Dostupni linkovi

Epl i Gugl predstavili tehnologiju za otkrivanje izloženosti korona virusu 


Ilustracija
Ilustracija

Tehnološke kompanije Epl i Gugl danas su predstavile dugo očekivanu tehnologiju za automatsko obaveštavanje ljudi ako su možda bili izloženi novom korona virusu, putem aplikacije za pametne mobilne telefone, javlja AP.

Softver putem blutut (bluetooth) bežične tehnologije treba da utvrdi kada je neko ko je instalirao aplikaciju na telefonu proveo vreme u blizini drugog korisnika aplikacije koji je kasnije pozitivno testiran na korona virus.

BLOG UŽIVO O KORONA VIRUSU

Kompanije su navele da 22 zemlje i nekoliko saveznih američkih država već planiraju da razviju aplikacije za mobilne telefone uz pomoć njihovog softvera.

Mnoge države su do sada pokušale, uglavnom neuspešno, da razviju sopstvene aplikacije za pametne telefone radi borbe protiv pandemije korona virusa. Međutim, brojne takve aplikacije imale su tehničke probleme na telefonima kompanije Epl i onima sa operativnim sistemom Android, i nisu bile široko prihvaćene.

Te aplikacije su često koristile dži-pi-es (GPS) za praćenje lokacije ljudi, što je u novom sredstvu Epla i Gugla zabranjeno zbog privatnosti i sumnji u preciznost tako dobijenih podataka.

Države kao što je Nemačka i savezne američke države Alabama i Južna Karolina čekale su zajedničku aplikaciju Epla i Gugla, dok su druge zemlje navele da će predviđena ograničenja u vezi s privatnošću korisnika biti prepreka pošto zdravstveni radnici neće imati pristup podacima.

Epl i Gugl su naveli da ne pokušavaju da zamene praćenje kontakata, stub u procesu kontrole zaraze koji podrazumeva da obučeni zdravstveni radnici nalaze ljude koji su možda bili izloženi infekciji.

Dva tehnološka giganta su dodala da njihov automatski sistem "obaveštavanja o izloženosti" može da spreči širenje korona virusa putem prenosilaca koji dolaze u kontakt s nepoznatima a još nemaju simptome.

XS
SM
MD
LG