Dostupni linkovi

Pravni proces ili politički obračun sa Demokratskim frontom?


Prve optužnice protiv lidera opozicionog Demokratskog fronta su podignute nakon serije protesta ove političke grupacije 2015. godine

Prethodne dvije godine obilježene su nastojanjima crnogorskih pravosudnih institucija da procesuiraju sve aktivnosti funkcionera opozicionog Demokratskog fronta (DF) za koje smatraju da predstavljaju kršenje zakona. Sve istražne radnje, optužbe, odluke tužilaštava i sudova protiv funkcionera Demokratskog fronta u tom političkom savezu smatraju otvorenim političkim progonom sa ciljem da se kompromituje i onesposobi Demokratski front za dalji politički rad. Dijelu rukovodstva Demokratskog fronta se na teret stavljaju krivična djela kojima su predviđene minimalne kazne, pa do teških krivičnih djela kao što je stvaranje kriminalne organizacije sa pokušajem terorizma i pranje novca.

Prve optužnice protiv lidera opozicionog Demokratskog fronta su podignute nakon serije protesta ove političke grupacije koji su održani krajem 2015. godine ispred Skupštine Crne Gore.

  • Nakon što je policija prekinula dvadesetodnevne demonstracije Demokratskog fronta i uklonila takozvano šatorsko naselje, poslanik i član predsjedništva ove političke grupacije Milan Knežević je optužen za napad na pripadnika policije. Viši sud u Podgorici je u januaru 2018. godine izrekao Milanu Kneževiću presudu od četiri mjeseca zatvora, koju je on odslužio sredinom ove godine.
Policija u Podgorici prekinula demonstracije DF
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:57 0:00

  • Revoltiran policijskom akcijom prekidanja demonstracija, Demokratski front je 24. oktobra 2015. godine održao protestni skup ispred Skupštine Crne Gore, koji je prerastao u nasilje i sukobe sa policijom. Tužilaštvo je, povodom tog događaja, optužilo lidere Demokratskog fronta Andriju Mandića i Slavena Radunovića za krivično djelo nasilna promjena ustavnog uređenja. Viši sud u Podgorici je oslobodio Mandića i Radunovića, ocjenjujući da nisu izvršili krivično djelo koje im se stavlja na teret, te da nisu pozivali na nasilje već smirivali okupljene građane ispred Skupštine Crne Gore. Oslobađajuću presudu Višeg suda kasnije je potvrdio i Apelacioni sud.
  • Naredne optužnice i istrage protiv lidera Demokratskog fronta su uslijedile nakon održanih parlamentarnih izbora u oktobru 2016. godine. Andrija Mandić i Milan Knežević optuženi su za pokušaj nasilnog rušenja Vlade Mila Đukanovića, odnosno stvaranje kriminalne organizacije, zajedno sa državljanima Srbije i ruskim obavještajcima. Uz Mandića i Kneževića optužen je vozač i aktivista Demokratskog fronta Mihajlo Čađenović, koji je proveo osam mjeseci u pritvoru. Suđenje traje od septembra 2017. godine.
  • Tokom 2017. godine Specijalno tužilaštvo je tražilo od parlamenta skidanje imuniteta poslanicima Demokratskog fronta koji su pod istragom ili pred optuženjem. Taj period su obilježili incidenti u Skupštini Crne Gore, a fizičke obračune među poslanicima je sprječavalo pojačano skupštinsko obezbjeđenje. Nakon odluke parlamentarne većine da se Milanu Kneđeviću i Andriji Mandiću skine imunitet, došlo je do incidenta u skupštinskom holu pri čemu su poslanici Demokratskog fronta nasrtali na poslanike Demokratske partije socijalista. Za krivično djelo nasilničko ponašanje optuženi su poslanici Demokratskog fronta Marina Jočić, Branko Radulović, Milutin Đukanović i Milan Knežević. Suđenje je u toku.
  • Hapšenje aktivista Demokratskog fronta kod kojih je ponađeno više desetina hiljada dolara dovelo je do podizanja optužnice protiv poslanika Nebojše Medojevića, koga Specijalno tužilaštvo tereti za pranje novca i stvaranje kriminalne organizacije. Optužnicom je obuhvaćeno još deset aktivista Demokratskog fronta. Suđenje je u toku.
  • Kako je Specijalno tužilaštvo širilo istragu protiv Demokratskog fronta, lideri ovog političkog saveza su sve češće izlazili u javnost sa teškim kvalifikacijama i optužbama na račin Specijalnog tužioca Milivoja Katnića, predsjednika Višeg suda Borisa Savića i drugih tužilaca i sudija. Među optužbama koje govore navodnoj povezanosti vrha pravosuđa sa političkim i državnim vrhom, lideri Demokratskog fronta su saopštavali tvrdnje kojima su teško kvalifikovali predstavnike pravosuđa. Tvrdnje Nebojše Medojevića: da je Specijalni tužilac Milivoje Katnić navodno primio mito u iznosu od 100.000 eura da bi bivši gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša izbjegao pritvor i da je Specijalni tužilac Milivoje Katnić bio navodni učesnik ratnih zločina početkom devedesetih godina na dubrovačkom ratištu – rezultirali su odlukama Višeg suda u Podgorici da Nebojši Medojeviću bude određen zatvor od ukupno četiri mjeseca, odnosno dok ne odluči da svjedoči o svojim tvrdnjama. Medojević je uhapšen i odveden u zatvor u Spuž 30. novembra. I Milan Knežević je izrekao tvrdnju zbog koje mu je Viši sud odredio stavljanje u zatvor do dva mjeseca, odnosno dok ne pristane da svjedoči o svojoj javnoj tvrdnji – da mu je neimenovani sudije ponudio izbjegne zatvorsku kaznu zbog napada na policajaca za 10.000 eura. Knežević izbjegava hapšenje konstantnim boravkom u prostorijama Skupštine Crne Gore.
  • Sve istrage i suđenja pratila je i višemjesečna blokada računa Demokratskog fronta po odluci Agencije za sprječavanje korupcije.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG