Dostupni linkovi

Kurti pisao Trampu i Pompeu


Albin Kurti, premijer Kosova

Premijer Kosova Aljbin Kurti obavestio je američkog predsednika i državnog sekretara, Donalda Trampa i Majka Pompea o njegovog namjeri da od 15. marta počne uklanjanje takse od 100 posto na robu iz Srbije i BiH. Ukidanje takse zahtev je međunarodne zajednice, uključujući SAD, a u cilju nastavka dijaloga o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

„Moja vlada i ja smo zainteresovani da riješimo preostala otvorena pitanja između Republike Kosova i Srbije. Ostajemo ubijeđeni da se to treba desiti unutar dijaloga, koji će rezultirati recipročnim priznanjem dvije države“, navodi se u pismu Kurtija upućenom američkom predsjedniku, saopštili su iz Vlade Kosova.

Kurti je takođe istakao da očekuje da će na potez Kosova odgovoriti i Srbija od koje očekuje da ukloni netarifne trgovinske barijere i da prekine kampanju za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova.

Kurti je takođe pozvao SAD i EU da stvori mehanizme za nadgledanje i sankcionisanje, u cilju kako bi obje strane ostale privržene obećanjima iz postignutih sporazuma do sada.

On je u pismu istakao i da Vlada, i on kao premijer, imaju ustavni mandat, političku volju i zakonsku obavezu da ovaj proces dovedu do kraja.

Pismo koje je Kurti uputio Trampu i Pompeu
Pismo koje je Kurti uputio Trampu i Pompeu

U pismu upućenom državnom sekretaru Pompeu, Kurti je kazao da je njegova vlada spremna za beskompromisnu borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, a da su glavni prioriteti njegove vlade i ekonomski rast, investicije i otvaranje novih radnih mjesta.

Podsjetimo, premijer Kosova Kurti je, 27. februara, saopštio da će Vlada Kosova 15. marta ukinuti taksu od 100 posto na sirovinske proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Taksa će biti u potpunosti ukinuta 1. aprila, na period od 90 dana, ako Srbija prekine kampanju za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova i obaveže se da će pokrenuti uklanjanje trgovinskih barijera sa Kosovom. U suprotnom, Kosovo će 1. aprila početi sa postepenim sprovođenjem recipročnih mjera prema Srbiji, dok će taksa u potpunosti biti vraćena na snagu 15. juna

Upravo je takav plan kritikovao američki specijalni izaslanik za mirovne pregovore Richard Grenel, navodeći da SAD zahteva potpuno ukidanje takse.

XS
SM
MD
LG