Dostupni linkovi

Izbori u Srbiji 21. juna


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić (levo)
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić (levo)

Parlamentarni i lokalni izbori u Srbiji biće održani 21. juna, saopštio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On se prethodno sastao sa predstavnicima političkih partija koje su najavile izlazak na predstojeće izbore.

Sastanku nisu prisustvovali predstavnici opozicionog Saveza za Srbiju (SzS), koji su pre vanrednog stanja najavili bojkot izbora.

Predsednik Srbije je ranije najavljivao da bi izbori mogli biti održani 14. ili 21. juna.

Vučić je rekao da u maju ne očekuje da će biti većih predizbornih političkih skupova, naročito u zatvorenom prostoru, a da će se u junu čekati mišljenje lekara.

On je naveo da prepreku predstavlja to što, kako je rekao, nema dovoljno notara za overu potpisa i da je među strankama koje će izaći na izbore postignut dogovor da osim notara i opštinski overitelji mogu da overavaju potpise podrške.

Upitan da li je neko od predstavnika stranaka koji su bili na sastanku izneo predlog da izbori budu na jesen, Vučić je odgovorio da su neki želeli da izbori budu u avgustu, kako mu se čini, uglavnom zbog skupljanja potpisa potrebnih za predaju izbornih lista.

Predsednik Srbije je poručio da "posle teškog vremena treba da stvorimo demokratsku atmosferu i izaberemo skupštinu i vladu koja će da služi interesima građana".

On je rekao da će "lično pokušati i zamoliti saradnike da kampanji pristupe u duhu tolerancije, ozbiljnosti i odgovornosti" i svima poželeo uspeh na izborima.

Kako je najavljeno, Skupština Srbije bi u sredu, 6. maja, trebalo da ukine vanredno stanje.

Izbori u Srbiji trebalo je da budu održani 26. aprila, ali su odloženi jer je u zemlji 15. marta uvedeno vanredno stanje zbog pandemije korona virusa.

Vučić o šerpama i bakljama

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da u obe akcije, u lupanju u šerpe, kojom građani iskazuju nezadovoljstvo radom vlasti i paljenju baklji na krovovima zgrada, kojima pojedinci iskazuju podršku predsedniku Srbije, učestvuje oko 5 posto građana.

"Malo sam preterao, ne učestvuje ni 5 nego 3 procenta", ustvrdio je Vučić.

On je apelovao na ove druge da, kako je rekao, ne odgovaraju na isti način.

Na novinarsko pitanje da li poistovećuje lupanje u šerpe što građani čine sa svojih prozora i terasa i paljenje baklji na krovovima što čine oni koji nisu stanari tih zgrada, Vučić je odgovorio da poistovećuje sve građane Srbije.

Protest i kontraprotest sa balkona i krovova zgrada u Srbiji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:17 0:00

"Nemam nikakav problem sa šerpama osim što su pokvarile pozdrave medicinskim radnicima. Samo jedan problem postoji oko baklji - oni koji su izlazili iz svojih kuća i koji su prekršili policijski čas treba da odgovaraju za to", poručio je Vučić.

"A onaj ko je to radio iz svog stana, mogu samo da molim da to ne čine jer šerpe i lonci traju 3, 4 minuta, ali ako bakljom ne upravljate dobro možete nekog da ozledite", dodao je.

Takođe je dodao i da je više puta gledao baklje ispred Predsedništva Srbije i primetio kako to tada nije bio problem.

"Ja sam te baklje gledao 50 puta ispred Predsedništva, gledao sam i hiljade baklji su zapalili ispred Predsedništva, i uvek su to bile divne baklje i fantastična atmosfera. Sad odjednom od divnih baklji i fantastične atmosfere postadoše huligani", naveo je Vučić ne precizirajući ko je i kada palio baklje ispred Predsedništva.

Upitan da li kao predsednik Srbije osuđuje napade na decu jednog od lidera Saveza za Srbiju Dragana Đilasa, Vučić je odgovorio da nije čuo da je bilo ko pomenuo Đilasovu decu.

"Ja osuđujem sve uvrede, a šta mislim o gospodinu (Đilasu) to ću vam reći za 2, 3 dana. Ali to sa njegovom decom nikakve veze nije imalo, nekom je trebalo da pravi taj slučaj", naveo je Vučić.

Predsednik opozicione stranke Sloboda i pravda, Dragan Đilas, rekao je prethodno u video poruci da su nepoznati muškarci sa razglasa, u blizini zgrade u kojoj živi njegova porodica, puštali sa razglasa poruku "Đilase lopove".

"Deset minuta sa ozvučenja su puštali 'Đilase lopove' što su slušala moja deca, na 30 metara gde žive, i plakala i tresla se od straha", naveo je Đilas i poručio da će te ljude čekati na istom mestu i 4. maja.

XS
SM
MD
LG