Dostupni linkovi

'Državni udar': Tužioci i optuženi na početnim pozicijama


Jedan od funkcionera DF-a Milan Knežević dolazi u zgradu Višeg suda na suđenje u slučaju "državni udar", fotoarhiv
Jedan od funkcionera DF-a Milan Knežević dolazi u zgradu Višeg suda na suđenje u slučaju "državni udar", fotoarhiv

Tokom završnih riječi Specijalnog tužilaštva, optuženih i njihovih branilaca u sudskom procesu "državni udar" u Višem sudu u Podgorici, pokazalo se isto što i na početku samog suđenja. Tužioci su ostali pri tvrdnjama da su optuženi imali uloge u pokušaju nasilnog rušenja crnogorske vlasti, sprovođenju terorističkih akata u Podgorici na dan parlamentarnih izbora 2016. godine i likvidaciju tadašnjeg premijera Mila Đukanovića.

Na drugoj strani, niko od optuženih nije priznao krivična djela za koje se tereti, već su navode optužnice okarakterisali apsurdnim, montiranim političkim procesom, te da u sudskom postupku ni jedna tvrdnja tužilaštva nije dokazana.

Jednu od ključnih optužbi Specijalnog tužilaštva da je u vrijeme parlamentarnih izbora 2016. godine planirana likvidacija tadašnjeg premijera Đukanovića, a da je to najavljeno i kroz političku kampanju opozicionog Demokratskog fronta (DF) kroz slogan "Gotov je!", koji je izgovaran kroz političku kampanju, odbacio je optuženi lider DF-a Milan Knežević, saopštavajući u završnim riječima da se radilo o političkoj ocjeni i da se to ne može tumačiti kao najava likvidacije premijera.

"Da će Đukanović biti 'gotov', jasno je da se radi o političkoj formulaciji koja se ponavlja već godinama i nikako se ne može tumačiti kao dio koji se odnosi na pokušaj likvidacije i ubijanje Mila Đukanovića", kazao je Knežević.

U završnim riječima sudskog procesa za pokušaj "državnog udara", Specijalni tužilac Saša Čađenović je ostao pri svim navodima optužnice protiv svih 14 okrivljenih: da su imali namjeru da nasilno sruše vlast na dan parlamentarnih izbora, da su finansijeri i organizatori ruski državljani Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, a da su ostali optuženi srpski i crnogorski državljani imali svoje uloge.

Tužilac Čađenović je ocijenio da je krajnji cilj bio politički, promjena vlasti i sprječavanje članstva Crne Gore u NATO.

"Dokazi tokom ovog postupka govore, da bi se likvidacijom predsjednika Vlade u potpunosti paralisala izvršna grana vlasti uz činjenicu da je istovremeno trebalo proglasiti izbornu pobjedu Demokratskog fronta", rekao je Čađenović.

Branioci optuženih i sami optuženi su u završnim riječima čitav slučaj u potpunosti drugačije ocijenili: da je pokušaj "državnog udara" politički montirana akcija crnogorskih vlasti kako bi se pokazalo da je država pod prijetnjom ruskih službi i da bi država bila brže priključena NATO-u.

"Primarni i osnovni cilj je bio da se kroz postupak optuži ruska država i njene institucije, što smo ovdje više puta čuli od Specijalnog tužioca, a drugi cilj Mila Đukanovića je bio da se na tom talasu antiruske histerije obračuna sa Demokratskim frontom. Zadatak i okvir su dale NATO strukture", istakao je optuženi lider DF-a, Andrija Mandić.

O tome da je postojala namjera optuženih da sprovedu nasilje u Crnoj Gori sa jasnim političkim motivima specijalni tužilac Saša Čađenović je naveo iskaze svjedoka saradnika Saše Sinđelića i Mirka Velimirovića o postojanju organizacione linije za izvođenje terorističkih aktivnosti u Crnoj Gori povezujući ih sa ostalim izvedenim materijalnim dokazima.

"Da mu (Sinđeliću) je Edi (Eduard Šišmakov) objasnio da, ukoliko opozicija pobjedi na izborima, Crna Gora neće ući u NATO i da će se ponovo formirati zajednička država Srbije i Crne Gore. Edi mu je tada rekao da mora da uzme učešće u nekim događajima, da su dolazili iz opozicije iz Demokratskog fronta iz Crne Gore, da je sa njima sve dogovoreno i da su dali veliki novac za kampanju u Crnoj Gori da ne uđe u NATO", rekao je tužilac.

Za odbranu i optužene su upravo svjedočenja zaštićenih svjedoka Sinđelića i Velimirovića predstavljala argument na osnovu kojeg je sud trebalo da odbaci optužnicu.

Prema riječima odbrane optuženih, iskazi svjedoka saradnika su bili neistiniti, njihovi iskazi nisu potvrđeni drugim neophodnim dokazima, oružje kojim je trebalo navodno izvršiti krivično djelo nije predstavljeno sudu, niti su svjedoci saradnici bili u kontaktu sa bilo kim iz opozicionog DF-a čiji su lideri optuženi za pokušaj "državnog udara".

"Svjedok saradnika Saša Sinđelić, alijas Aleksandar, ispričao je jednu priču koju je značajno mijenjao u pokušaju da popuni rupe koje su nastale uslijed nelogičnosti u prostoru, vremenu i stvarnim događajima koji su mogli da se provjere na osnovu drugih dokaza", rekao je optuženi Milan Knežević u završnoj riječi.

'Nema olakšavajućih okolnosti'

Andrija Mandić i Milan Knežević su dodatno saopštili da ne priznaju sud i da su optužbe isključivo politička odmazda prema njima i njihovom političkom savezu.

Od ostalih optuženih, krivicu je odbacio penzionisani general srpske policije Bratislav Dikić.

"Ja ništa nisam uradio protivzakonito u Crnoj Gori i ne zaslužujem da se na ovakav način postupa sa mnom", riječi su Dikića.

Optuženi Milan Dušić je emotivno reagovao tokom iznošenja završnih riječi.

"Smatram da uopšte nisam kriv. Budem li osuđen ja ću se ubiti ovde", kazao je Dušić.

Advokatica Zorica Drašković, koja brani nedostupnog ruskog državljanina Vladimira Popova, pročitala je izjavu svog branjenika.

"Nikada nije bio u Crnoj Gori i odgovorno je tvrdio (Popov) da su bilo kakve optužbe prema njemu izmišljene i neosnovane. Dostavio je dokumentaciju koja potvrđuje njegove navode u izjavi", rekla je Zorica Drašković.

Za dio optuženih je specijalni tužilac Saša Čađenović konstatovao da nema olakšavajućih okolnosti i predložio sudu da ih osudi na maksimalnu kaznu.

Maksimalne kazne tužilac traži za ruske državljane optužene za terorizam u pokušaju.

Tužilac je rekao da nema olakšavajućih okolnosti za Andriju Mandića i njegovog vozača Mihajla Čađenovića, a blažu kaznu je praktično tražio za Milana Kneževića.

Nakon okončanja završnih riječi predsjednica sudskog Vijeća Suzana Mugoša treba da odluči da li će biti razmatrani potencijalni dodatni dokazi i da odredi datum izricanja prvostepene presude.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG