Dostupni linkovi

Vučić: Niko nema pravo da otima identitet srpskog naroda


Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će Srbija svim pravnim i demokratskim sredstvima boriti da ukaže međunarodnoj zajednici na dešavanja u Crnoj Gori.

„MI nikada nikome ne pretimo, samo prete našem narodu. Mi ćemo samo biti uz svoj narod. A novih oluja i progona srpskog življa na balkanskim prostorima neće biti“, rekao je Vučić tokom zajedničke konferencije sa patrijarhom Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinejem.

Vučić je naglasio da će Srbija poštovati Crnu Goru i njenu državnost i nezavisnost, ali i da neće dozvoliti ugrožavanje srpskog naroda u toj državi. On je najavio da će Srbija dodatno pomoći svim organizacijama u Crnoj Gori, sem političkim, kako bi se očuvao identitet srpskog naroda u Crnoj Gori.

„Identitetsko pitanje je jedno od najvažnijih u Evropi i niko nema pravo da otima identitet srpskog naroda“, rekao je Vučić.

Vučić je ocenio da je „nekima u Crnoj Gori“ cilj da u narednih deset godina nestane srpski narod.

„Gotovo 30 odsto u Crnoj Gori su Srbi. Oni nisu u vlasti, ne mogu da dobiju svoja prava. I kad god se pita, dobije se odgovor kako je to velikoruska politika. Ovo nema veze sa Rusima. Ovo ima veze samo sa srpskim stvarima“, dodao je Vučić.

On je ocenio da su dešavanja u Crnoj Gori početak i da će se posle toga pokušati stvaranje, kako je rekao, pravoslavne crkve na Kosovu i Bosni i Hercegovini.

Patrijarh Irinej je rekao da se razgovaralo o stanju koje se dešava sa srpskim narodom i SPC u Crnoj Gori.

„To stanje je teže nego ikada u istoriji. Ono što se danas dešava u Crnoj Gori nije se dešavalo za vreme Otomanske imperije niti čak za vreme komunizma“, rekao je Irinej.

On je upitao da li predsednik Crne Gore Milo Đukanović „ima u vidu svoj narod i stanje koje je manje-više on stvorio u Crnoj Gori“.

„Jasno je da je plan da tamo (u Crnoj Gori) nema više SPC niti srpskog pravoslavnog naroda. Stvara se sada jedna nova nacija, crnogorska, koja treba da istisne sve ono što se zove srpskim imenom“, rekao je Irinej.

On je dodao da SPC poštuje Crnu Goru kao državu i crnogorsku naciju.

„Ali nije prihvaćeno postojanje srpskog naroda u Crnoj Gori“, rekao je Irinej.

On je apelovao na Đukanovića da „razmisli šta čini i radi“, a Vučića da „zaštiti srpski narod u Crnoj Gori“.

Irinej je ocenio i da svi hramovi u Crnoj Gori pripadaju SPC i rekao da se „mi moramo boriti da tako i ostane“.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se 20. maja ujutro sa patrijarhom SPC Irinejem, a sastanak je usledio dva dana nakon što je predsednik Crne Gore, Milo Đukanović, rekao u Podgorici da SPC ne može imati više prava nego druge verske zajednice.

"Svima kojima ne odgovara nezavisna, suverena i evropska Crna Gora, te ne odgovara vladavina prava, ne odgovara ustanovljavanje slobode vjeroispovijesti", rekao je tada Đukanović.

Episkop Joanikije i osam sveštenika SPC su privedeni 12. maja, u nikšićko Osnovno državno tužilaštvo, gdje im je određeno zadržavanje od 72 sata zbog kršenja zabrane okupljanja, mere koju je donelo Nacionalno koordinaciono telo Crne Gore, u cilju suzbijanja pandemije bolesti COVID-19.

Zbog pritvaranja episkopa i sveštenika 13. maja uveče održani su protesti u Pljevljima i Nikšiću, a u sukobima pristalica SPC i crnogorske policije povređeno je 26 policajaca i privedeno više od 45 demonstranata.

Episkop i sveštenici pušteni su iz pritvora oko ponoći između 15. i 16. maja, da se brane sa slobode.

Beograd je na nastavak tenzija u susednoj državi odgovorio različitim političkim signalima, kao što je to činio i krajem prošle godine kada je Crna Gora usvojila Zakon o slobodi veroispovesti kome se oštro protivi SPC.

Predsednik Srbije je u svojim izjavama pozivao na dijalog, dok su pojedini ministri i vlastima naklonjeni tabloidi zaoštravali retoriku. Na ulicama Beograda ponovo su bili organizovani "molebani" i protesti.

XS
SM
MD
LG