Dostupni linkovi

Takse ugrožavaju odnose Kosova sa SAD


Premijer Kosova Ramuš Haradinaj na sastanku sa ambasadorom SAD u Prištini, Filipom Kosnetom, februar 2019.

Odnosi Kosova sa međunarodnom zajednicom počeli su da se pogoršavaju, ocenjuju analitičari u Prištini. Do toga je došlo nakon što premijer Ramuš Haradinaj odbija da suspenduje odluku o carini od 100 odsto na robu iz Srbije i iz BiH, što je uslov Srbije za nastavak briselskog dijaloga. Međunarodna zajednica jednoglasna je u svom zahtevu, dok Haradinaj ne odustaje od stava da će se carina skinuti samo onda kada Srbija prizna Kosovo.

Na takvo ponašanje Haradinaja posebno su iznenađene Sjedinjene Američke Države, čiji su se zvaničnici ove nedelje obratili kosovskim rukovodiocima uz poruku da „sve dok Kosovo ne suspenduje odluku o taksi, odnosi Kosova i SAD se ne mogu obnoviti kao na prethodnom nivou“. Američki zvaničnici su najavili i da će u predstojećem periodu pažljivo da prate i druge aspekte saradnje i razmotriti ukoliko bi oni trebalo da budu uskraćeni.

Američka administracija je prethodno odbila da izda Haradinaju američku vizu za prisustvo Molitvenom doručku, a nakon toga je otkazana i poseta general majora Nacionalne garde Ajove, Timotija Ora Kosovu. Sjedinjene Države su prethodno saopštile da je taksa u suprotnosti i sa njihovim strateškim interesima.

Agon Maljići, istraživač javnog mnjenja na Kosovu i koosnivač bloga Sbunker ocenjuje da je pozicija Haradinaja veoma politički osetljiva budući da je taksa prvobitno bila veoma popularna mera. Stoga za njega, ističe on, nije lako pronaći način da promeni svoj stav, uprkos velikom američkom pritisku i konkretnih koraka koje je preduzela američka administracija. Mogu se očekivati i oštrije mere, dodaje Maljići.

„Ja mislim da g. Haradinaj ovim potezom pokušava da spreči nastavak procesa pregovora jer on sumnja u to da nastavak dijaloga dovodi do nekog rešenja koje uključuje i granične promene. U tom smislu, on je stao u jednoj poziciji koja onemogućava nastavak procesa kojeg SAD ustvari vide kao veoma strateški proces u ovom trenutku“, kaže Maljići.

„Mislim da na neki način možda računaju i na neku podelu u međunarodnoj zajednici jer dobijaju neke drugačije poruke iz zapadnih centara moći po pitanju pregovora i mogućeg dogovora da bi Haradinaj mogao da se faktorizuje kao strana bez koje ne može ništa da krene napred, a kako bi mu to onda dalo neku moć veto-a“, dodao je on.

On ne smatra da ovakva situacija može da potraje dugo i da sada sve zavisi od daljeg ponašanja SAD-a, budući da Kosovo zavisi od njihove podrške kako na Kosovu tako i van. Maljići smatra da je američki pritisak podelio i samu kosovsku političku scenu budući da vladajuća Demokratska partija Kosova i opoziciona Socijaldemokratska partija, koja sada učestvuje u procesu dijaloga, smatraju da bi taksa trebalo da se suspenduje.

Maljići smatra da je podela međunarodne zajednice po pitanju Kosova veoma štetna za Kosovo, te da to potom utiče i na unutrašnje podele.

„Pozicija Nemačke se tumači kao da Nemačka nastavlja tradicionalnu liniju podrške Kosovu jer u kosovskom javnom mnjenju postoji diskurs da se stav SAD-a promenio i da je sada Nemačka neki garant nezavisnosti Kosova. Tu sada imamo malo problema jer ljudi misle da je aktuelna pozicija SAD-a povezana samo sa Trampovom administracijom i da je to nešto što može da se prevaziđe“, zaključuje Maljići.

Nemačka se, podsetimo, izjasnila protiv promena granice Kosova i Srbije.

Politikolog Ramuš Tahiri ocenjuje da se odnosi Kosova sa međunarodnim partnerima pogoršavaju zbog takse.

“Kosovo se sada nalazi na najnižem nivou sa EU i SAD-om. Nažalost, ne shvataju se kako treba poruke međunarodnih prijatelja i država koje su faktor u evropskim i svetskim odnosima. Ne shvataju da je ovo pitanje ozbiljno, ili da je američka politika jedinstvena”, kazao je Tahiri.

On dodaje da se, ukoliko Vlada Kosova nastavi da bude pri stom stavu, odnosi mogu pogoršati još više i to onda može naneti štetu Kosovu.

„Te mere mogu da budu neograničene sve do suspenzije ili prekida diplomatskih odnosa, zavisno kako se jedna država ponaša. Takve primere imamo po svetu“, smatra Tahiri.

I nakon pisma američkih zvaničnika, Haradinaj je izjavio da ostaje pri svom stavu. U međuvremenu, predsednik Kosova Hašim Tači održao je redovni sastanak sa američkim ambasadorom Filipom Kosnetom.

Oni su se složili da je od suštinskog značaja da se uklone sve smetnje za nastavak dijaloga sa Srbijom i da se otvori put postizanju mirovnog sporazuma.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG