Dostupni linkovi

Vrh DSK predlaže Hotija za budućeg premijera Kosova


Avdullah Hoti na jednoj od sednica kosovskog parlamenta
Avdullah Hoti na jednoj od sednica kosovskog parlamenta

Predsedništvo Demokratskog saveza Kosova (DSK) predložilo je Avdulaha Hotija (Avdullah) za budućeg premijera Kosova. Konačnu reč o tome daće Generalni savet ove partije, nakon čega će o tome i zvanično biti obavešten predsednik Kosova Hašim Tači.

"Ja lično mislim i smatram da je to bilo i mišljenje predsedništva partije, da g. Hoti može najodgovornije da radi taj posao, može stvoriti stabilnu vladu i da komunicira sa svim partijama u Skupštini", kazao je predsednik DSK-a Isa Mustafa.

DSK je inače u konsultacijama o formiranju vlade sa Alijansom za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja i koalicijom Inicijative za Kosovo i Alijanse novo Kosovo Fatmira Ljimaja (Limaj) i Behdžeta Pacolija (Behxhet Pacoli), kao i sa pripadnicima manjinskih zajednica. Za formiranje Vlade potreban je 61 od 120 glasova.

Tači je u četvrtak (23. aprila) u pismu zatražio od lidera DSK-a ime kandidata za mandatara buduće vlade Kosova. Dan ranije, Tači se sastao sa predstavnicima svih političkih partija na konsultacijama o tome da li Kosovo, nakon izglasavanja nepoverenja Kurtijevoj vladi (25. marta), treba da ide na nove izbore ili na formiranje nove vlade. Sve partije osim Kurtijevog Samoopredeljenja izjasnile su se za formiranje nove vlade, budući da je vreme pandemije.

Kurtijev stav

Kurti, pak, smatra da je ovakvo okupljanje predsednika i predstavnika političkih partija neustavno i da predsednik o novoj vladi može da se konsultuje samo sa izbornim pobednikom, u ovom slučaju to je Kurtijev pokret Samoopredeljenje, sa poslednjih izbora. Kurti je mišljenja da njegova vlada treba da nastavi da radi u vreme pandemije, a da se potom trebaju održati izbori. Kako je izjavio u sredu uveče (22. aprila), nova vlada može da se formira samo po održavanju novih izbora. U slučaju da se i zvanično da mandat drugoplasiranoj partiji, DSK-u, Kurti je najavio da će se obratiti Ustavnom sudu.

Na konferenciji za novinare u sredu uveče, Kurti je kazao da predsednik ne može da nametne svoju volju političkom životu Kosova i da isključi pobedničku partiju iz ovog procesa.

Hotijevi prioriteti

Hoti, kojeg je predsedništvo DSK predložilo kao kandidata za budućeg premijera Kosova je bio prvi zamenik premijera u Kurtijevoj vladi, koga je Kurti razrešio iste večeri kada je izglasano nepoverenje Vladi 25. marta, a na inicijativu DSK-a. Ekonomista je po struci i profesor na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Prištini. U ranijoj vladi DSK-a bio je ministar finansija.

Hoti je u četvrtak (23. aprila) na konferenciji za novinare rekao da će prvi izazov nove vlade biti pandemija, a potom ekonomski oporavak od pandemije. Takođe je kazao da će dijalog sa Srbijom biti glavno pitanje sa kojim će se suočiti nova vlada.

"Dijalog će voditi vlada Kosova u skladu sa presudom Ustavnog suda", kazao je Hoti, najavivši da će se u taj proces uključiti i politika, akademski svet i civilno društvo.

Govoreći o reciprocitetu uvedenom Srbiji, Hoti je kazao da recipročne mere mogu imati uspeha samo ukoliko se one koordiniraju sa međunarodnim partnerima. Ova partija je inače prethodno rekla da će odmah ukinuti recipročne mere Srbiji koje je Kurti uveo 1. aprila, a što je i zahtev specijalnog izaslanika američkog predsednija za dijalog Ričarda Grenela, u cilju nastavka dijaloga.

Kurti je upravo Grenela optužio da je direktno bio uključen u političku krizu na Kosovu. Na konferenciji za novinare 20. aprila kazao je da je inicijativa DSK o rušenju vlade bila koordinirana sa Grenelom, samo zato što se "Grenelu žuri da se potpiše dogovor sa Srbijom".

DSK je podneo zahtev o rušenju vlade nakon što je Kurti smenio njihovog ministra unutrašnjih poslova Agima Veljiua, jer je javno podržao uvođenje vanrednog stanja zbog pandemije, što je predložio predsednik Kosova Hašim Tači.

Kurti je bio protiv toga, navodeći da je situacija u zemlji pod kontrolom, ali i zato što bi u tom slučaju Tači preuzeo upravljanje zemljom. Kurti je to video kao pokušaj puča i preuzimanje kontrole nad oružanim snagama kako bi se stvorili incidenti na terenu, a što bi dovelo do provedbe navodnog sporazuma o razmeni teritorija između Kosova i Srbije.

XS
SM
MD
LG