Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Pritvor za Medojevića i Kneževića, poslanici DF još u Skupštini CG


Zatvor traje dok Medojević i Knežević (na fotografiji) ne pristanu da svjedoče

Iz Višeg suda u Podgorici je zvanično potvrđeno da je određen pritvor za poslanike Demokratskog fronta (DF) Nebojšu Medojevića i Milana Kneževića do dva mjeseca, odnosno dok ne pristanu da svjedoče u predmetima koji su otvoreni povodom njihovih javnih izjava.

Kako je saopštila portparolka Višeg suda Aida Muzurović, zatvor traje dok Medojević i Knežević ne pristanu da svjedoče ili dok njihovo saslušanje postane nepotrebno ili dok se krivični postupak završi, a najduže do dva mjeseca računajući od dana hapšenja.

"Rješenjima vanraspravnog krivičnog vijeća Višeg suda u Podgorici... svjedocima Mandiću i Kneževiću je određeno stavljanje u pritvor, jer su pred Specijalnim državnim tužilaštvom, i nakon što su bili novčano kažnjeni rješenjima vanraspravnog krivičnog vijeća Višeg suda u Podgorici, ponovo odbili da svjedoče u predmetima Specijalnog državnog tužilaštva", rekla je Muzurović.

Poslanici opozicionog DF-a su odlučili da noć i naredne dane provedu u sjedištu Skupštine Crne Gore, nakon što je policija uhapsila i sprovela u zatvor u Spužu poslanika Nebojšu Medojevića.

Medojević je uhapšen poslije ponoći pošto je napustio parlament kada je završena maratonska rasprava o Rezoluciji o Podgoričkoj skupštini. Poslanici DF su ostali u zgradi parlamenta jer sumnjaju da će policija uhapsiti i Milana Kneževića po izlasku iz zgrade Skupštine.

Nakon jednočasovnog razgovora sa predsjednikom Skupštine Ivanom Brajovićem i potpredsjednikom Branimirom Gvozdenovićem, poslanik Milan Knežević je saopštio novinarima da se neće dobrovoljno predati policiji:

"Nebojša Medojević je brutalno, kukavički, protivzakonito i protivustavno uhapšen po nalogu predsjednika Višeg suda Borisa Savića. Ta odluka će biti zapamćena u analima svjetskog pravosuđa. Ja sam ranije rekao da nemam namjeru da se dobrovoljno predam i ja ću zajedno sa kolegama poslanicima DF ostati u Skupštini Crne Gore do daljeg".

"Na taj način ću da demonstriram principijelnost i naš snažan stav da je u ovom trenutku napadnuta Skupština Crne Gore, poslanici i Ustav", rekao je Knežević u holu Skupštine.

Poslanici opozicionog Demokratskog fronta (DF) su odlučili da noć i naredne dane provedu u sjedištu Skupštine Crne Gore
Poslanici opozicionog Demokratskog fronta (DF) su odlučili da noć i naredne dane provedu u sjedištu Skupštine Crne Gore

Crnogorska policija je kasno sinoć saopštila da je Nebojša Medojević uhapšen i sproveden u zatvor u Spužu, jer mu je Viši sud odredio pritvor do dva mjeseca zbog odbijanja da svjedoči u Specijalnom tužilaštvu o njegovim javno izgovorenim tvrdnjama da je glavni Specijalni tužilac primio mito u iznosu od 100.000 eura.

I protiv poslanika Milana Kneževića je Viši sud dva puta donosio rješenje o zatvoru jer Knežević odbija da dostavi podatke o sudiji koji mu je, kako je tvrdio, ponudio da mu za 10.000 eura ukine presudu zbog napada na policajca 2015. godine.

Na ta rješenja suda, Medojević i Knežević su se žalili jer, između ostalog, odluke o zatvoru su donesene bez skidanja njihovog poslaničkog imuniteta.

Jedan od lidera DF Andrija Mandić je saopštio da bi tokom dana trebalo da bude obavljeno više razgovora:

"Dobili smo uvjeravanja da ćemo imati sastanak sa nekom od važnih režimskih adresa, da će se kolegijum odrediti o hapšenju Medojevića bez skidanja poslaničkog imuniteta i da je otet. Mi ćemo narednih dana donijeti odluke da li ćemo više uopšte učestvovati u radu Skupštine, da izađemo iz skupštinskih radnih tijela i izađemo iz Radne grupe (za izmjenu izbornog zakonodavstva)".

"Procjenjujemo da je Crna Gora ugrožena i da se nalazimo na ivici građanskih sukoba. Imamo osjećaj da jedna frakcija u režimu, a prvenstveno mislimo na Vladu Crne Gore, minira početak dogovora koji smo uspostavili u Skupštini tako što će da hapse poslanike", rekao je Mandić navodeći da su se obratili i predsjedniku države i Vladi konstatujući da je crnogorsko pravosuđe potpuno pod njihovom kontrolom.

U ranim jutarnjim satima oko Skupštine Crne Gore bio je prisutan veći broj policijskih službenika, kako uniformisanih tako i u civilu, kao i više policijskih vozila.

  • 16x9 Image

    Srđan Janković

    Nakon rada u pisanim i elektronskim medijima u Srbiji, Beograd napušta 1999. nakon gašenja ovih medija zbog pritiska tadašnjeg režima i ubistva novinara Slavka Ćuruvije. Na RSE radi od novembra 1999. godine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG