Dostupni linkovi

Trećina stanovnika Wuhana testirana na COVID-19


Testiranje na prisustvo korona virusa na ulicama Wuhana, 15. maj
Testiranje na prisustvo korona virusa na ulicama Wuhana, 15. maj

Više od tri miliona stanovnika Wuhana (Vuhan), kineskog grada u kojem je u decembru 2019. počela epidemija korona virusa, testirano je na ovaj patogen od aprila, a zvaničnici će se sada fokusirati na preostale od ukupno 11 miliona stanovnika, prenijeli su državni mediji, javio je Reuters.

Cilj je da budu testirani svi stanovnici i da se dobije jasan broj asimptomatskih slučajeva dok se firme i škole ponovo otvaraju, navodi agencija Xinhua.

Prioritet će biti građani koji nisu testirani ranije, ljudi u stambenim blokovima u kojima je bilo slučajeva zaraze, kao i starija domaćinstva i gusto naseljene oblasti, navodi agencija u izvještaju sa sastanka gradske uprave.

Wuhan je prošlog vikenda zabilježio novi klaster zaraze, prvi od ukidanja blokade 8. aprila, što je pojačalo strah od drugog talasa epidemije.

U gradu je od 1. aprila do 13. maja obavljeno 1,79 miliona testova.

Industrijski proizvod u Kini porastao je u aprilu prvi put od početka godine, dok zemlja izlazi iz vanrednih mjera preduzetih zbog epidemije. Potrošnja je i dalje mala zbog gubitka velikog broja radnih mjesta.

Industrijska proizvodnja u aprilu je povećana za 3,9 posto u odnosu na april prošle godine, pokazuju zvanični podaci objavljeni 15. maja.

Fabrike su ponovo počele da rade u aprilu i povećana je proizvodnja naftnih derivata, uglja, metala i električne energije.

Problemi i dalje postoje u sektoru usluga i maloprodaje, a pandemija i dalje nanosi veliku štetu velikim ekonomijama i trgovinskim partnerima Kine.

XS
SM
MD
LG