Dostupni linkovi

Skupština Kosova o Kurtijevom predlogu o taksama


Dok Skupština zaseda, ispred zgrade su opozicione partije iskazale protest zbog Kurtijeve najave

U Skupštini Kosova je održana vanredna sednica na zahtev kosovske opozicije, u vezi najave premijera Kosova Aljbina Kurtija (Albin) o ukidanju takse od 100 odsto na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Inače, o ukidanju takse odlučuje Vlada Kosova, a ta odluka najavljena je za ovu nedelju.

Kurti je, obraćajući se poslanicima, izjavio da je njegov pristup o postepenom i uslovnom ukidanju takse Srbiji pristup koji dovodi Kosovo u ofanzivu, a da je zainteresovan da problematizuje sve probleme i smetnje koje Kosovo ima, kada je u pitanju izvoz za Srbiju.

"Vlada Kosova je izrazila kao gest dobre volje prema međunarodnim faktorima upravo ono što traže naši domaći proizvođači, a to je da ukinemo taksu za sirovinu koja je potrebna našim proizvođačima. Ja činim jedan korak dobre volje, a onda je na Srbiji da se dokaže", kazao je Kurti na sednici Skupštine u ponedeljak (2. marta)

On je dodao da će ukidanje takse početi 15. marta, i da će se onda sačekati da Srbija eliminiše netarifne barijere i prekine kampanju protiv Kosova.

Haradinaj: Taksa kaznena mera Srbiji

Inicijator sednice Daut Haradinaj iz Alijanse za budućnost Kosova, rekao je da je taksa bila kaznena mera za ophođenje Srbije prema Kosovu, pritom podsećajući na neuspeh Kosova da se, zbog ponašanja Srbije učlani u UNESCO, Interpol, te njeno ometanje procesa priznanja nezavisnosti i nesprovođenje sporazuma iz Brisela.

"Ova kaznena mera je uvedena Srbiji, a nikada našim prijateljima i saveznicima koji su pomogli da se Kosovo oslobodi, pomogli državnost Kosova a to i dalje rade", kazao je Haradinaj.

On je dodao da je taksa vratila autoritet Kosovu, a Srbiju ekonomski pogodila i umanjila joj ulogu za pregovaračkim stolom.

"Kosovo ne treba da oslabi ni sada naspram Srbije, naročito naspram jedne Srbije koja i dalje ima svoje pretenzije prema teritoriji Kosova, i prema slabljenju suvereniteta", dodao je Haradinaj.

On je podsetio na ranije proteste pokreta Samoopredeljenje protiv srpskih proizvoda na Kosovu, prevrtanje kamiona, hapšenje njihovih aktivista i slično, a "u cilju ometanja agresije Srbije i srpskog bar koda 860".

"Ali, ta ’ideologija’ nije dugo trajala kad sad vidimo da se premijer već predao i bez ozbiljnog pritiska. On je pregazio svoje principe na osnovu kojih je 6. oktobra dobio mandat od naroda", istakao je Haradinaj.

Naglasio je i da ukidanje takse "nema garancije SAD o recipročnom priznanju", te je pozvao poslanike na jedinstvo naspram Srbije i naspram sudbine Kosova a u vezi jednog "bolnog kompromisa".

"Šta može biti taj kompromis, zajednica ili parčanje Kosova? To imaju u ruci premijer i njegovi partneri", zaključio je Haradinaj.

Nakon njegovog izlaganja usledila su i izjašnjavanja parlamentarnih grupa.

Inače, Aljbin Kurti obavestio je američkog predsednika i državnog sekretara, Donalda Trampa (Trump) i Majka Pompea (Mike) o njegovog namjeri da od 15. marta počne uklanjanje takse od 100 posto na robu iz Srbije i BiH. Ukidanje takse zahtev je međunarodne zajednice, uključujući SAD, a u cilju nastavka dijaloga o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

"Moja vlada i ja smo zainteresovani da riješimo preostala otvorena pitanja između Republike Kosova i Srbije. Ostajemo ubijeđeni da se to treba desiti unutar dijaloga, koji će rezultirati recipročnim priznanjem dvije države", navodi se u pismu Kurtija upućenom američkom predsjedniku, saopštili su iz Vlade Kosova.

Seljimi: Stav pokreta Samoopredeljenja isti od 2011.

Redžep Seljimi (Rexhep Salimi), šef parlamentarne grupe Samoopredeljenje uputio je kritiku inicijatoru parlamentarne rasprave što na samom početku nije predložio nikakav nacrt rezolucije, navodeći da nije sigurno šta opozicija tačno traži - održavanje ili ukidanje takse i da li uopšte ima jedinstveni stav po pitanju takse. Upitao je opoziciju, poslanike Alijanse za budućnost Kosova, Demokratske partije Kosova i Inicijative za Kosovo, stav kog lidera će uzeti u obzir danas?

"Da li je to stav predsednika Alijanse za budućnost Kosova (Ramuša Haradinaja) koji traži da se taksa ne ukine, ili stav čelnika Demokratske partije Kosova (Kadri Veselji) a posebno njihovog predsednika (Hašima Tačija) o hitnom ukidanju takse", upitao je Seljimi.

Dodao je da je stav pokreta Samoopredeljenja bio isti od 2011, a to je potpuni trgovinski, politički i ekonomski reciprocitet sa Srbijom.

