Dostupni linkovi

SAD: Od odluke Kosova o ukidanju taksi zavise odnosi dve zemlje


Zastave SAD i Kosova u Prištini
Zastave SAD i Kosova u Prištini

Sve dok Kosovo ne suspenduje odluku o taksi koja je uvedena na robu iz Srbije i BiH, odnosi Kosova i SAD se ne mogu obnoviti kao na prethodnom nivou, stoji u pismu američkih zvaničnika upućenom kosovskim rukovodiocima institucija.

Pismo su potpisali zamenik pomoćnika Državnog sekretara Matthew Palmer, zamenica pomoćnika Sekretara odbrane Laura Cooper i Direktor za evropska pitanja Saveta za nacionalnu bezbednost, a upućeno je predsedniku Kosova Hašimu Tačiju, premijeru Ramušu Haradinaju i predsedniku Skupštine Kadriji Veseljiu.

Oni u pismu navode da su, nakon zahteva SAD-a Kosovu da suspenduje odluku Vlade Kosova o taksi, odlučili da preduzmu korake kako bi izrazili zabrinutost.

"Počeli smo time što smo odlučili da otkažemo posetu general majora Nacionalne garde Ajove Orr-a. Njegova poseta je trebala da bude fokusirana na bezbednosnu saradnju. Uzimajući u obzir beskorisne akcije koje je vaša vlada preduzela, bilo bi neprikladno da dođe do te posete. Pažljivo ćemo da pratimo i druge aspekte naše saradnje i razmotrićemo ukoliko trebaju biti takođe uskraćeni", navodi se u pismu.

Dodaje se i da Kosovo nema boljeg prijatelja od SAD-a, i da su obe zemlje godinama radile na osiguravanju budućnosti građanima Kosova, kako bi živeli u miru.

"Hiljade američkih diplomata i vojnika su lično bili uključeni u pokušaje izgradnje budućnosti Kosova. Neverovatno je da nakon svega što smo postigli zajedno, Kosovo tako malo ceni naše prijateljstvo, ignorišući naš savet", piše u pismu u koje je RSE imao uvid.

Dodaje se da su Sjedinjene Države i dalje spremne da pomognu i podrže Kosovo u postizanju sporazuma o normalizaciji odnosa sa Srbijom, koji će biti fokusiran na "recipročnom priznanju, i koji će biti održiv, sprovodiv i od koristi za obe strane".

"U poslednjih 20 godina ovo je bio nemogući cilj. Iako i dalje težak, to je put kojim treba ići u osiguravanju bezbedne i prosperitetne budućnosti. Naš cilj je da vidimo da Srbija i Kosovo odgovorno deluju kako bi povratili proces dijaloga. Prvi korak na tom putu mora da bude suspenzija takse. Sve dok to ne uradite, ne možemo obnoviti naš odnos na raniji, snažan nivo", zaključuje se u pismu.

XS
SM
MD
LG