Dostupni linkovi

Tači po treći put od Kurtija traži mandatara Vlade


Aljbin Kurti i Hašim Tači, fotoarhiv
Aljbin Kurti i Hašim Tači, fotoarhiv

Predsednik Kosova Hašim Tači (Hashim Thaci) po treći put je od lidera pokreta Samoopredeljenje Aljbina Kurtija (Albin), aktuelnog premijera na dužnosti, zatražio da bez gubljenja vremena predloži kandidata za premijera Kosova, nakon što je 25. marta izglasano nepoverenje Vladi.

Tači u pismu navodi da ga ustavni mandat obavezuje da garantuje demokratsko funkcionisanje institucija Republike Kosova, uključujući i osiguravanje imenovanja kandidata za premijera u cilju formiranja Vlade Kosova. Dodaje da funkcionalizaciju nove Vlade i odluku predsednika o novom mandataru očekuju i građani Kosova, kao i političke partije zastupljene u Skupštini.

"Kao predsednik Republike Kosovo poduzeću taj korak sledeći sve ustavne korake, a kako bi građani Republike Kosova što pre dobili novu vladu, naročito u ovoj situaciji pandemije COVID-19, koja zahteva efikasnu i efektivnu vladu sa punim ustavnim mandatom", piše u pismu Tačija upućenom Kurtiju.

Tači dodaje da Kurtijevo kašnjenje u predlaganju kandidata za premijer onemogućava Skupštini da izabere Vladu i "stoga onemogućava demokratsko i ustavno funkcionisanje institucija, koje na osnovu Ustava Republike Kosova treba da garantuje predsednik".

Pismo Tačija upućeno Kurtiju

Tači takođe citira presudu Ustavnog suda, odnosno deo u kome Ustavni sud primećuje da se "ne izbacuje iz mogućnosti da partija ili koalicija odbije da uzme mandat".

"Treba da uzmete u obzir da ukoliko vi ne predložite kandidata za premijera, onda se vaše delovanje može odraziti i na oklevanje da dobijete mandat, odnosno da odbijate uzimanje mandata", dodaje se u pismu.

Kurti, inače, ne podržava formiranje nove Vlade već nove izbore, ali nakon pandemije.

'Dvostruki standardi'

U pismu upućenom Tačiju 13. aprila, Kurti je naveo da mu nisu jasni "dvostruki standardi", koje Tači i "ostale političke partije pokušavaju da nametnu na neustavan način a nakon izglasavanja nepoverenja Vladi".

Kurti je u pismu Tačiju naveo da izražava žaljenje što on "zaobilazi ustavnu dužnost da raspusti Skupštini i raspiše nove izbore, nakon borbe sa COVID-19", i da, i pored toga što se poziva na Ustav, Tači deluje u suprotnosti sa Ustavom.

Kurti je, takođe, rekao da nakon uspešnog izglasavanja nepoverenja Vladi Kosova, ne stvara se mogućnost da predsednik igra ulogu političkog aktera tako što "nameće svoju volju političkom životu", već da raspusti Skupštinu u skladu sa članom 82.2 Ustava Kosova.

Kurti u pismu navodi da je njegov prvi prioritet sada sprečavanje širenja korona virusa.

"Svako drugo partijsko ili političko pitanje treba smatrati sporednim, naročito vaše neprestano mešanje koje ometa rad Vlade u sred vanrednog stanja u javnom zdravstvu", napisao je Kurti.

Sve ostale političke partije su nakon konsultacija koje je obavio Tači podržale formiranje nove Vlade, navodeći da trenutno nema uslova za održavanje izbora.

Generalni savet Demokratskog saveza Kosova u utorak je podržao zahtev predsednika ove stranke, Isa Mustafe, za formiranje nove Vlade sa Alijansom za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja (Ramush) Socijaldemokratskom inicijativom Fatmira Ljimaja (Limaj), Alijansom za Novo Kosovo Behdžeta Pacolija (Behxhet) i strankama ispred manjinskih zajednica.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG