Dostupni linkovi

Tači za većinsku Vladu, Kurti ga optužuje za neustavno delovanje


Predsednik Kosova Hašim Tači sa predstavnicima političkih partija u Prištini, 22 april 2020.
Predsednik Kosova Hašim Tači sa predstavnicima političkih partija u Prištini, 22 april 2020.

Stavovi nosilaca vlasti na Kosovu, po pitanju formiranja buduće Vlade, između predsednika i premijera na dužnosti nisu se približili. Naprotiv.

Predsednik Kosova Hašim Tači (Hahim Thaci) saopštio je da će dati mandat za formiranje nove Vlade onima koji budu osigurali parlamentarnu većinu za to.

Do ovog zaključka Tači je došao u sredu (22. april) na konsultativnom sastanku sa predstavnicima političkih partija u Skupštini Kosova a koji su se svi, osim pokreta Samoopredeljenje, izjasnili da su za formiranje nove Vlade i protiv održavanja prevremenih izbora u aktuelnim okolnostima.

Nekoliko sati kasnije, premijer Kosova na dužnosti Aljbin Kurti (Albin Kurti) je izjavio da je za formiranje nove Vlade potrebno održavanje novih izbora, nakon pandemije. On je, na konferenciji za novinare, kazao da će se zbog delovanja predsednika Tačija u sredu, obratiti Ustavnom sudu.

Kako je Tači objasnio svoju odluku?

Tači je konstatovao da pokret Samoopredeljenje nije iskoristio pravo da, kao pobednička partija na izborima 6. oktobra 2019., predloži mandatara za formiranje nove Vlade, nakon što je izglasano nepoverenje vladi Aljbina Kurtija 25. marta.

On je kazao da je njegova obaveza da očuva stabilnost države i da garantuje demokratsko funkcionisanje državnih institucija.

"Ime mandatara treba da predloži politička partija ili koalicija u Skupštini. Ovaj konstultativni sastanak se održava nakon pet pisama koje sam uputio lideru pokreta Samoopredeljenje (Aljbin Kurti)", kazao je Tači, dodajući da su politički predstavnici na sastanku izrazili volju 91 poslanika u Skupštini.

Aljbin Kurti nije prisustvovao sastanku, a kako je rekla Aljbuljena Hadžiu iz tog pokreta i ministarka pravde, "neozbiljno je u normalnim okolnostima, a naročito u slučaju vanrednog stanja u javnom zdravlju, da se sastanak sazove samo sat i po vremena ranije".

Zašto podaci ne pokazuju cijelu sliku?

Dnevna kompilacija slučajeva zaraženih korona virusom koje objavljuje Univerzitet Johns Hopkins je najkompletnija na svijetu, ali se oslanja na informacije koje dostavljaju vlade pojedinih država.

U mnogim zemljama postoje restrikcije o objavljivanju takvih informacija ili drugi razlozi zašto se ne želi prikazati puna slika.

Metodologija, direktnost, transparentnost i kvalitet ovih podataka može dramatično varirati od zemlje do zemlje.

Hadžiu je dodala da se u ovakvim hitnim okolnostima treba zasedati samo u cilju borbe protiv pandemije, ali izgleda "da su se svi ujedinili kako bi se borili protiv pokreta Samoopredeljenje".

Ona je dodala da je današnji sastanak neustavan.

"Predsednik Republike može da se konsultuje samo sa pobedničkom partijom, odnosno sa onom partijom koja je osvojila većinu u Skupštini", kazala je Hadžiu.

Šta je Kurti napisao Tačiju?

Ona je takođe pročitala novo Kurtijevo pismo Tačiju u kojem on navodi da je Tači neustavno konstatovao da pokret Samoopredeljenje nije iskoristio pravo da predloži kandidata za mandatara nove Vlade, zato što taj pokret ni jednom nije odbio da tako nešto uradi.

Hadžiu je dodala da je nemoguće imati vladu sa potpunim građanskim legitimitetom bez novih izbora i da predsednik ne može da zaobiđe pobedničku partiju na izborima 6. oktobra.

Zašto Kurti namerava da se obrati Ustavnom sudu?

Usledilo je i obraćanje Kurtija koji je nameru da se obrati Ustavnom sudu, objasnio stavom da je Tačijeva odluka da ponudi mandat za formiranje nove Vlade onima koji osiguraju većinu, a nakon konsultativnog sastanka sa partijama, neustavna.

"Ovo što se desilo danas je neviđeno ranije i ozbiljno rizikuje naš ustavni poredak i osnovu na osnovu kojeg smo formirali parlamentarni red", kazao je Kurti.

On je dodao da predsednik ne može da nametne svoju volju političkom životu Kosova i da isključi pobedničku partiju iz ovog procesa.

"Za novu Vladu potrebni su novi izbori, prevremeni izbori nakon pandemije. Bilo kakva druga odluka je devijacija, protiv volje građana i prevazilaženje ovlašćenja predsednika. Pažljivo ćemo pratiti šta će se desiti narednih dana i bez sumnje ćemo se obratiti Ustavnom sudu onda kada ono što je predsednik rekao bude i zvanično na papiru", kazao je Kurti.

Kurti smatra da je Ustavom predviđeno da nakon izglasavanja nepoverenja Vladi slede prevremeni izbori, a ne formiranje nove Vlade.

Čiju podršku ima Tači?

Novu Vladu Kosova teži da formira Demokratski savez Kosova (DSK), Kurtijev koalicioni partner a na čiju je inicijativu, zbog nesuglasica, pokrenuo inicijativu o rušenju Vlade 51 dan nakon njenog osnivanja.

Predsednik DSK Isa Mustafa je rekao da ova partija, inače drugoplasirana na izborima, spremna da poduzme inicijativu i osigura većinu ukoliko joj se pruži ta mogućnost.

"Ocenjujemo da Vlada na dužnosti koja nastavlja sa radom ne odgovara potpuno na sve zahteve koji su pred njom. Zemlji je potrebna Vlada sa punim kapacitetom i punim mandatom od Skupštine", kazao je Mustafa.

Kadri Veselji iz Demokratske partije Kosova je istakao da podržava formiranje nove Vlade ali da ta partija nije zainteresovana da bude u izvršnoj vlasti već da će ostati u opoziciji.

On je dodao da je aktuelna vlada na dužnosti "blokirala Kosovo u vreme pandemije, a da je većina njihovih mera protivustavna".

Istakao je da se izbori trebaju održati onda kada se stvore uslovi za to.

U Severnoj Mitrovici zatvorene radnje, u Zvečanu zabrana kretanja
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:14 0:00

Za formiranje nove Vlade izjasnio se i Ramuš Haradinaj (Ramush Haradinaj) iz Alijanse za budućnost Kosova kao i Fatmir Ljimaj (Fatmir Limaj) iz Inicijative za Kosovo, s kojima inače Demokratski savez Kosova teži da formira novu Vladu.

Stav Srpske liste

Goran Rakić ispred Srpske liste je rekao da ova lista nije za izbore u vreme pandemije i najavio da će biti konstruktivni u formiranju novih vlasti.

BLOG UŽIVO O KORONA VIRUSU

I predstavnici ostalih političkih partija ispred bošnjačke, turske, romske, aškalijske i goranske zajednice rekli su da nisu za održavanje izbora u vreme pandemije i da će biti konstruktivni u formiranju nove Vlade.

Ovo je prvi put da se Kosovo suočava sa ovakvom situacijom, odnosno, da se teži za formiranjem nove Vlade Kosova nakon izglasavanja nepoverenja prethodnoj. U prošlosti se u takvim situacijama išlo na prevremene izbore.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG