Dostupni linkovi

Spor oko taksi 'ljulja' kosovsku Vladu


​​Haradinaj je kategoričan da će Srbiji omogućiti pristup kosovskom tržištu u zamenu za priznanje, ali nikako teritoriju Kosova ili formiranje zajednice nalik Republici Srpskoj

Vladajuću koaliciju na Kosovu "ljulja" taksa koju je Vlada Kosova uvela na robu iz Srbije i BiH. Premijer Kosova Ramuš Haradinaj kategorično je protiv povlačenja takve odluke, dok Demokratska partija Kosova (DPK) poziva da se prekine ponašanje koje zemlju vodi u političku krizu.

DPK, stranka Kadrija Veseljija, inače predsednika Skupštine Kosova, navela je u sredu da nedostatak zajedničkog institucionalnog delovanja o državnim interesima šteti partnerstvo sa SAD-om i poziciju Kosova na međunarodnoj sceni.

"Demokratska partija Kosova zahteva da se odustane od jednostranog političkog pristupa i protagonizma koji vodi zemlju u političku krizu u vreme kada je izazovima sa kojima se suočava naša zemlja potrebno nacionalno jedinstvo", stoji u izjavi ove partije od srede.

Ali, ova partija zahteva da se odustane od izjava o korekciji granica koju je zagovarao predsednik Kosova Hašim Tači, inače bivši predsednik te partije, ali i od poziva za međunarodnu konferenciju o Kosovu u cilju postizanja sporazuma Kosova i Srbije, što zagovara premijer Haradinaj.

"Ova ideja sadrži realnu opasnost o ponovnom otvaranju konačnog statusa Kosova, koji je okončan proglašenjem nezavisnosti Kosova 17. februara 2008, ali i rizik od uključenja Rusije u proces", stoji u izjavi DPK-a.

Predsednik Demokratske partije Kosova Veselji prethodno je zatražio da se odluka o carini suspenduje na 120 dana kako bi se dala šansa postizanju sporazuma u dijalogu Kosova i Srbije, što Haradinaj, međutim, odbija.

Haradinaj je u sredu bio kategoričan da će Srbiji omogućiti pristup kosovskom tržištu u zamenu za priznanje, ali nikako teritoriju Kosova ili formiranje zajednice nalik Republici Srpskoj.

"Kosovsko tržište im vredi milijardu eura godišnje. Preko 500.000 je na osnovu papira i isto toliko bez papira. Budžet Kosova je 2,3 milijarde eura, znači to nije mala stvar. Ukoliko žele da im vratimo naše tržište, u redu, kao u modernom svetu, dajemo vam kosovsko tržište - vi nama dajte priznanje. Ne verujem da preterujem ili da kvarim odnose sa nekim našim prijateljem", kazao je Haradinaj na obeležavanju 22. godišnjice stradanja narodnih heroja Zahira Pajazitija, Edmonda Hodže i Hakifa Zejnulahua u Juniku.

Haradinaj je kazao da je u razgovoru sa međunarodnom zajednicom shvatio da je nemoguće dobiti priznanje, a da Kosovo ne pruži nešto zauzvrat, kao što je teritorija ili republika unutar republike.

"Iz tog razloga Kosovo nudi Srbiji svoje tržište", dodao je on.

Ambasada SAD u Prištini saopštila je prošle nedelje da je odbijanje ukidanja takse od 100 odsto na proizvode iz Srbije i BiH u suprotnosti sa američkim interesima, dodajući pritom da je dijalog Kosova i Srbije, kao i sveobuhvatan, obostrano koristan, sporazum u strateškom interesu Vašingtona.

Predsednik Kosova Hašim Tači je i u pismu upućenom američkom predsedniku Donaldu Trampu početkom januara obećao da je spreman i voljan da uradi neophodne kompromise radi postizanja sveobuhvatnog i balansiranog sporazuma, koji će obuhvatiti sva otvorena pitanja i okončati vekovni konflikt sa Srbijom.

Srbija, međutim, odbija da nastavi dijalog dok Kosovo ne ukine taksu od 100 odsto na robu iz te zemlje, a koja je na snazi od novembra prošle godine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG