Dostupni linkovi

Suzavac i šok bombe u Pljevljima i Nikšiću, povređeni policajci, više privedenih


Nikšić 13. maja
Nikšić 13. maja

Crnogorska policija upotrebila je suzavac i šok bombe i rastjerala demonstrante tokom protesta u Nikšiću i Pljevljima 13. maja uveče. Protesti su organizovani zbog hapšenja episkopa Srpske pravoslavne crkve Joanikija i sveštenika iz Nikšića.

O događajima u Pljevljima

U Pljevljima, na sjeveru Crne Gore, su, kako su saopštili nadležni, policijski službenici, zasuti kamenicama, flašama i pirotehničkim sredstvima nakon čega je policija intervenisala suzavcem.

Prema policijskom saopštenju, u ulici Kralja Petra u tom gradu došlo je do okupljanja većeg broja građana, među kojima je bio veliki broj mlađe životne dobi i maskiranih.

“Okupljena masa se oglušila o naređenja i upozorenja službenika policije i u pravcu policijskih službenika počela da baca kamenje, staklene flaše i pirotehnička sredstva. Policija je upotrijebila sredstvo prinude – suzavac i okupljeni građani se razilaze”, kaže se u saopštenju Uprave policije i dodaje da se privodi više lica odgovornih za incidente.

Navodi se da su tokom incidenta povrijeđena dva policajca

O zbivanjima u Nikšiću

Crnogorska policija je saopštila da su njeni pripadnici 13. maja uveče u Nikšiću, u centralnoj Crnoj Gori, bili zasuti kamenicama i drugim predmetima, te da je više službenika zadobilo povrede i da im je ukazana ljekarska pomoć. „U toku je i privođenje odgovornih“, navodi se u saopštenju Uprave policije izdatom u srijedu, kasno uveče.

Po procjeni policije oko 400 građana je blokiralo saobraćaj u Nikšiću.

„Policijski službenici su izdali više upozorenja i naređenja o koje se masa oglušila i odbila da se raziđe. Nakon toga oni su kamenicama zasuli službenike Uprave policije“, kaže se u saopštenju i dodaje da su u incidentma oštećena službena vozila i oprema.

Policija tvrdi da je masa, uz pogrdne uzvike i psovke počela da nasrće na policiju i dodatno da baca kamenice i druge predmete.

„Aktivnostima službenika masa je razbijena na više grupa koje su razbježale u više pravaca kojom prilikom je slobode lišeno više lica koja će biti procesuirana u skladu sa zakonom. Kontrolom jedne grupe lica u gradskom parku pronađena je sjekira i nož – bodež dužine sječiva oko 15cm“, kaže se u saopštenju Uprave policije.

"Kontrolom jedne grupe lica u gradskom parku pronađena je sjekira i nož – bodež dužine sječiva oko 15cm“, kaže se u saopštenju Uprave policije
"Kontrolom jedne grupe lica u gradskom parku pronađena je sjekira i nož – bodež dužine sječiva oko 15cm“, kaže se u saopštenju Uprave policije

Privođenja u Podgorici

U glavnom gradu Podgorici je takođe 13. maja uveče na tri lokacije bilo pokušaja grupisanja građana u čemu su spriječeni preventivnim djelovanjem, saopštila je policija.

Policija je privela i tri osobe: jednu osobu zajedno sa saputnikom zbog isticanja zastave druge države (Srbije), a treća osoba je uhapšena “nakon što je prethodno pokušala da napadne policijskog službenika upotrebom čekića, ali je u tome spriječen”.

Pokušaj blokade u Andrijevici

Ranije u srijedu, tokom dana je policija intervenisala u Andrijevici, gradu na istoku Crne Gore, kada je grupa građana pokušala automobilima da blokira magistralu ka Beranama.

Kako se stiglo dovde?

Prije incidenata, crnogorski mediji su objavili da su, sve žalbe branilaca episkopa Joanikija i sedmorice sveštenika zbog određivanja pritvora od 72 sata, odbačene, odnosno sveštenici ostaju u pritvoru.

Episkop budimljansko nikšićki Joanikije i sedam sveštenika SPC privedeni su u utorak uveče, 12. maja, u nikšićko Osnovno državno tužilaštvo, gdje im je određeno zadržavanje od 72 sata zbog kršenja mjera Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti (NKT).

"Njima se na teret stavlja krivično djelo nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti, jer su suprotno naredbama Ministarstva zdravlja prekršili zabranu okupljanja na javnom mjestu i organizovali vršenje vjerskog obreda-litije ulicama grada Nikšića, kojoj je prisustvovao veći broj građana", navodi se u saopštenju koje je potpisao državni tužilac Stevo Šekarić.

Radi se o šetnji (litiji) koja je u Nikšiću organizovana u utorak, uz učešće građana većinom bez poštovanja preventivnih mera propisanih u cilju sprečavanja širenja korona virusa.

Podsjetimo i to, protestne litije su se u mnogim gradovima Crne Gore organizovale, uz masovan odziv građana, od kraja prošle godine, tojest nakon što je u Skupštini Crne Gore usvojen Zakon o slobodi vjeroispovjesti.

SPC se protivi ovom Zakonu jer smatraju da joj se njegovom primenom oduzimaju verski objekti u Crnoj Gori. Iz Vlade Crne Gore odgovaraju da je Zakon jednak prema svim vjerskim zajednicama u toj državi.

Po Zakonu svi vjerski objekti koji su bili imovina države Crne Gore do 1918. godine, a koji nisu „na odgovarajući pravni način prešli u vlasništvo neke vjerske zajednice“, biće smatrani državnom imovinom i registrovani kao kulturno blago.

Nakon proglašenja epidemije korona virusa Mitropolija crnogorsko-primorska SPC 13. marta je privremeno obustavila litije koje su bile organizovane dva puta nedeljno, četvrtkom i nedjeljom.​

Poslednji incidenti u Nikšiću i Pljevljima dogodili su se nekoliko sati, nakon što je Andrija Mandić, jedan od lidera opozicionog Demokratskog fronta, saopštio u crnogorskom parlamentu, da na nagovor čelnika SPC u Crnoj Gori mitropolita Amfilohija, odustaje od poziva građanima da blokiraju sve gradove u Crnoj Gori.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG