Dostupni linkovi

Narkoklan pokušao da izveze kokain preko Vojske Crne Gore


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Zaplijenom oko 60 kilograma kokaina koji je bio skriven u brodu „Jadran“ Vojske Crne Gore, hapšenjem dvojice pripadnika vojske, jednog civila i raspisanom potragom za još dvije osobe, presječen je krijumčarski narko lanac, čija je destinacija bila Turska. Vrijednost zaplijenjenog kokaina, prema podacima Specijalnog tužilaštva, je oko pet miliona eura, a predstavnici nadležnih institucija ne spore mogućnost da će nakon ove zaplijene doći do nove spirale nasilja među kriminalnim grupama.

Narkoklan je planirao da iskoristi petnaestodnevno krstarenje broda „Jadran“ koje je planirano u cilju praktične obuke 42 studenta Pomorskog fakulteta u Kotoru.

Školski brod „Jadran“ je trebalo da krene na krstarenje, dok se u njegovom trupu nalazilo oko 60 kilograma kokaina visoke čistoće, kazao je zamjenik specijalnog tužioca Saša Čađenović, govoreći o rezultatima dosadašnje istrage. Kako je naveo, droga je trebalo da bude iskrcana u Turskoj, a da u toj zemlji bude preuzet heroin za domaće i evropsko tržište.

Saša Čađenović
Saša Čađenović

„Kriminalni plan se sastojao u tome da se kokain, sa teritorije Crne Gore, pomorskim putem transportuje prema lukama u Turskoj, gdje bi drugim članovima kriminalne organizacije bio isporučen. A u povratku bi od tih istih lica bile preuzimane iste ili slične količine opojne droge heroin, koji bi bio transportovan u Crnu Goru, radi dalje prodaje u samoj Crnoj Gori ili u drugim državama Evrope. Prema kriminalnom planu je trebalo da bude transportovano oružje sa teritorije Crne Gore u Tursku, zajedno sa opojnom drogom“, rekao je Čađenović precizirajući da je droga bila upakovana u 56 paketa, vještačenjem utvrđeno da je kokain bio velike čistoće preko 80 posto, a da su na brodu pronađena dva vatrena oružja sa izbrisanim serijskim brojevima.

Od petoro osumnjičenih, uhapšena su trojica, među kojima su dvojica pripadnici Vojske Crne Gore, a za dvije osobe se traga. Novinare je interesovalo o kojoj se kriminalnoj grupi radi. Međutim, nadležni nisu mogli da saopšte detalje.

Zamjenik Specijalnog tužioca Saša Čađenović je pojasnio: „Imajući u vidu da se nastavlja rad na samom predmetu, da još uvjek nije završen kompletan operativni policijski rad, to su podaci koje za sada ne možemo iznositi.“

Otkrivanje više desetina kilograma kokaina na školskom vojnom brodu „Jadran“ je rezultat višemjesečnog praćenja, za sada neimenovane, kriminalne grupe u Crnoj Gori koja je djelovala u međunarodnim razmjerama, saopštio je specijalni tužilac Milivoje Katnić predstavljajući rezultate akcije državnih bezbjednosnih službi u borbi protiv narkogrupa.

„Postupajući po početnim saznanjima koja su potekla od obavještajno-bezbjednosnog direktorata Ministarstva odbrane i Agencije za nacionalnu bezbjednost, prije više mjeseci je započet rad na prikupljanju dokaza o djelovanju kriminalne organizacije koja se bavila trgovinom opojnim drogama u međunarodnim razmjerama. Ističem da bez pravilnih i pravovremenih odluka ministra odbrane koji je omogućio rad službenicima Uprave policije u objektima Vojske Crne Gore ne bi se mogli prikupiti dokazi niti prati djelovanje pojedinih pripadnika kriminalne organizacije, a ni identifikovati pojedinci iz Vojske Crne Gore koji priihvatili članostvo u kriminalnoj organizaciji i koji su djelovali u pravcu realizacije kriminalnog plana kroz objekte Vosjke Crne Gore“, rekao je Katnić.

Podsjetimo, Ministarstvo odbrane je prije par dana saopštilo da su pripadnici vojske osujetili i spriječili „skandalozni i nečuveni plan zloupotrebe školskog broda “Jadran” od strane kriminalnih grupa.

Školski brod "Jadran"
Školski brod "Jadran"

Pukovnik Aleksandar Pantović je saopštio da je ovaj slučaj pokazao da će svaka namjera da se uvede kriminal u Vojsku ostati na pokušaju:

„Ovo je poruka i pouka da vojska neće dozvoliti da se bilo ko sakriva iza uniforme, da na bilo koji način ukalja ugled institucije i ovu časnu profesiju. Niti će dozvoliti da se imovina kojom vojska raspolaže koristi za bilo kakva nečasna djela“.

Na naše pitanje da li može da garantuje da je ovo prvi pokušaj zloupotrebe broda „Jadran“ ili drugog objekta za krijumčarenje narkotika, pukovnik Pantović je rekao:

„Mi u dosadašnjem periodu na bilo kom vojnom plovilu nismo imali ovakve slučajeve, ovo je prvi slučaj koji se desio na 'Jadranu'“.

Na pitanje da li se može očekivati novi talas nasilja među kriminalnim grupama, nakon što je zaplijenjena velika količina kokaina, specijalni tužilac Milivoje Katnić nije isključio tu mogućnost.

„Radi se o ogromnoj količini, vrijednosti od pet miliona eura. U svakom slučaju u odnosu na moć ove kriminalne organizacije koja je nesporna, to je ozbiljan gubitak, a što znači naš ozbiljan uspjeh. Sigurno da su oni u svojoj organizaciji po definiciji spremni da primjenjuju nasilje i zastrašivanje. Naši državni organi će djelovati, sprječavati, otkrivati počinioce tih krivičnih djela“, kazao je Kalinić.

U Crnoj Gori djeluje više dobro organizovanih kriminalnih grupa, koje u posljednjih nekoliko godina karakterišu međusobni obračuni, kako u zemlji, tako i u regionu. Najistaknutiji kriminalni klanovi su „kavački“ i „škaljarski“ koji uglavnom djeluju u Kotoru. Od 2015. godine više od trideset pripadnika ovih klanova je likvidirano u međusobnim obračunima. Osim prevlasti na narko tržištu motiv, za višegodišnji sukob kriminalnih grupa, je prema mnogim indicijama i krvna osveta. U Dobroti kraj Kotora je ubijen Veselin Vukotić, otac navodnih vođa takozvanog škaljarskog klana Igora i Jovice Vukotića. S obzirom da su se zaplijena droge na brodu „Jadran“ i ubistvo Vukotića dogodili u bliskom vremenskom periodu, specijalni tužilac je upitan da li između ova dva događaja postoji bilo kakva veza?

„Mi nemamo takvih saznanja, da postoji veza. Kazali smo da istraga teče, ovo je izuzetno složeno krivično djelo. Taj nemio i tragičan događaj (ubistvo Vukotića) istražuju Više tužilaštvo i kriminalistička policija“, rekao je Katnić.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG