Dostupni linkovi

Produžen pritvor Duniću za ratovanje u Siriji


Muharem Dunić (desno) u Sudu BiH sa Armenom Dželkom (lijevo), sa kojim je deportovan iz Sirije 2019. godine
Muharem Dunić (desno) u Sudu BiH sa Armenom Dželkom (lijevo), sa kojim je deportovan iz Sirije 2019. godine

Sud BiH produžio je pritvor osumnjičenom Muharemu Duniću, osumnjičenom da je duži vremenski period boravio na području Sirije, gdje se priključio strukturama takozvane Islamske države Iraka i Levanta (IDIL) koju je Vijeće sigurnosti UN-a proglasilo terorističkom organizacijom.

Zahtjev za produženje pritvora uputilo je Tužilaštvo BiH zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenog, opasnosti da bi boravkom na slobodi mogo vršiti uticaj na svjedoke, ili da bi boravkom na slobodi mogao počiniti novo kazneno djelo.

Tužilaštvo BiH je navelo i da bi puštanje na slobodu osumnjičenog Dunića izazvalo uznemirenje javnosti i građana, što je Sud BiH prihvatio kao argument.

Dunić je osumnjičen za krivično djelo organiziranje terorističke grupe.

Dunić je sa suprugom u Siriju otišao iz Austrije 2014. godine. Tužiteljstvo je navelo da je prikupilo dokaze koji potvrđuju da je Dunić u Siriji bio naoružan i da je pripadnik jedinica za vođenje borbi.

Uhapšen je u posljednjem uporištu militantne organizacije, mjestu Baguz, tokom akcije oslobađanja dijelova pod kontrolom IDIL-a koju su izvele kurdske snage i međunarodna koalicija u februaru 2019. godine.

U BiH je deportiran 19. decembra i odmah po slijetanju na sarajevski aerodrom, uhapšen.

XS
SM
MD
LG