Dostupni linkovi

Prijetnje uoči presude za 'državni udar'


Policijsko obezbjeđenje pred početak suđenja za državni udar, arhivska fotografija
Policijsko obezbjeđenje pred početak suđenja za državni udar, arhivska fotografija

Kako se približava dan odluke u sudskom procesu za “državni udar”, u Crnoj Gori rastu političke tenzije. Opozicioni Demokratski front, čija su dva visoka funkcionera i jedan aktivista optuženi za pokušaj nasilnog rušenja crnogorske vlasti, najavljuju oštre akcije u slučaju da presuda bude osuđujuća. Tako se tokom parlamentarne rasprave došlo i do najave “skidanja glava”.

Rasprava u Skupštini Crne Gore kojoj je prisustvovao i premijer Duško Marković, zaoštrena je nakon što je jedan od lidera opozicionog Demokratskog fronta Andrija Mandić poručio da neće dozvoliti vlastima da ih vode u zatvor. Mandić je aludirao na predstojeću presudu u Višem sudu u Podgorici koja će biti donijeta 9. maja protiv 14 optuženih u slučaju “državni udar”. Andrija Mandić, Milan Knežević i Mihajlo Čađenović se nalaze među optuženima.

“Kolege Kneževića, Mihajla Čađenovića i mene niko neće voditi u zatvor. Prije smo spremni glave da položimo ili nekome glavu da skinemo nego što će nas neko povesti u zatvor. I to morate da znate. Ne prijetim, nego vam govorim vrlo pošteno. I to vam govorim da znate, jer vi donosite odluku, vi i ovaj iz susjedne zgrade. I ja želim to da vam kažem pred crnogorskom javnošću, da ne bi bilo zabune, da ne bude da smo uradili nešto na podmukao način. Kažem da ne dozvoljavamo da bilo ko nas nevine, bilo ko vodi u zatvor”, rekao je Mandić.

Andrija Mandić i Milan Knežević su među optuženima u slučaju državnog udara
Andrija Mandić i Milan Knežević su među optuženima u slučaju državnog udara

Crnogorski premijer Duško Marković je ovu poruku Mandića shvatio kao prijetnju i kako je saopštio, biće spremni:

“Reagovao sam u odnosu na vaš prst koji ste uperili prema meni govoreći da će nekome odlećeti glava. Tako ste rekli. Ako smo došli do toga da u 21. vijeku u političkom dijalogu i neslaganjima prijetimo kidanjem glava, onaj ko će da kida glave mora da se sprema za to, a onaj ko će da brani svoju glavu takođe je spreman za to”.

Iz Demokratskog fronta su posljednjih dana najavljene političke akcije za 9. Maj, kada treba da bude donijeta presuda. Funkiconeri Demokratskog fronta nisu precizirali o kakvoj vrsti aktivnosti se radi, ali je dio crnogorskih medija objavio mogućnost da u zavisnosti od presude ovaj opozicioni politički savez radikalizuje proteste u vidu zatvaranja u prostorije Skupštine i slične akcije. Direktor Uprave policije Veselin Veljović je povodom tih najava saopštio Dnevnim novinama da “svako treba da snosi odgovornost za vlastite postupke i posljedice koje iz toga proizilaze”.

Demokratski front se do sada više puta zatvarao u Skupštinu Crne Gore. Između ostalog 2008. godine kada je zvanična Crna Gora priznala nezavisnost Kosova, a zatim od 2016. godine kada je tužilaštvo odlučivalo o određivanju pritvora pojedinim poslanicima ovog opozicionog saveza.

Takođe, nedavno je građanski pokret “Odupri se 97000” zakazao novi protestni skup za 9. maj, ali je naknadno taj skup otkazan na zahtjev upravo Demokratskog fronta koji je najavio, kako je navedeno u saopštenju sa zajedničkog sastanka opozicije i građanskog pokreta, “da će tog dana Demokratski front imati svoje odvojene aktivnosti, sa jasnim i preciznim akcijama u slučaju politički motivisane presude liderema tog opozicionog saveza”. U saopštenju je takođe rečeno da će se “te aktivnosti značajno razlikovati od protesta koje je organizovala organizacija ‘Odupri se’, a odgovornost za taj dan će u potpunosti preuzeti DF i njihovi lideri”.

Stav Demokratskog fronta je, da su djelovi crnogorske vlasti pokrovitelji organizovanih kriminalnih grupa, a da se pravosuđe obračunava sa političkim protivnicima te iste vlasti. To je Andrija Mandić ponovio u oštroj polemici sa premijerom Duškom Markovićem, a neposredan povod je bila nedavna zaplijena oko 60 kilograma kokaina koji je bio sakriven u vojnom školskom brodu “Jadran”.

“Ovdje za najteža krivična djela nema nikakve reakcije, izuzev na nekom nižem nivou. Glavni magacin narkotika u Crnoj Gori kontroliše i drži režim”, rekao je Mandić.

Premijer Marković je odbacio kvalifikacije Mandića i poručio dijelu opozicije koji Mandić predstavlja da je njihova politika obilježena mržnjom prema sopstvenoj zemlji.

“Ta politika je obilježena mržnjom prema sopstvenoj zemlji i mržnjom prema onima koji drugačije misle od vas. Ona je obilježena i političkim neuspjesima koje želite naplatiti ugrožavajući većinu u Crnoj Gori i ljude koji vole ovu zemlju i zalažu se za nju”, zaključio je Marković.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG