Dostupni linkovi

Podneta krivična prijava zbog incidenta ispred Skupštine Srbije


Lider Dveri Boško Obradović i poslanici tog pokreta ispred Skupštine Srbije, 8. maj
Lider Dveri Boško Obradović i poslanici tog pokreta ispred Skupštine Srbije, 8. maj

Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu podneta je krivična prijava protiv četiri osobe zbog incidenta ispred Skupštine Srbije 8. maja.

Kako se navodi u saopštenju tužilaštva, za nasilničko ponašanje sumnjiče se B.O., Đ.M., Đ.D. i M.S., a krivična prijava je podneta nakon što je Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) prikupilo potrebne podatke i obaveštenja.

Šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Martinović od nedelje 10.maja štrajkovao je glađu ispred Skupštine Srbije sa zahtevom da tužilaštvo reaguje povodom "brutalnog prebijanja Marjana Rističevića", za šta krivi lidera opozicionog pokreta Dveri Boška Obradovića i njegove pristalice. Nakon saopštenja tužilaštva, prekinuo je štrajk.

U saopštenju tužilaštva se navodi da su osumnjičeni B.O., Đ.M., Đ.D. i M.S. bili među učesnicima okupljanja ispred Doma Narodne skupštine Republike Srbije, kada je "došlo do povređivanja poslanika Marijana Rističevića, nakon čega su grubo vređali i ugrozili sigurnost ministra zdravlja Vlade Republike Srbije, Zlatibora Lončara".

Dodaje se da su tom prilikom "i drugi poslanici koji su ulazili u skupštinu takođe grubo vređani“.

"Tužilaštvo će, postupajući po krivičnoj prijavi, sprovesti dokazne radnje saslušanjem okrivljenih, ispitivanjem oštećenih i drugih svedoka ovog događaja u cilju utvrđivanja potpunog činjeničnog stanja, krivice navedenih lica i donošenja odluke, a o čemu će javnost blagovremeno biti obaveštena", navodi se u saopštenju.

Obradović: Nisam obavešten o krivičnoj prijavi

Boško Obradović je za Radio Slobodna Evropa (RSE) izjavio da iz policije i tužilaštva do sada nije dobio obaveštenje da je protiv njega ili članova pokreta Dveri podneta krivična prijava.

„Ja nemam takvu informaciju, niti me je bilo ko kontaktirao iz policije ili tužilaštva. Ako je to istina, onda to govori da ova vlast nastavlja istim putem kojim ide sve vreme, a to je dalja eskalacija naših narušenih međupolitičkih odnosa, dalji rast sukoba i atmosfere građanskog rata“, rekao je Obradović za RSE.

Podsetio je da treći dan štrajkuje glađu „da bi ukazao na taj opasan scenario“, kao i da bi poslao poruku da „mora hitno da se zaustavi takva atmosfera“ i pozvao na dijalog vlasti i opozicije kako da se normalizuju političke prilike.

„Ne brine me krivični postupak, ja bih voleo da do njega dođe jer bih mogao da dokažem sve laži kojima se bavi ova vlast u etiketiranju Dveri i političkih neistomišljenika, i ovo je samo još jedan od dokaza da se tužilaštvo i policija stavljaju u funkciju vladajućeg režima, dok ćute za najkrupnije afere kriminala, kao što su Jovanjica, Krušik ili slučaj Savamala, gde i dalje nemamo epilog“, istakao je Obradović.

Prema njegovim rečima, nakon privođenja 15 simpatizera i članova Dveri zbog dešavanja ispred Skupštine Srbije 8.maja podnete su prekršajne prijave.

„Tada je MUP rekao da u onome što se desilo nema elemenata krivičnog dela, šta se u međuvremenu promenilo i ko je pritiskao MUP da u protestu Dveri pronađe elemente krivičnog dela, to će vreme pokazati“, rekao je Obradović.

Obradović predao Ustavnom sudu inicijativu za ocenu ustavnosti izbora

Boško Obradović je u međuvremenu Ustavnom sudu Srbije predao inicijativu za ocenu ustavnosti i zakonitosti nastavka izbornog procesa koji je u ponedeljak utvrdila Republička izborna komisija.

On je u utorak, 12. maja, ispred Ustavnog suda Srbije rekao da traži obustavu izbornog procesa do odluke suda po inicijativi.

Izbori na svim nivoima su u Srbiji najavljeni za 21. jun, nakon što je prethodni termin, 26. april, odložen zbog pandemije korona virusa.

Obradović je ocenio da je vlast prekršila sopstvenu uredbu time što izbori nisu nastavljeni odmah po ukidanju vanrednog stanja, a da tako isto izbori mogu biti odloženi šest meseci.

Skupština Srbije je na sednici 6. maja ukinula vanredno uvedeno 15. marta.

Šta je bilo ispred Skupštine?

Podsetimo, ispred Skupštine Srbije 8. maja okupili su se Boško Obradović i pristalice pokreta Dveri. Oni su tada pokušali da spreče ulaz ministara i poslanika u parlament, a tom prilikom je, prema navodima naprednjaka, fizički napadnut poslanik vladajuće koalicije Marjan Rističević.

Šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Martinović štrajkovao je glađu ispred Skupštine Srbije sa zahtevom da tužilaštvo reaguje povodom ovog incidenta, a nakon saopštenja tužilaštva prekinuo je štrajk.

Na istom mestu štrajkuje glađu i Boško Obradović, ali sa zahtevom da se odlože izbori zakazani za 21. jun i da se održe razgovori vlasti i opozicije.

U ponedeljak uveče su se ispred Skupštine okupile pristalice vlasti i opozicije, u znak podrške Martinoviću, odnosno Obradoviću. Njih su razdvajale jake policijske snage, a simpatizeri SNS-a razišli su se nakon apela predsednika države i te stranke Aleksandra Vučića.

Kordoni policije između pristalica vlasti i opozicije u Beogradu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:18 0:00

SSP: Krivična prijava zloupotreba vlasti

Opoziciona Stranka slobode i pravde na čijem je čelu Dragan Đilas saopštila da je pokretanjem krivičnog postupka protiv Boška Obradovića i još tri osobe, "režim ušao u novu fazu zloupotrebe institucija u obračunu sa političkim neistomišljenicima”.

"Nakon što su poslanik Martinović i poslanica Božić štrajkovali glađu sa zahtevom da se tužilaštvo oglasi povodom incidenata ispred Skupštine Srbije u kojima je nastradao sako Marjana Rističevića i ponos Zlatibora Lončara, sve maske su pale. U Vučićevoj Srbiji MUP i tužilastvo nisu u funkciji zaštite prava građana, već predstavljaju servis koji ispunjava želje i zahteve naprednjaka", navodi se u saopštenju.

U saopštenju ove stranke koja je koalicioni partner Dveri u Savezu za Srbiju pitaju zašto nije pokrenuta istraga protiv poslanika SNS Vladimira Đukanovića, za koga navode da je "organizovao i komandovao upadima huligana na krovove sa kojih su puštali snimljene navijačke pesme i palili baklje, čime su izazvali opštu opasnost".

Ranije danas je ova stranka izdala saopštenje u kojem osuđuje incident tokom protesta ispred zgrade parlamenta u ponedeljak uveče, u kojem su, kako se navodi u saopštenju, aktivisti Srpske napredne stranke napali jednu ženu.

SSP je optužila funkcionere naprednjaka da su "komandovali huliganima" na protestu pred Skupštinom Srbije.

XS
SM
MD
LG