Dostupni linkovi

Obradović i Martinović treći dan štrajkuju glađu ispred Skupštine Srbije


Boško Obradović ispred Skupštine Srbije, 10.maj
Boško Obradović ispred Skupštine Srbije, 10.maj

Lider opozicionog Pokreta Dveri i narodni poslanik Boško Obradović i šef poslaničke grupe vladajuće Srpske napredne stranke Aleksandar Martinović treći dan štrajkuju glađu ispred Skupštine Srbije.

Njih dvojica su, sa različitim razlozima, počeli štrajk glađu u nedelju (10.maj) tokom prepodneva, na stepeništu ispred glavnog ulaza u Skupštinu.

Obradović, koji zahteva odlaganje izbora zakazanih za 21.jun i razgovore vlasti i opozicije, na Tviteru je postavio fotografiju sebe kako sedi na stepenicama i napisao: "Dan treći".

On je na Tviteru poručio i da su "izbori bili nedemokratski i pre pandemije", a da su sada i "zdravstveno nebezbedni i protivustavni". Dodao je da će Ustavnom sudu predati inicijativu za ocenu ustavnosti izmena izbornih zakona, koje je usvojila Skupština 10.maja.

Martinović iz Srpske napredne stranke izjavio je da nastavlja štrajk glađu uprkos pozivu predsednika Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića da odustane.

"Zasad nisam odustao jer mislim da je razlog za stupanje u štrajk glađu još uvek prisutan - tužilaštvo još uvek nije reagovalo na činjenicu da je Marjan Rističević pretučen od strane Boška Obradovića i njegovih pristalica", rekao je Martinović za televiziju N1.

Martinović štrajkuje sa zahtevom da se tužilaštvo oglasi povodom incidenta na ulazu u Skupštinu 8. maja, na skupu koji su organizovali Boško Obradović i pristalice pokreta Dveri. Oni su tada pokušali da spreče ulaz ministara i poslanika u parlament, a tom prilikom je, prema tvrdnjama naprednjaka, fizički napadnut poslanik vladajuće koalicije Marjan Rističević.

U znak podrške Martinoviću i Obradoviću u ponedeljak popodne su se ispred Skupštine Srbije okupile pristalice vlasti i opozicije.

Kordoni policije između pristalica vlasti i opozicije u Beogradu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:18 0:00

Dve grupe su razdvajale policijske snage žandarmerije, a niko od prisutnih građana, uprkos pandemiji korona virusa, nije poštovao mere fizičkog distanciranja. Većina njih nije nosila ni zaštitne maske.

Na oba protesta se, prema podacima koji je izneo predsednik Srbije i lider SNS-a Aleksandar Vučić, okupilo oko šest hiljada ljudi. Protest pristalica SNS-a završen je nakon poziva Vučića da se raziđu.

XS
SM
MD
LG