Dostupni linkovi

Skupština Srbije izglasala ukidanje vanrednog stanja


Narodna skupština Srbije izglasala je u sredu uveče ukidanje vanrednog stanja, koje je uvedeno 15. marta zbog pandemije korona virusa. Za ovu odluku glasalo je 155 poslanika, protiv nije bio niko, a jedan poslanik je bio uzdržan.

Poslanici su podržali predlog da ova odluka stupi na snagu u roku kraćem od osam dana od objavljivanja u Službenom glasniku.

Skupština je većinom glasova prihvatila Predlog zakona o važenju uredaba koje je Vlada uz supotpis predsednika Republike donela za vreme vanrednog stanja i koje je Narodna skupština potvrdila, a koji je podnela Vlada Srbije.

Premijerka Srbije Ana Brnabić, koja je u parlamentu obrazlagala Predlog odluke o ukidanju vanrednog stanja, izjavila je da je mišljenje struke da su se stvorili uslovi da se u Srbiji ukine vanredno stanje.

"Osnovni uslov je bio da više od sedam dana imamo procenat ispod pet posto zaraženih u odnosu na ukupno testirane i taj uslov je ispunjen. Od 28. aprila mi smo ispod 5 posto", rekla je premijerka.

Ona je navela da je ispunjeno svih šest kriterijuma Svetske zdravstvene organizacije objašnjavajući da dokazi pokazuju da je prenošenje COVID 19 kontrolisano, da zdravstveni sistem ima dovoljno kapaciteta da identifikuje, izoluje, testira i leči sve slučajeve, kao i da prate kontakte, zatim da su rizici od epidemije u okruženjima velike ranjivosti svedeni na minimum.

Premijerka je dalje navela da se na radnim mestima uspostavljaju preventivne mere.

Brnabić je rekla i da će građani, nakon ukidanja vanrednog stanja, morati da nauče da žive uz korona virus, poštujuću fizičku distancu i druge mere.

"Ono što će biti naša nova normalnost jeste život i rad uz mere socijalne, fizičke distance, mere opreza i prevencije, maske, pojačanu higijenu, Dakle, sve ono što će biti potrebno do pronalska vakcine za COVID 19", rekla je Brnabić.

Premijerka je poručila da je važno da se krene sa privrednim oporavkom.

"Važno je da iskoristimo i donekle šansu koja se nama pruža s obzirom na to da je Srbija spremije nego mnoge druge države, u Evropi i u svetu, dočekala dočekala ovu krizu, kako zdravstvno tako i ekonomski ", ustvrdila je Brnabić.

Ona je rekla da je zahvaljujući tome rast u prvom kvartalu prema procenama bio pet postonasuprot, kako je rekla ekonomskom padu i u EU i evrozoni i širom sveta.

"Predlog je da Srbija krene da se vraća u normalu, da ukinemo vanredno stanje. Imamo sve preduslove i bilo bi neodgovorno i bila bi zloupotreba da i jedan jedini dan duže vanredno stanje produžavamo", poručila je premijerka Srbije.

'Odluka o uvođenju varnednog stanja odgovorna, a ne bahata'

Vanredno stanje uvedeno je u Srbiji 15. marta zbog pandemije korona virusa, a u toj odluci nije učestvovala Skupština Srbije.

Brnabić je izjavila da odluka o uvođenju vanrednog stanja, koje je uvedeno uz njen i supotpise predsednice Narodne skupštine Maje Gojković i predsednika Republike Aleksandra Vučića, bez rasprave narodnih poslanika o tome "nije bila bahato ponašanje već odgovorno".

Ona je dodala da bi "bilo bahato i bezobzirno da je tada (prilikom uvođenja vanrednog stanja) traženo da se sazove Skupština iako se znalo da je virus jak, da epidemija raste i da su brojevi svakog dana sve veći".

"Imamo jasnu većinu u ovom sazivu. Mi bi svesno ugrozili živote 600, 700 ili 800 ljudi koji učestvuju u jednoj sednici, ne samo narodni poslanici nego i čitava administracija. Mi bi ih svesno ugrozili znajući da bi reuzultat nakon toga bio proglašenje vanrednog stanja. Ja mislim da bi to bilo bahato i bezobzirno", kazala je Brnabić.

Incident u sali

Prethodno je, na samom početku sednice posvećene ukidanju vanrednog stanja, skupštinsko obezbeđenje iznelo iz sale poslanika Boška Obradovića, lidera opozicionog pokreta Dveri, koji je ušao u salu duvajući u pištaljku i uzvikujući „dole Vučić“ i „dole Vlada“. Predsednica Palramenta Maja Gojković je opomenula Obradovića, a potom ga isključila sa sednice, pozivajući

XS
SM
MD
LG