Dostupni linkovi

U Beogradu održani moleban i skup podrške sveštenstvu SPC u Crnoj Gori


Beograd: Dva skupa podrške sveštenstvu SPC u Crnoj Gori
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:57 0:00

Beograd: Dva skupa podrške sveštenstvu SPC u Crnoj Gori

Ispred Crkve Svetog Marka u Beogradu održan je skup najavljen kao podrška episkopu Joanikiju i sveštenstvu Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori pod nazivom "Sveća za slobodu".

Nije jasno ko stoji iza organizacije ovog skupa, a reporteru RSE je rečeno da su ga organizovali studenti, ne precizirajući sa kog fakulteta.

Okupljeni su nosili zastave Srbije, ikone i sveće i skandirali pogrdne povike predsedniku Crne Gore Milu Đukanoviću, ali i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, kao i parole "Ne damo svetinje", "Srbija i Crna Gora, jedna familija".

Episkopu SPC Joanikiju i sedmorici sveštenika u Crnoj Gori je određeno 72-satno zadržavanje zbog litije u Nikšiću, koja je održana 12. maja, uprkos zabrani javnih okupljanja koja je, u Crnoj Gori, na snazi zbog epidemije korona virusa.

Nakon sat vremena, okupljeni su od Crkve Svetog Marka krenuli u šetnju do zgrade Predsedništva Srbije gde su pročitali svoje zahteve.

Između ostalog, traže oštru osudu hapšenja episkopa i sveštenika SPC od strane predsednika i Vlade Srbije, upućivanje protesne note vlastima Crne Gore, uskraćivenje gostoprimstva ambasdoru Crne Gore u Srbiji, pokretanje pitanja položaja srpske zajednice u Crnoj Gori pred Ujedinjenim Nacijama i drugim međunarodnim organizacijama, i drugo.

Na skupu se se, između ostalih, obratili i opozcioni poslanici Miladin Ševarlić i Đorđe Vukadinović, javlja reporter RSE, kao i Mladen Obradović, lider zabranjene desničarske organizacije Obraz.

Nakon Predsedništva, nastavili su šetnju do obližnje Vaznesenjske crkve gde je skup završen paljenjem sveća.

Iako je u Srbiji ukinuto varedno stanje, na snazi su i dalje pojedine mere u cilju suzbijanja širenja korona virusa. Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović je 7. maja za agenciju Tanjug izjavio da na javnim skupovima ne može biti više od 50 učesnika. On je pojasnio da su takvu meru predložili zdravstveni radnici.

Protest je počeo ispred Crkve Svetog Marka u Beogradu
Protest je počeo ispred Crkve Svetog Marka u Beogradu

Moleban SPC u Hramu Svetog Save

U Beogradu je, u Hramu Svetog Save, sat vremena ranije, u organizaciji Srpske pravoslavne crkve (SPC) održan i moleban podrške njenim episkopima, sveštenstvu i vernicima u Crnoj Gori.

Bogosluženju je prisustvovalo stotinak ljudi.

Moleban je vodio episkop remezijanski Stefan, koji je i vikar partijarha SPC Irineja koji je okupljene pozvao da se pomole za sve koji pate, one kojima je korona uzela život ili nekoga najmilijeg, i za, kako je rekao, naš narod u Makedoniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Kosovu.

"Posebno se pomolimo za naš narod u Crnoj Gori u kojoj trenutno najviše stradamo. Mi smo jedan narod, ma kako se ko zove, i zato se molimo svecima da izmire zvaničnu Crnu Goru i narod i da zajednički brane svoje svetinje i sve ono što je nasvetije za nas. Narod u tome ima velikog uspeha, vraća se dostojanstvo u Crnu Goru i zato to stradanje uskoro prelazi u vaskrsenje. Hristos vaskrse Crna Goro, Hristos vaskrse srpski narode", rekao je episkop Stefan tokom polučasovne službe.

Okupljeni vernici u Hramu Svetog Save u Beogradu, 14. maj 2020. godine
Okupljeni vernici u Hramu Svetog Save u Beogradu, 14. maj 2020. godine

Episkop Stefan Šarić je inače krajem aprila boravio u bolnici u Beogradu nakon što je ustanovljeno da je zaražen korona virusom, što je i sam tada potvrdio za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Sveti Arhijerejski Sinod Srpske pravoslavne crkve saopštio je, 13. maja, da izražava veliku zabrinutost zbog zaoštravanja situacije u Crnoj Gori.

"Nadamo se da će srpski narod, kao i do sada, postupati mirno i da neće odgovarati na provokacije vlasti, koja očigledno želi sukob kako bi za isti optužila Srpsku pravoslavnu crkvu i njene vernike", sapštio je Sinod SPC i naveo da najoštrije osuđuje hapšenje episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija i sedmorice sveštenika.

Sinod je naveo da je potrebno sačuvati prisebnost, razboritost i mir i da vladika Joanikije sa svojim sveštenicima bude odmah pušten iz pritvora.

"Apelujemo na vlast u Crnoj Gori da prestane sa progonom SPC i počne da se ponaša u skladu sa civilizacijskim normama, po kojima je slobodno ispovedanje vere jedno od najvažnijih prava svakog pojedinca“, naveo je Sinod SPC.

Sveštenstvo SPC-a u Beogradu služi misu u znak podrške uhapšenim sveštenicima u Crnoj Gori, 14. maj 2020. godine
Sveštenstvo SPC-a u Beogradu služi misu u znak podrške uhapšenim sveštenicima u Crnoj Gori, 14. maj 2020. godine

Vučić: Srbija ne sme da se meša u unutrašnje stvari druge države

Komentarišući dešavanja u Crnoj Gori, gde je episkopu Srpske pravoslavne crkve (SPC) Joanikiju i sedmorici sveštenika određeno 72-satno zadržavanje zbog kršenja mera Nacionalnog koordinacionog tela za zarazne bolesti, nakon čega su usledili protesti građana, predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je "položaj Srbije težak".

"Ne smete da se mešate u unutrašnje stvari druge države, a u pitanju je i SPC i jedan deo našeg naroda. Mi ne razumemo razloge ovolikog zadržavanja vladike Joanikija i sveštenika. Izrazio sam uverenje sa patrijarhom Irinejom da će vlast u Crnoj Gori to razumeti. Mi nemamo izbora, u granicama u kojima možemo bićemo uz svoj narod i Crkvu", rekao je Vučić 14. maja tokom obilaska Rudarskog basena Kolubara kod Lazarevca nedaleko od Beograda.

Nakon litije SPC u Nikšiću 12. maja, povodom crkvenog Dana Svetog Vasilija Ostroškog, crnogorske vlasti saopštile su da je time prekršena naredba o zabrani okupljanja i da će organizatori biti procesuirani.

Posle proglašenja epidemije korona virusa Mitropolija crnogorsko-primorska SPC 13. marta privremeno je obustavila litije koje su bile organizovane dva puta nedeljno, četvrtkom i nedeljom.​

XS
SM
MD
LG