u utorak, 19. maja 2020. godine, optužnice u dva odvojena predmeta protiv Hamze Labidija i Emira Ališića, koji su iz Sirije deportirani u BiH u decembru 2019. godine.

Labidi se tereti da je počinio krivično djelo protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim organizacijama iz člana 162b. stav 2. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine (KZ BiH).

„Optužnica navodi da je dana 13.6.2014. godine optuženi Hamza Labidi napustio područje Bosne i Hercegovine sa ciljem pridruživanja stranoj vojnoj ili paravojnoj formaciji koja djeluje van Bosne i Hercegovine, te je dolaskom u Siriju postao pripadnik više paravojnih formacija koje su bile pod okriljem ISIL-a, na području gradova Rakka i Haritan.

Dalje se navodi da je optuženi Hamza Labidi bio pripadnik tih jedinica u periodu od 2016. do početka 2019. godine, kada se predao kurdskim snagama od strane kojih je na području Sirije bio zarobljen, nakon čega je iz Sirije deportovan u Bosnu i Hercegovinu“, navedeno je u saopćenju Suda BiH.

Očuh Hamze Labidija Emir Ališić tereti se da je počinio krivično djelo organiziranje terorističke grupe iz člana 202d. stav 2. u vezi sa stavom 1., a sve u vezi s krivičnim djelom terorizam iz člana 201. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine (KZ BiH).

U optužnici se navodi da je Ališić dana 13.12.2013. godine napustio područje Bosne i Hercegovine sa ciljem pridruživanja stranoj vojnoj ili paravojnoj formaciji koja djeluje van Bosne i Hercegovine, te je dolaskom u Siriju postao pripadnik više paravojnih formacija koje su bile pod okriljem ISIL-a, na području gradova Rakka i Haritan.

Optužnica navodi da je optuženi Emir Ališić bio pripadnik tih jedinica u periodu od decembra 2013. do početka 2019. godine, kada se predao kurdskim snagama od strane kojih je na području Sirije bio zarobljen, a nakon čega je iz Sirije deportiran u Bosnu i Hercegovinu.

U Bosnu i Hercegovinu su 19. decembra, osim Labidija i Ališića, iz Sirije vraćeni i Jasmin Keserović i Armen Dželko, kojima su već počela suđenja za krvična djela iz optužnice.

Senadu Kasupoviću suđenje počinje sutra, u srijedu 20. maja. Čeka se na potvrđivanje optužnice i za Milarema Berbića.

Tužiteljstvo BiH je ukupno podignulo šest optužnica za bh. državljane vraćene krajem 2019. godine, čeka se još na optužnicu za Muharema Dunića. Svima je po povratku određen pritvor koji i dalje traje.

XS
SM
MD
LG