"Isti stav smo izrazili i kada smo protestvovali na granicama, na Merdaru i na Beloj zemlji, kada smo gonjeni i zatvarani. Isti stav smo imali i kada smo se u januaru 2012. suprostavili u skupštini rezoluciji Demokratske partije Kosova o ukidanju recipročnih mera Srbiji a koju je većina izglasala. Isti stav smo imali i tokom izborne kampanje, nakon koje smo dobili izbore ", kazao je Seljimi.

"O taksi smo se izjasnili i kada je uvedena, rekli smo da nije dovoljna i da je izolovana samo na trgovinu. Reciprocitet znači jednakost, taksa je cena, slobodi jednakosti ne treba postavljati cenu, čak ni 100 odsto taksu. Treba da znamo kako ići preko toga", dodao je Seljimi.

On je na kraju naglasio da "pretenzije da se taksom od 100 odsto prekinuo dijalog sa Srbijom i da je time izbegnut rizik od podele Kosova ne stoje".

"Rizik od podele Kosova i dalje postoji u planovima predsednika Kosova i Srbije dok dijalog ionako nije vođen od 2016., izuzev na tehničkom nivou. Ukoliko je nešto stopiralo projekat o podeli Kosova to su masovni protesti građana Kosova pod motom ’Jedan narod se ne potčinjava jednom čoveku", i nepokolebljivi stavovi međunarodnih partnera protiv podele Kosova", kazao je Seljimi.

Gaši ukazao na pojačan pritisak saveznika Kosova

Arben Gaši (Gashi) iz vladajućeg Demokratskog saveza Kosova kazao je da je međunarodni pritisak kosovskih saveznika, pre svega SAD i Nemačke, za okončanjem dijaloga konačnim sporazuma vidno porastao, posebno u poslednjoj godini. Istakao je i da je zamena takse sa reciprocitetom bilo izborno obećanje vladajućih partnera, te istakao da iako je ona imala drugi cilj, međunarodni prijatelji Kosova su je videli kao smetnju za dijalog, što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić i iskoristio za prolongiranje procesa dijaloga.

"U cilju okončanja dijaloga jednim konačnim sporazumom sa Srbijom, DSK ima za cilj da sarađuje i koordinira svoje delovanje sa svojim saveznicima, pre svega sa SAD, tako što će ih obavestiti sa listom svih ekonomskih i političkih smetnji Srbije prema Kosovu. Ukinutom taksom, u slučaju da dijalog ne rezultuje očekivanim rezultatima i Srbija ne promeni politiku, identifikovane i koordinirane recipročne mere biće uvedene na osnovu plana koalicionih partnera ali i političkog spektra na Kosovu", kazao je Gaši.

Hamza: Vlada nema smelost

Bedri Hamza, šef opozicione parlamentarne grupe Demokratske partije Kosova, kazao je da je taksa rezultat delovanja Srbije prema Kosovu, ali je ipak dodao da je visok prioritet Kosova očuvanje i unapređenje odnosa sa svojim saveznicima, naročito sa SAD, zemljama EU i Velikom Britanijom.

"Kada se treba doneti odluka o taksi, treba svakako imati u vidu dodatnu posvećenost i pažnju administracije predsednika Trampa, konkretnije specijalnog izaslanika SAD za mirovne pregovore g. Grenela. Ova neophodna posvećenost SAD nas obavezuje da delujemo u koordinaciji sa geostrateškim interesima u regionu, ali i da se usklade sa konkretnim delovanjem i u vremenskom roku kako se ne bi dopustilo prolongiranje a još manje kako ne bi ometali procese sami sebi", kazao je Hamza. Dodao je da sve ono što je Kosovo htelo da postigne uvođenjem takse protiv "agresivne politike Srbije", danas se može postići još efikasnije u koordinaciji sa strateškim partnerima.

"Danas naša politika ima potrebe za razjašnjenjima i odgovornošću, što nedostaje ovoj vladi", dodao je, navodeći da aktuelna vlada nema smelost i nije spremna da se suoči sa narodom.

Veselji: Prošla vlada pala zbog takse, može se desiti i aktuelnoj

Predsednik Demokratske partije Kosova Kadri Veselji je rekao da je ta partija i u opoziciji, kao što je bila dok je bila na vlasti, za suspenziju takse. Dodao je međutim kako je prošla vlada pala zbog takse, a da se isto može desiti i aktuelnoj.

Podsetimo, premijer Kosova Kurti je, 27. februara, saopštio da će Vlada Kosova 15. marta ukinuti taksu od 100 odsto na sirovinske proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Taksa će biti u potpunosti ukinuta 1. aprila, na period od 90 dana, ako Srbija prekine kampanju za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova i obaveže se da će pokrenuti uklanjanje trgovinskih barijera sa Kosovom. U suprotnom, Kosovo će 1. aprila početi sa postepenim sprovođenjem recipročnih mera prema Srbiji, dok će taksa u potpunosti biti vraćena na snagu 15. juna.

Za razliku od EU koja je pozdravila ovaj korak Kurtija, njegov plan međutim nije podržao specijalni izaslanik američkog predsednika za mirovne pregovore Kosova i Srbije Ričard Grenel (Richard Grenell), navodeći da SAD zahteva potpuno uklanjanje takse i da Kurti čini grešku.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG