Dostupni linkovi

Tači: Kurti nije iskoristio pravo da predloži novog mandatara


Predsednik Kosova Hašim Tači (Hashim Thaci) konstatovao je da lider pokreta Samoopredeljenje i aktuelni premijer na dužnosti Aljbin Kurti (Albin) nije iskoristio svoje pravo da predloži kandidata za mandatara nove vlade i najavio konsultacije sa svim političkim liderima o daljim koracima.

Tači je to napisao u pismu upućenom Kurtiju u sredu, navodeći da ni pored njegova četiri zahteva, nije predložio kandidata za novog premijera, potvrdjeno je RSE-u u predsedništvu.

Tači je podsetio Kurtija da "u skladu sa ustavnim mandatom predsednika Republike Kosova, moja je obaveza da očuvam stabilnost u zemlji i garantujem demokratsko funkcionisanje državnih institucija".

"Prema tome, u skladu sa članom 95 Ustava i presude Ustavnog suda, izvršiću zajedničke konsultacije sa svim liderima političkih partija u parlamentu u vezi daljih koraka", završio je Tači.

Jedan takav sastanak Tači je sazvao za sredu u 16:30.

Nakon što je izglasano nepoverenje vladi Aljbina Kurtija 25. marta, Tači je tražio novog kandidata za premijera od Kurtija budući da je njegova partija osvojila najveći broj glasova. Kurti se međutim protivi formiranju nove vlade Kosova i smatra da se nakon izglasavanja nepoverenja vladi treba raspustiti Skupština i raspisati izbori, ali u ovoj situaciji nakon pandemije korona virusa.

Druge političke partije su međutim protiv izbora i podržavaju formiranje nove vlade.

Drugoplasirani Demokratski savez Kosova, dosadašnji Kurtijev koalicioni partner a na čiju je inicijativu i srušena vlada, već vodi razgovore o formiranju nove vlade sa Alijansom za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja (Ramush) i koalicijom Inicijative za Kosovo i Alijansom novo Kosovo, Fatmira Ljimaja (Limaj) i Behdžeta Pacolija (Behxhet Pacolli).

Kurti je prethodno izjavio da će se verovatno obratiti Ustavnom sudu u slučaju da Tači da mandat nekom drugom ko nije iz pobedničke partije.

Ovo je prvi put da se Kosovo suočava sa ovakvom situacijom, odnosno, da se teži za formiranjem nove vlade Kosova nakon izglasavanja nepoverenja prethodnoj. U prošlosti se u takvim situacijama išlo na prevremene izbore.

XS
SM
MD
LG