Dostupni linkovi

Episkop SPC Joanikije i osam sveštenika pušteni na slobodu


Episkop SPC Joanikije i osam sveštenika pušteni iz pritvora da se brane sa slobode
Episkop SPC Joanikije i osam sveštenika pušteni iz pritvora da se brane sa slobode

Episkop Srpske pravoslavne crkve (SPC) Joanikije i osam sveštenika pušteni su oko ponoći između 15. i 16. maja, iz pritvora da se brane sa slobode, saopštio je rukovodilac Osnovnog državnog tužilaštva u Nikšiću Stevo Šekarić, dodajući da će više detalja biti saopšteno u subotu na pres konferenciji koja je zakazana za 10 časova.

Nakon izlaska iz pritvora Joanikije je došao do zgrade suda gdje se obratio okupljenim rekavši da se treba spremiti za dugu borbu za slobodu vjere:

„Ova vaša podrška je izraz ljubavi prema crkvi. I pored toga što sam rekao da ne razumijem neke poteze vlasti, moram reći da su policajci u pritvoru bili više nego korektni i profesionalni. I ljudski su se ponašali. Oni su dio našeg naroda. Od nečeg se mora živjeti, moramo biti realni. I čudim se našoj vlasti, što ovakve poteze preduzima kao da je jedini naš problem Crkva. Žao mi je što naše vlasti ratuju sa Njegošem, a sad sa svetim Vasilijem.“

Pristalice SPC koje su od petka ujutru ispred zgrade suda čekale epilog pritvaranja sveštenika SPC-a pjesmom su pozdavili puštanje na slobodu sveštenika koji su pušteni tačno 72 sata nakon pritvaranja.

Episkop Joanikije i sveštenici privedeni su u utorak uveče, 12. maja, nakon čega im je nikšićko Osnovno državno tužilaštvo, odredilo zadržavanje od 72 sata zbog kršenja zabrane okupljanja. Privođenju je prethodila litija sveštenstva SPC u kojoj je učestvovalo nekoliko hiljada građana. Zabrana javnog okupljanja je mjera Nacionalnog koordinacionog tijela u cilju suzbijanja COVID-19.

Prethodno je u petak 15. maja, Mitropolit Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori Amfilohije zatražio od državnih organa da odmah oslobode Joanikija i sveštenike, "ako misle za budućnost svoju, Crne Gore, jedinstvo i slogu naroda" rekavši da vlast hapšenjem Joanikija i sveštenstva priprema građanski rat.

Amfilohije se obratio građanima, koji su ispred Osnovnog suda u Nikšiću, čekali da na saslušanje iz Centra bezbjednosti budu dovedeni episkop Joanikije i sveštenici koji su privedeni u utorak uveče, 12. maja.

Amfilohije je poručio i da je vrijeme da se "prekine sa bratoubistvima" i ponovio da je on trebalo da bude zatvoren umjesto Joanikija.

“Ja sam tu glavni krivac, ako neko treba da bude suđen i bude mu presuđeno, onda nema drugoga u Crnoj Gori sem mitropolita”, kazao je.

U nikšićkom Osnovnom tužilaštvu saslušana su dva svjedoka, čiji identitet nije saopšten, u postupku koji je pokrenut protiv episkopa Joanikija i osam sveštenika.

Pored Joanikija iz pritvora su pušteni i sveštenici Slobodan Jokić, Danilo Zirojević, Željko Rojević, Ostoja Knežević, Mirko Vukotić, Vasilije Brborić, Dragan Krušić i Nikola Marojević.

Pored Joanikija iz pritvora je pušteno i osam sveštenika
Pored Joanikija iz pritvora je pušteno i osam sveštenika

Njima je na teret stavljeno krivično djelo "nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti, jer su suprotno naredbama Ministarstva zdravlja prekršili zabranu okupljanja na javnom mjestu i organizovali vršenje vjerskog obreda-litije ulicama grada Nikšića, (12. maja) kojoj je prisustvovao veći broj građana", saopštilo je ranije tužilaštvo.

Litija SPC kroz Nikšić, uprkos zabrani
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:25 0:00

Zbog pritvaranja episkopa i sveštenika u srijedu naveče (13. maja) održani su protesti u Pljevljima i Nikšiću, a u sukobima pristalica SPC i crnogorske policije povrijeđeno je 26 policajaca i privedeno više od 45 demonstranata.

I naredne noći, 14. maja, održani su protesti u više crnogorskih gradova ali su prošli bez incidenata.

Tenzije između vlasti i SPC počele su, nakon usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti, u Skupštini Crne Gore 27. decembra prošle godine.

Zakon propisuje da vjerske zajednice moraju da dokažu vlasništvo nad crkvenom imovinom koja se sagrađena do 1918. godine., a ukoliko takvih dokaza nema, ta imovina će se smatrati imovinom državnom. Zbog usvajanja zakona organizovane su višemjesečne masovne protestne litije SPC sve do 13. marta kada su zbog epidemije COVID-19 zabranjena javna okupljanja.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG