Dostupni linkovi

Tahiri: Nova Vlada Kosova sledeće nedelje


Premijer na dužnosti Aljbin Kurti i dosadašnji zamenici Abdulah Hoti i Haki Abazi, arhivska fotografija

Uveren sam da će sledeće nedelje biti formirana nova Vlada Kosova, rekao je Besnik Tahiri iz Alijanse za budućnost Kosova.

Predstavnici ove partije, na čijem je čelu Ramuš Haradinaj, sastali su se u petak sa kandidatom za premijera Demokratskog saveza Kosova Abdulahom Hotijem.

Kako je Tahiri izjavio u obraćanju medijima, na sastanku je bilo reči o što bržem formiranju nove vlade.

"Za sada nema nekog sporazuma, razgovarali smo o tome i verujem da će veoma brzo mandatar Hoti izaći sa konačnim sporazumom", kazao je Tahiri.

On je dodao da je u ovoj situaciji "preko potreban jedan brz sporazum Demokratskog saveza Kosova, Alijanse za budućnost Kosova i ostalih partija, a kako bi se formirala nova vlada, borilo protiv pandemije, a posebno kako bi se obnovila ekonomija koja je u veoma teškoj situaciji”.

"Radi se na pripremi sednice Skupštine i ubeđen sam da će se sledeće nedelje formirati nova vlada", dodao je.

DSK je inače u konsultacijama o formiranju vlade sa Alijansom za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja i koalicijom Inicijative za Kosovo i Alijanse novo Kosovo Fatmira Ljimaja (Limaj) i Behdžeta Pacolija (Behxhet Pacoli), kao i sa pripadnicima manjinskih zajednica.

Za formiranje Vlade potreban je 61 od 120 glasova.

Predsednik Kosova Hašim Tači (Hashim Thaci) je u četvrtak (23. aprila) u pismu zatražio od lidera DSK-a ime kandidata za mandatara buduće vlade Kosova, nakon što je konstatovao da pobednička partija na izborima 6. oktobra, pokret Samoopredeljenje, nije iskoristila pravo da predloži novog kandidata za premijera.

Predsedništvo Demokratskog saveza Kosova (DSK) predložilo je Avdulaha Hotija (Avdullah) za budućeg premijera Kosova.

Konačnu reč o tome daće Generalni savet ove partije, nakon čega će o tome i zvanično biti obavešten predsednik Kosova Hašim Tači.

Aktuelni premijer na dužnosti Aljbin Kurti (Albin) protivi se formiranju nove vlade i smatra da se, nakon izglasavanja nepoverenja vladi 25. marta, treba da se održe novi izbori, ali po okončanju pandemije.

Kurti je u petak na konferenciji za novinare izjavio da predsednik Kosova Hašim Tači teži da Kosovo dobije slabog premijera koji će njemu omogućiti veća ovlašćenja i veću vlast.

On je istakao da Tači vrši teške povrede Ustava time što će Demokratskom savezu Kosova dati mandat za formiranje nove vlade.

"Tači treba da poštuje Ustav i ne može da ga piše", poručio je Kurti.

Dodao je da će se obratiti i Ustavnom sudu kada novi mandatar bude zvanično predložen.

XS
SM
MD
LG