Dostupni linkovi

Dupli identiteti ruskih obavještajaca optuženih za državni udar u Crnoj Gori


Slika Vladimira Popova, odnosno Vladimira Nikolajeviča Moisijeva, na Interpolovoj potjernici
Slika Vladimira Popova, odnosno Vladimira Nikolajeviča Moisijeva, na Interpolovoj potjernici

Duže od godinu od početka suđenja za pokušaj državnog udara u Crnoj Gori došlo se do još jednog senzacionalnog otkrića. Osim prvooptuženog Eduarda Šišmakova, pravi identitet je, navodno, dugo krio i drugooptuženi Rus u tom procesu, Vladimir Popov, okrivljen za organizaciju pokušaja terorizma i nasilnu smjenu crnogorske vlasti.

Da je Vladimir Popov pseudonim za Vladimira Nikolajeviča Moisijeva, pokazalo je istraživanje britanske istraživačke mreže Belingket i ruskog magazina "Insajder".

U Podgorici zasad nema zvaničnih komentara, niti reakcija na tu činjenicu, kako ni procjena od kakvog bi značaja ona mogla biti za nastavak sudskog postupka.

Specijalno državno tužilaštvo nije se oglašavalo povodom ovog najnovijeg saznanja. Radio Slobodna Evropa (RSE) od tog tužilaštva nije dobio odgovor na pitanje da li ta činjenica na bilo koji način može da utiče ili ima implikacije na sudski proces za državni udar, koji traje od septembra 2017 godine.

Bez komentara na upit RSE bila je i predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica, a reakciju RSE nije uspio da dobije ni od ministra pravde Zorana Pažina.

"Razumijem Vaše pitanje i nadam se da mi nećete zamjeriti, ali ja principijelno ne komentarišem sudske postupke koji su u toku. To je moj princip koji važi u svim predmetima, pa i u ovom", rekao je ministar Pažin u izjavi za RSE.

Kao što se dugo nije znalo da je pravo ime prvooptuženog u procesu za državni udar u Crnoj Gori Eduardu Širokovu zapravo Eduard Šišmakov, tako je 14 mjeseci od početka suđenja crnogorska javnost saznala i da je drugooptuženi Vladimir Popov, u stvari, Vladimir Nikolajevič Mojsejev.

Obojica su identifikovani kao oficiri ruske vojne obavještajne službe - GRU. Do otkrića o lažnom identitetu Popova došao je britanski istraživački portal Belingket, isti onaj koji je razotkrio i kodno ime Šišmakova.

Kako se navodi u tekstu objavljenom na sajtu, time su pali u vodu stavovi zvanične Rusije, da je Vladimir Popov, "nevini ruski turista nepravedno optužen od neprijateljskih stranih vlada".

Nalazi Bellingketa, kako se navodi, donose važne i intrigantne detalje o načinu na koji je GRU učestvovao u tajnim operacijama i doprinosi razumijevanju svijeta "tajnih operativaca", kao što je to ranije pružio i izvještaj o dvojici osumnjičenih za trovanje bivšeg ruskog agenta Sergeja Skripalja i njegove kćerke Julije u Velikoj Britaniji.

I dok se crnogorsko Specijalno tužilaštvo ne osvrće na spekulacije kako otkriće pravog identiteta Vladimira Popova može biti značajan adut u potkrepljivanju optužnice o umiješanosti ruske obavještajne službe u pokušaj puča u Crnoj Gori, koji je trebalo da spriječi njen ulazak u NATO, jedan od advokata odbrane u tom procesu, Dražen Medojević, tvrdi kako ta činjenica ne znači ništa u procesno-pravnom smislu.

"To uopšte nema implikacija na tok postupka i to su nezvanične informacije medijske objavljene. Tako da to uopšte ne utiče na tok postupka. Odbrana je od samog starta ovog krivičnog postupka osporavala identitet dvojice okrivljenih iz Ruske Federacije, jer smo imali utvrđen identitet na osnovu fotokopiranih pasoša. Mi nikada nijesmo vidjeli te javne isprave u originalu", tvrdi Medojević.

Nakon početnog tvrdokornog odbijanja Rusije da prizna da su Eduard Šišmakov i Vladimir Popov njeni državljani, stav administracije u Moskvi evoluirao je do toga da upravo njih dvojicu, pod tim imenima, a na zahtjev tužilaštva iz Podgorice, sasluša na okolnosti pod kojima su u Crnoj Gori okrivljeni za teško krivično djelo nasilne smjena vlasti i ugrožavanja ustavnog poretka.

Kako u izjavi za RSE potvrđuje advokat Medojević, u dopisu koji je stigao iz Moskve, a u koji su imali uvid Viši sud u Podgorici i obje strane u postupku, tužilaštvo i odbrana, Popov i Šišmakov, kojima se sudi u odsustvu, negirali su krivicu koja im se stavlja na teret.

"Oni su apsolutno negirali krivicu. Negirali su kontakt sa svjedokom saradnikom Sašom (Aleksandrom) Sinđelićem. Sve su negirali i objasnili su njihov boravak u Beogradu i kojim povodom su bili tamo i koje aktivnosti su imali. Tako da su oni u potpunosti negirali bilo kakvu umiješanost u bilo kakve radnje koje su im optužnicom stavljene na teret", riječi su Medojevića.

Specijalno tužilaštvo Crne Gore sa Milivojem Katnićem na čelu optužilo je Eduarda Šišmakova i Vladimira Popova da su organizatori kriminalne grupe koja je planirala izazivanje haosa na dan parlamentarnih izbora 2016. godine - od nasilnog zauzimanja Skupštine, do ubistva tadašnjeg premijera Mila Đukanovića.

Britanski mediji ranije su objavili kako je ruske agente, nekoliko dana nakon neuspjele misije, iz Beograda gdje su boravili, "izvukao" prvi čovjek ruskih obavještajnih službi, Nikolaj Petrušev.

Više puta ponovljene optužbe crnogorskih zvaničnika o ruskom miješanju, koje je trebalo da spriječi ulazak Crne Gore u Sjevernoatlantsku alijansu, Moskva je uporno negirala, optužujući Podgoricu za stvaranje antiruske histerije.

U međuvremenu, pred Višim sudom sudu u Podgorici još traje sudski postupak u kome je za "državni udar", osim ruskih obavještajaca, optuženo i više državljana Srbije i dio rukovodstva crnogorskog opozicionog saveza Demokratski front.

Zbog svoje obimnosti i složenosti, broja aktera i težini slučaja, proces koji pred TV kamerama vodi glavna sutkinja, Suzana Mugoša, u samom startu nezvanično je dobio epitet "suđenja vijeka".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG