Dostupni linkovi

Otkazana poseta američkog vojnog zvaničnika Kosovu zbog taksi Srbiji i BiH


Timoti Or u Prištini sa premijerom Kosova 2018. godine, arhivska fotografija
Timoti Or u Prištini sa premijerom Kosova 2018. godine, arhivska fotografija

Američka vlada odlučila je da otkaže posetu generala majora Nacionalne garde američke države Iowa Timotija Ora (Timothy Orr) Kosovu, zbog carine koju je Vlada Kosova uvela Srbiji i BiH, a koju odbija da suspenduje i pored poziva Sjedinjenih Američkih Država da to uradi.

O tome je Rahman Rama, komadant Kosovskih bezbednosnih snaga pismom obavestio predsednika Kosova Hašima Tačija, u koji je Radio Slobodna Evropa imala uvid.

Informaciju je za RSE potvrdila i Američka ambasada u Prištini. Portparol ambasade Ričard Mej (Richard Mei), međutim, nije mogao da da komentar vezan za buduće posete ili zakazane treninge.

Najavljeno je, takođe, da je moguće da se otkažu i obrazovani treninzi kao i vojne posete narednih dana u slučaju da Vlada Kosova ne promeni svoje mišljenje.

Rama se 8. februara sastao sa vojnim atašeom SAD-a, majorom Kristoferom Conorom (Christopher Connor) koji ga je upoznao sa stavom SAD-a u vezi takse.

General major Timoti Or trebao je da boravi na Kosovu od 16-18. februara. Kosovo 17. februara obeležava 11 godina od proglašenja nezavisnosti.

Inače, Nacionalna garda Ajove sarađuje za Kosovskim bezbednosnim snagama u sklopu Programa o državnom partnerstvu iz 2011. Vojno i bezbednosno partnerstvo je jedna od sedam oblasti saradnje između Ajove i Kosova.

Tokom prošlogodišnje posete Kosovu, Or je izjavio da je partnerstvo i saradnja sa Kosovskim bezbednosnim snagama tokom proteklih godina veoma napredovala, te partnerstvo sa Kosovo smatra najboljom od svih 77 partnerstava Ajove sa ostalim državama sveta.

„Moje srce će uvek da pripada Kosovu. Ovo je moja druga kuća“, izjavio je Or u maju 2018.

XS
SM
MD
LG