Dostupni linkovi

Švedska daleko od imuniteta krda, Bolivija dobila svoju aferu 'Respiratori'


Brazil 14. maja
Brazil 14. maja

Broj zaraženih korona virusom u svetu je prešao pet miliona, dok se broj umrlih približava cifri od 330 hiljada, pokazuju podaci Univerziteta Džons Hopkins.

U sredu je zabeležen i najveći dnevni skok broja obolelih u svetu, a dve trećine svih novih slučajeva dolaze iz samo četiri zemlje, navela je Svetska zdravstvena organizacija.

Pandemija se i dalje ne smiruje u SAD, koje su najpogođenija zemlja korona virusom, a žarište se iz Evrope polako seli i na južni deo američkog kontinenta.

U Brazilu je u sredu zabeležen najveći dnevni rast novih infekcija korona virusa, dok je u Meksiku zabeležen najveći broj preminulih u jednom danu.

Pored pogoršanja epidemiološke situacije, taj deo sveta bori se i sa korupcijom.

Bolivijska afera 'Respiratori'

Bolivijski ministar zdravlja uhapšen je zbog sumnje na korupciju prilikom kupovine respiratora u toku pandemije korona virusa, saopšteno je iz bolivijske policije, a prenosi AFP.

Policija je Masela (Marcelo) Navajasa uhapsila dan nakon što je bolivijska privremena predsednica Đeanine Anjes (Jeanine Anez) naredila istragu povodom slučaja nabavke 179 respiratora.

Ukupna cena nabavke je iznosila oko pet miliona dolara, što znači da je cena jednog respiratora iznosila više od 27 hiljada dolara.

Na osnovu izjava svedoka, koji su radnici u Međuameričkoj banci za razvoj, utvrđeno je da je španski ponuđač za jedan respirator tražio između 10 i 11 hiljada dolara.

Pored ministra, uhapšena su i još dva zvaničnika Ministarstva zdravlja te zemlje.

Skandal je u centar pažnje došao nakon što su se bolivijski lekari žalili da nabavljeni respiratori nisu odgovarajući za odeljenja intenzivne nege u toj zemlji.

Bolivija je do sada prijavila 4.500 hiljade slučajeva korona virusa, a umrlo je oko 190 ljudi.

Švedska daleko od kolektivnog imuniteta

Samo 7,3 odsto stanovnika Stokholma je, do kraja aprila, razvilo antitela na korona virus, pokazuje najnovije švedsko istraživanje, a prenosi Rojters.

Švedska je, za razliku od većine država u Evropi, odlučila da, umesto zatvaranja zemlje i restriktivnih mera karantina, sprovodi strategiju stvaranja “imuniteta krda”.

Plan, koji je zagovarao glavni švedski epidemiolog Anders Tegne, predviđao je da se dozvoli slobodno cirkulisanje ljudi, bez rigoroznih mera ograničenja, što bi dovelo do većeg broja zaraženih, a samim tim bi se kod većeg broja osoba stvorila antitela, čime bi se virus oslabio.

Međutim, da bi se takav imunitet postigao, potrebno je da antitela stvori između 70 i 90 odsto ljudi.

Švedska je, za sada, na cifri koja je deset puta manja od potrebne.

Iz Svetske zdravstvene organizacije više puta su uopozoravali da strategija stvaranja "imuniteta krda" sa sobom nosi brojne rizike.

Uprkos tome, iz Švedske zdravstvene agencije su rekli da se rezultati tog istraživanja poklapaju sa njihovim modelima da je gotovo trećina Stokholma zaražena, objasnivši kako je studija sprovedena pre mnogo vremena, pa se bolest u međuvremenu još proširila.

"Malo je manje nego što smo očekivali, ali ne puno, možda za jedan do dva postotna boda", rekao je Tegnel.

Kritičari ovog načina borbe protiv pandemije upozoravali su da je imunitet krda u slučaju COVID-19 neispitan i da se ne može tvrditi da će ga nacija ikada dostići.

Istraživanje je rađeno na osnovu 1,1 miliona testova iz cele Švedske tokom poslednje nedelje aprila, a objavljene su samo brojke za prestonicu.

Ovaj pristup izazvao je kontroverze, a glavni kritičari su upozoravali da takav pristup Švedske ne štiti one najstarije i najranjivije.

Takođe, ta strategija je dovela i do značajno većeg broja umrlih nego u drugim nordijskim državama, ali je broj žrtava i dalje manji nego u zemljama poput Velike Britanije, Italije i Francuske, koje su i najpogođenije pandemijom virusa.

Švedska je u poslednjih sedam dana zabeležila najveći broj mrtvih po glavi stanovnika u Evropi.

U Švedskoj je trenutno zaraženo više od 30 hiljada ljudi, a preminulo je njih 3.831, što je tri puta više od broja smrtnih slučajeva u Danskoj, Norveškoj, Finskoj i na Islandu.

U Vuhanu divlje meso i dalje zabranjeno

Kineski grad Vuhan, iz kog je pandemija korona virusa i potekla u decembru prošle godine, produžio je zabranu prodaje ilegalnih divljih životinja, njihovo lovljenje, ali i jedenje, prenosi BBC.

Zabrana se odnosi na konzumiranje bilo kakvih divljih životinja, ali i morskih, koje se nalaze na listi zaštićenih.

Takođe, lokalne vlasti su zabranile i konzumiranje mesa tih divljih životinja, ukoliko su one uzgajane i držane u zatočeništvu.

Vuhan je u januaru uveo zabranu prodaje divljeg mesa na “mokrim pijacama”, jer se prvobitno smatralo da se novi korona virus pojavio upravo na jednoj od takvih pijaca u Vuhanu, koja je prodavala meso slepih miševa.

Međutim, još uvek nije dokazano da je virus, svoj put do čoveka, našao kroz hranu.

Kina je 21. maja prijavila dva nova slučaja zaraze, a nema preminulih od korona virusa. U Kini je ukupno registrovano više od 80 hiljada obolelih i oko 4.700 umrlih.

Tramp i kineska ludost

Za razliku od te teorije, po kojoj je virus potekao iz divljine, jedna grupa, na čijem čelu je američki predsednik Donald Tramp, smatra da je virus slučajno “pobegao” iz laboratorije vuhanskog instituta.

Tu teoriju više puta je ponovio i državni sekretar Majk (Mike) Pompeo, koji je rekao da SAD imaju sve neophodne dokaze za takve tvrdnje, ali niko od njih dvojice javnosti te dokaze još uvek nije predstavio.

Sukob između Kine i Trampa oko pandemije virusa bukti već mesecima.

Američki predsednik Donald Tramp i u sredu je ponovo optužbe na račun Kine, rekavši da je virus u svetu odneo veliki broj života zbog “kineske nesposobnosti”.

"Kineski potparol govori budalaštine u ime Kine, očajnički pokušavajući da negira bol i žrtve, koje je njegova zemlja nanela svetu. Kinesko širenje lažnih vesti i propaganda je napad na SAD i Evropu i to je sramota", napisao je Tramp.

Poručio je i da je Kina mogla lako da zaustavi "smrt", ali da to nije učinila i optužio je kineske zvaničnike da rade u korist njegovog protivkandidata na predstojećim izborima u novembru Džoa Bajdena.

Američki predsednik nije precizirao o čijem saopštenju je reč, ali američki mediji koji su preneli Trampov tvit, podsećaju da je kineski ministar spoljnih poslova Žao Lilijan prozvao predsednika SAD.

Šef kineske diplomatije je na Tviteru naveo da Tramp od Svetske zdravstvene organizacije (SZO) pravi "žrtvenog jarca" zbog svog "neadekvatnog odgovora" na pandemiju.

Podsetimo, Tramp je početkom sedmice uputio pismo SZO, preteći da će trajno prekinuti njeno finansiranje, zbog "užasnog upravljanja pandemijom i prikrivanja dokaza o širenju korona virusa".

On je dao rok od 30 dana da SZO napravi "značajan napredak i pokaže nezavisnost u odnosu na Kinu" ili će, u suprotnom, SAD napustiti tu organizaciju.

SAD su najveći pojedinačni finansijer SZO, sa oko 15 odsto udela u godišnjem budžetu.

Predstavnici SZO potvrdili su u sredu da su primili Trampovo pismo i da ga razmatraju.

SZO je, u utorak, na svojoj godišnjoj sednici, donela odluku da pokrene nezavisnu istragu o načinu na koji je ta organizacija odgovorila na pandemiju korona virusa.

Zašto podaci ne pokazuju cijelu sliku?

Dnevna kompilacija slučajeva zaraženih korona virusom koje objavljuje Univerzitet Johns Hopkins je najkompletnija na svijetu, ali se oslanja na informacije koje dostavljaju vlade pojedinih država.

U mnogim zemljama postoje restrikcije o objavljivanju takvih informacija ili drugi razlozi zašto se ne želi prikazati puna slika.

Metodologija, direktnost, transparentnost i kvalitet ovih podataka može dramatično varirati od zemlje do zemlje.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG