Dostupni linkovi

Najveći dnevni rast novoobolelih u svetu od početka pandemije


Direktor SZO Tedros Adanom Gebrejesus (Adhanom Ghebreyesus)
Direktor SZO Tedros Adanom Gebrejesus (Adhanom Ghebreyesus)

Danas je zabeležen najveći rast broja novoobolelih na svetskom nivou, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

U prethodna 24 sata prijavljeno je ukupno 106 hiljada novih infekcija, prenosi Rojters.

BLOG o korona virusu

Direktor SZO Tedros Adanom Gebrejesus (Adhanom Ghebreyesus) rekao je da dve trećine svih novih slučajeva korona virusa dolaze iz četiri zemlje.

"Još uvek nas čeka naporna i duga borba protiv pandemije korona virusa. SZO je zabrinuta zbog sve većeg širenja zaraze u zemljama srednje i niske razvijenosti", poručio je Gebrejesus.

Dok pandemija usporava u Evropi i Aziji, u svetu se javljaju nova žarišta, poput onog u Brazilu.

Ukupan broj potvrđenih slučajeva korona virusa u svetu se bliži cifri od pet miliona, a umrlo je skoro 325 hiljada ljudi, pokazuju najnoviji podaci Univerziteta Džons Hopkins.

Najveći broj slučajeva, za sada, ima SAD, sa više od milion i po obolelih, a slede Rusija, Brazil i Velika Britanija.

Juče je završena godišnja konferencija Svetske zdravstvene organizacije, na kojoj su članice razgovarale o načinu na koji je SZO odgovorila na pandemiju korona virusa, a usvojen je i predlog da se pokrene nezavisna istraga o radu SZO tokom pandemije.

Predsednik te opganizacije danas je rekao da će analiza početi čim okolnosti to dozvole.

Podsetimo, američki predsednik Donald Tramp suspendovao je finansiranje SZO, zbog, kako tvrdi, lošeg upravljanja krizom korona virusa od strane SZO i kineskim pritiskom pod kojim se ta organizacija nalazi.

Tramp je juče uputio pismo SZO u kom je dao rok od 30 dana da se ta organizacija ogradi od kineskih uticaja i napravi značajni pomak u načinu svog rada, ili će u potpunosti obustaviti finansiranje te međunarodne organizacije.

Iz SZO su potvrdili da su dobili Trampovo pismo i da ga razmatraju.

XS
SM
MD
LG