Dostupni linkovi

Mustafa i Haradinaj postigli sporazum o novoj Vladi Kosova


Lider Alijanse za budućnost Ramuš Haradinaj i čelnik Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa
Lider Alijanse za budućnost Ramuš Haradinaj i čelnik Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa

Demokratski savez Kosova (DSK), partija Ise Mustafe, i Alijansa za budućnost Kosova, bivšeg premijera Ramuša Hardinaja (Ramush), postigli su sporazum o zajedničkoj vladi.

Kandidat za premijera Kosova iz DSK Avdulah Hoti (Avdullah) izjavio je da je ta stranka okončala veći deo pregovora sa političkim partijama za formiranje nove vlade.

Prema njegovim rečima, pregovori su okončani sa Alijansom za budućnost Kosova, Srpskom listom, a očekuju da će razgovori sa ostalim partnerima biti završeni u toku dana. Deo vlade biće i koalicija Inicijativa za Kosovo Fatmira Ljimaja i Alijansa novo Kosovo Behdžeta Pacolija, kao i ostale manjinske partije.

"Verujem da ćemo potom veoma brzo izaći pred Skupštinu kako bi dobili poverenje, formirali novu vladu i preuzeli odgovornosti u ovoj vanrednoj situaciji kroz koju prolazimo", dodao je Hoti i naglasio da je zadovoljan postignutim sporazumom sa Alijansom, ali i sa ostalim partnerima koalicije i istakao da će red i zakon biti iznad svega.

Demokratska partija Kosova Kadrije Veseljija rekla je da neće podržati formiranje ove vlade, smatrajući je "prevarantskom".

Ramuš Haradinaj je nakon sastanka sa Mustafom u sredu (29. april), izjavio da je sve spremno za sednicu Skupštine Kosova za izbor nove vlade, koja može da se održi "sutra, ili neki drugi dan".

"Pred Kosovom su mnogi izazovi, a prvi je stanje sa pandemijom, prouzrokovane posledice, naročito po ekonomiju. Svesni smo da neće biti lako ali uverni smo da ćemo sve te izazove prevazići radom", kazao je Haradinaj.

Haradinaj je rekao da će njegova partija imati jedno mesto zamenika premijera i četiri ministarstva. Zamenik premijera iz te partije biće Besnik Tahiri, ministar pravde Seljim Seljimi (Selim Selimi), ministarka spoljnih poslova Meljiza Haradinaj Stubla (Meliza), ministar ekonomskog razvoja Bljerim Kući (Blerim Kuqi) i ministar obrazovanja Ram Likaj.

On je dodao da je sada na Demokratskom savezu Kosova, kao mandatara nove vlade, ozvaničiti sporazume i sa ostalim političkim partijama. Očekuje se da će u novoj vladi biti koalicija Inicijativa za Kosovo i Alijansa novo Kosova Fatmira Ljimaja (Limaj) i Behdžeta Pacolija (Behxhet Pacolli), te Srpska lista i ostale manjinske partije.

Demokratski savez Kosova pokrenuo je razgovore o formiranju vlade nakon što je predsednik Kosova Hašim Tači (Hashim Thaci) 23. aprila putem pisma zatražio od lidera DSK-a ime kandidata za mandatara buduće vlade Kosova. DSK je odlučio da mandatar bude Avdulah Hoti koji je bio zamenik premijera u vladi Aljbina Kurtija (Albin).

Zašto podaci ne pokazuju cijelu sliku?

Dnevna kompilacija slučajeva zaraženih korona virusom koje objavljuje Univerzitet Johns Hopkins je najkompletnija na svijetu, ali se oslanja na informacije koje dostavljaju vlade pojedinih država.

U mnogim zemljama postoje restrikcije o objavljivanju takvih informacija ili drugi razlozi zašto se ne želi prikazati puna slika.

Metodologija, direktnost, transparentnost i kvalitet ovih podataka može dramatično varirati od zemlje do zemlje.

Do ove situacije je došlo nakon pada Kurtijeve vlade 25. marta, 51 dan od njenog formiranja. Kurtijeva vlada srušena je na inicijativu njegovog koalicionog partnera Demokratskog saveza Kosova a zbog nesuglasica. Tači je potom od Kurtija u nekoliko navrata zatražio ime novog mandatara vlade, budući da je Kurtijev pokret Samoopredeljenje pobednik na izborima 6. oktobra. Kurti nije bio zainteresovan za novu vladu već za izbore nakon okončanja pandemije, a da do tada funkcioniše njegova vlada na dužnosti. On je nedavno izjavio da se nova vlada može formirati samo izborima i poručio da njegova partija neće uspeti da zaustavi narod od protesta. U slučaju formiranja vlade, on je kazao da će se obratiti Ustavnom sudu.

Tači se, u nedostatku odgovora, obratio drugoplasiranom Demokratskom savezu Kosova.

Za formiranje nove vlade potreban je 61 glas. Demokratski savez Kosova i Alijansa za budućnost Kosova zajedno broje 41 poslanika. Koalicija Ljimaja i Pacolija broji 6 poslanika, dok Srpska lista i ostale manjinske zajednice broje ukupno 20. Međutim, za sada nisu sigurni svi glasovi Demokratskog saveza Kosova i poslanika iz redova manjinskih zajednica.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG