Dostupni linkovi

Đukanović: SPC ne može imati više prava nego druge vjerske zajednice


"Svima kojima ne odgovara nezavisna, suverena i evropska Crna Gora, te ne odgovara vladavina prava ne odgovara ustanovljavanje slobode vjeroispovijesti", saopštio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović na koferenciji za novinare povodom dvije godine njegovog predsjedničkog mandata.

Govoreći o konfliktu između države Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve, Đukanović je ocijenio da ni jednoj vjerskoj zajednici, pa ni Srpskoj pravoslavnoj crkvi, ne pripadaju ona prava koja ona danas želi sebi da obezbijedi.

„Ne pripada SPC pravo da prisvaja tuđu imovinu, da se odupire sudskoj provjeri vjerodostojnosti katastarskih evidencija koja se tiču crkvene imovine, ne pripada joj pravo da izbjegava kontrolisanje finansijskog poslovanja, ne pripada joj pravo da ne plaća porez i ne pripada joj pravo da ilegalno uvodi sveštenike u Crnu Goru i u hramovima gomila na stotine nelegalnih sveštenika, kao ni pravo da bude izuzetak od zakona i pravila koja važe u uslovima pandemije“, rekao je Đukanović.

Dodaje da velikodostojnicima SPC ne pripada pravo da predvode navodni pobunjeni narod.

„Moraju da shvate da je dosta bilo tog cirkusa i da će imati prava kao i svaka vjerska zajednica u svakoj demokratski uređenoj zemlji uključujući i Crnu Goru - pravo da budu vjerska zajednica koja će biti uvažen subjekt i ni milimetar dalje od toga“, poručio je Đukanović.

Đukanović je rekao da je na Srpskoj pravoslavnoj crkvi da bude dio rješenja.

„Sa nestankom države 1918. godine, nestala je i crkva, a u međuvremenu smo obnovili državu. Vrijeme je da obnovimo i crkvu i stvari dovedemo u poredak kakav je bio. Oni za sada tu ponudu odbijaju i neće im biti prvi put da propuste jednu izglednu šansu. U tom slučaju preostaje im da budu i dalje crkva nacionalnih Srba u Crnoj Gori. Ali tada ćemo morati da stvorimo crkvu i nacionalnih Crnogoraca iako ne mislim da je to najbolje rješenje“, rekao je Đukanović.

Inače, do novog konflikta između državnih institucija i Srpske pravoslavne crkve je došlo kada je protiv episkopa Joanikija i još osam sveštenika iz Nikšića podnijet optužni prijedlog za krivično djelo nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti, jer su održali litiju 12. maja u Nikšiću uprkos zabrani javnih okupljanja zbog epidemije korona virusa.

Odmah nakon održane litije, sveštenicima je određen pritvor od 72 sata odakle su pušteni u subotu (16.05.) nakon ponoći. Pritvaranje sveštenika je izazvalo proteste u više gradova na sjeveru Crne Gore, tokom kojih je u Pljevljima i Nikšiću došlo do konflikta sa policijom.

Litija SPC kroz Nikšić, uprkos zabrani
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:25 0:00

O hapšenju Joanikija i sveštenika u Nikšiću, Đukanović je rekao da su se oni našli na meti pravnog sistema “zato što su mislili da im pripada pravo da jedino oni ne poštuju naredbe medicinskih ustanova i državnih organa o pridržavanju pravila protiv širenja bolesti”.

XS
SM
MD
LG