Dostupni linkovi

Grenel pozdravio Mustafin poziv poslanicima da podrže ukidanje takse


Ričard Grenel
Ričard Grenel

Specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog Kosova i Srbije Ričard Grenel (Richard Grenell) pozdravio je potez Ise Mustafe, predsednika Demokratskog saveza Kosova, jedne od dve vladajuće stranke na Kosovu, koji je pozvao poslanike skupštine da na sutrašnjoj vanrednoj sednici podrže vladu da što pre ukine taksu na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

“Isa Mustafa je hrabar lider. Ukidanje taksi sutra bi bio sjajan početak za puno veći napredak - i kretao bi se brzo. Ali ekonomski razvoj ne može da napreduje dok se takes ne ukinu”, napisao je Grenel na Tviteru.

Mustafa je na Tviteru napisao da su SAD najmoćniji saveznik Kosova, pa bi zahtev za ukidanje takse trebalo da bude ispoštovan, dodajući da DSK u potpunosti podržava momentalno ukidanje takse.

"Nakon prošlogodišnjih izbora za Evropsku komisiju, a posebno nakon veoma aktivnog angažmana SAD-a sa specijalnim izaslanikom predsednika Trampa, ambasadorom Grenelom, taksa objektivno ostaje samo relikvija, koja Srbiji služi kao žrtva na međunarodnoj areni, a nekima na Kosovu kao jedino sredstvo za političku nestabilnost", napisao je Mustafa.

Mustafa piše da bi na sutrašnjem sastanku Skupštine Kosova poslanici trebalo da glasaju za ukidanje takse, kao što to zahteva SAD.

"Verujem da će na sutrašnjem sastanku Skupštine podržati Vladu i premijera Kurtija da ukinu taksu. Da bude uklonjena kako zahtevaju SAD. Nisam siguran da je bilo koja od parlamentarnih grupa ili članova Skupštine ili vlade našla snažnijeg, zaslužnijeg i posvećenijeg partnera od Sjedinjenih Država za državu i državnost Kosova", naveo je Mustafa.

Takođe je naveo reciprocitet, rekavši da ukoliko Beograd ne ukloni trgovinske barijere, DSK je obavezna da primenjuje mere reciprociteta posle perioda koji vlada treba da usaglasi sa SAD i EU.

Sutrašnja vanredna sednica skupštine zakazana je na zahtev opozicije čiji se jedan deo protivi ukidanju takse.

Albin Kurti (Aljbin) je, 27. februara, saopštio da će Vlada Kosova 15. marta ukinuti taksu od 100 odsto na sirovinske proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Taksa će biti u potpunosti ukinuta 1. aprila, na period od 90 dana, ako Srbija prekine kampanju za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova i obaveže se da će pokrenuti uklanjanje trgovinskih barijera sa Kosovom. U suprotnom, Kosovo će 1. aprila početi sa postepenim sprovođenjem recipročnih mera prema Srbiji, dok će taksa u potpunosti biti vraćena na snagu 15. juna.

Kurtijevu najavu međutim nije podržao specijalni izaslanik američkog predsednika za mirovne pregovore Kosova i Srbije Ričard Grenel (Richard Grenell), navodeći da SAD zahteva potpuno uklanjanje takse i da Kurti čini grešku.

Iz Demokratskog saveza Kosova rekli su da stav Kurtija nije usklađen sa koalicionim partnerom, DSK-om, ali su izrazili uverenje da će koalicioni partneri rešiti sve razlike u vezi ovog pitanja.

XS
SM
MD
LG