Dostupni linkovi

Suđenje državni udar, poligon za politički obračun


Sporni snimci o iskazima: Aleksandar Sinđelić
Sporni snimci o iskazima: Aleksandar Sinđelić

Finale suđenja za pokušaj „državnog udara“ u Crnoj Gori obilježili su prekidi glavnog pretresa i podnošenje novih audio i video snimaka nepoznatog porijekla na kojima krunski svjedok Saša Sinđelić potpuno oprečno govori o događaju koji je predmet sudskog procesa. Kraj suđenja obilježavaju i političke optužbe u kojima se kraj suđenja povezuje sa građanskim protestima u Crnoj Gori. Koje su okolnosti dovele do pravno-političke konfuzije?

Završne riječi Specijalnog tužilaštva, obrane i samih optuženih u sudskom procesu „državni udar“ drugi dan nisu započele zbog zahtjeva kako advokata odbrane tako i Specijalnog tužioca da se u dokaze unesu video snimci na kojima svjedok saradnik Saša Sinđelić potpuno oprečno govori o svojoj ulozi u danima parlamentarnih izbora u Crnoj Gori 2016. godine. Na dijelu snimaka Sinđelić tvrdi da nije bilo planirano nikakvo nasilje u Crnoj Gori i da je njegov iskaz na sudu praktično iznuđen, a na drugom dijelu snimaka svjedok saradnik tvrdi da je planirano nasilno rušenje crnogorske vlasti.

Kao ilustraciju prezentujemo ono što je do sada Sinđelić govorio tokom saslušanja u sudu u Beogradu, sudu u Podgorici, u nedavnoj emisiji u Beogradu i najnovijem snimku nepoznatog porijekla.

Šta je do sada Sinđelić govorio
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:33 0:00
Direktan link

Crnogorskoj javnosti se prezentuju audio i video snimci sa Sinđelićem kojima je zajedničko: da su izvori snimaka nepoznati, da nema načina da se dokaže autentičnost snimaka, bez jasnog su porijekla, mjesta i vremena snimanja, kao i bez informacije ko je te snimke dostavio dijelu medija koji su ih objavili. Iznenadno zasipanje javnosti tajnim audio i video snimcima na kojima svjedok saradnik potpuno oprečno govori o slučaju „državni udar“, za nekadašnje policijskog funkcionera i poslanika Zorana Miljanića predstavlja mogući obračun obavještajnih službi.

„Apsolutno da su tajne službe imale upliv od samog početka, samo je pitanje bilo kako, za koga i u kom trenutku kome šta odgovara. Vidimo sada da Sinđelić mijenja svoje iskaze, a izvori audio i video snimaka su nepoznati, ne znamo ko je, kada i gdje ga snimio, niti je poznata kredibilnost suštine njegove priče. Tako da je tu obavještajna igra i obavještajni rat oko čitavog suđenja. E sad, kako će se to završiti i na koji način, ne znam. Ali u svakom slučaju će posljedice po Crnu Goru i vjerovatno po crnogorski pravosudni sistem biti prilično velike“, kaže Zoran Miljanić i zaključuje da audio i video snimci ipak potvrđuju izostanak kredibiliteta svjedoka saradnika:

„Ne samo da je doveden u pitanje Sinđelićev kredibilitet nego se može reći da on nema nikakav kredibilitet. Prosto je nevjerovatno da takva osoba i ličnost može uopšte biti svjedok saradnik u bilo kom predmetu, a ne u ovako značajnom kao što je predmet 'državni udar'. Prosto se čudim tužilaštvu da se usudilo da takvu ličnost koristi u ovakvom procesu“.

Građanski protest u Podgorici
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:17 0:00

Kraj sudskog procesa u Višem sudu u Podgorici je pored ovoga, opterećen i političkim ocjenama u kojima se tvrdi da su višenedjeljni građanski protesti u Crnoj Gori posljedica samog okončanja suđenja u slučaju „državni udar“ i predstojeće presude. Građanske proteste i aktuelno suđenje najprije je doveo u vezu sam specijalni tužilac Milivoje Katnić, a predsjednik Crne Gore Milo Đukanović se u intervjuu Radio-televiziji Crne Gore složio sa tužiocem, konstatujući da optuženi lideri Demokratskog fronta žele da izbjegnu posljedice preko protesta.

„Mislim da je glavni specijalni tužilac potpuno u pravu. Očigledan je strah kod jednog dijela opozicije u Crnoj Gori od posljedica izricanja te prvostepene presude i ja mislim da se sada uzdaju u revoluciju kojom će biti srušen kompletan institucionalni sistem Crne Gore, ne bi li u tome neđe izgorio i athiv Specijalnog tužilaštva“, rekao je Đukanović.

O tome da li se mogu povezati aktuelni građanski protesti sa “suđenjem vijeka” osvrnuo se na pres konferenciji jedan od lidera Demokratskog fronta i optuženi u slučaju „državni udar“, Milan Knežević, koji je oštro odbacio takvu ocjenu:

„Naravno da to uopšte nisu povezane stvari. Mi snažno podržavamo ove proteste I svaki pokušaj režimskog i udbaškog spina da su ova dva proces povezana je jedna budalaština i nema nikakve veze u realnosti, što smo dokazali svih ovih dana.“

Predsjedavajuća sudskog Vijeća Suzana Mugoša je odbacila inicijative advokata odbrane i Specijalnog tužilaštva da se u dokazni postupak uvrste audio i video snimci na kojima svjedok saradnik Saša Sinđelić potvrđuje/negira da je u Crnoj Gori na dan parlamentarnih izbora 2016. godine planiran državni udar. Novi pokušaj početka završnih riječi u sudnici Višeg suda zakazan je za petak 15. mart.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG