Dostupni linkovi

Povratnik iz Sirije odbio poštovati Sud BiH


Muharem Dunić na Sudu BiH 24. decembra 2019. godine, arhiva
Muharem Dunić na Sudu BiH 24. decembra 2019. godine, arhiva

Muharem Dunić, koji je u Bosnu i Hercegovinu iz Sirije vraćen 19. decembra 2019. godine, na današnjem ročištu za produženje pritvora na zahtjev Tužiteljstva BiH, odbio je ustati na poziv predsjedavajućeg Sudskog vijeća te tako iskazao da ne poštuje Sud BiH i Krivični zakon zbog čega je udaljen iz sudnice.

„Meni islam zabranjuje da ustanem“, odgovorio je Dunić na poziv suca Šabana Maksumića da ustane.

Nakon što je Duniću, osumnjičenom za ratovanje u Siriji gdje je otišao 2014. godine iz Beča, pojašnjeno da mora poštovati zakone BiH, ostao je pri stavu da zbog vjerskih uvjerenja ne može ustati i tražio da bude shvaćen.

„Zašto vi ne poštujete moja prava da ne ustanem?“, upitao je Sudsko vijeće.

Sudsko vijeće je Dunićevo odbijanje shvatilo kao nepoštivanje upozorenja Vijeća zbog čega osumnjičeni Dunić udaljen iz sudnice, a ročište za produženje pritvora nastavljeno uz prisustvo njegovog branitelja Senada Dupovca.

Tužiteljstvo je za Dunića zatražilo produženje pritvora za još dva mjeseca, uz obrazloženje da je određeni broj svjedoka saslušan, ali ne svi, te da zbog činjenice da je Dunić u Siriju otišao iz Austrije Tužiteljstvo treba više vremena kako bi provelo sve istražne radnje.

„Saslušali smo oca osumnjičenog koji je kazao da nije ni znao da je osumnjičeni otišao u Siriju. Saslušan je i punac koji je rekao da se još 2005. godine osumnjičeni okrenuo radikalnom tumačenju islama“, kazala je tužiteljica Murisa Nurkić.

Prema navodima Tužiteljstva, Dunić je u vlastitom iskazu potvrdio da je u Siriji „držao straže na granici s Kurdima i da je prošao vojnu obuku“.

„Osumnjičeni je bio i u jedinicama koje su privodile građane koji nisu bili članovi 'Islamske države'“, navela je tužiteljica.

Tužiteljstvo je u izlaganju navelo i da su saslušane žene koje su također vraćene u decembru u BiH, te da su i one posvjedočile da su bosanskohercegovački državljani prošli obuke, da su nosili uniforme i primali određene naknade za sudjelovanje u borbama.

Produženje pritvora zatraženo je zbog opasnosti od bjekstva, utjecaja na svjedoke i mogućnosti ponavljana krivičnog djela.

Odbrana se protivila produženju pritvora i zatražila mjere zabrane. Advokat Senad Dupovac Dunićevo nepoštivanje Suda BiH pravdao je neadekvatnim tretmanom u pritvoru.

Ispovijest militanta iz BiH u sirijskom zatvoru
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:39 0:00

Produženje pritvora predloženo je i za Senada Kasupovića, deportiranog iz Sirije u decembru 2019. godine, na osnovu crvene INTERPOL-ove potjernice.

Tužiteljstvo je, smatrajući da je Kasupović jedan od posljednjih militanata „Islamske države“, navelo da je produženje pritvora neophodno zbog nastavka istrage i prikupljanja dokaznog materijala.

„Zatražili smo i neuropsihijatrijske vještačenje kako bi se utvrdio stepen radikalizacije kod osumnjičenog“, kazao je tužitelj Dubravko Čampara, dodavši da bi puštanje na slobodu izazvalo uznemirenost u javnosti zbog činjenice da se osumnjičeni Kasupović pojavljivao i u propagandnim videima u kojima prijete nasiljem. Advokat Senad Bilić odbio je zahtjev i predložio mjere zabrane.

Tužiteljstvo BiH zatražilo je produženje pritvora i za Jasmina Keserovića i Armena Dželku, a zakonskom roku zatražit će produženje pritvora i za ostale koji su osumnjičeni za učešće na stranim ratištima. Radi se o Emiru Ališiću, Milaremu Berbiću i Hamzi Labidiju. Svi su u BiH deportirani 19. decembra uz pomoć vlade Sjedinjenih Američkih Država.

Sud BiH će u zakonskom roku donijeti odluke o produženju pritvora za osumnjičene.

Osim sedam osumnjičenih za sudjelovanje u borbama u Siriji, u BiH je u decembru vraćeno još šest žena i 12 djece koji su boravili u kampovima u Siriji, na teritoriji koju kontroliraju kurdske snage s međunarodnom koalicijom. Žene s djecom su nakon sedam dana boravka u centru u Delijašu smještene u porodice.

XS
SM
MD
LG