Dostupni linkovi

Otkazivanje posete iz SAD odgovor na taksu Kosova


Timoti Or u Prištini 2012. godine, arhivska fotografija
Timoti Or u Prištini 2012. godine, arhivska fotografija

Američka vlada odlučila je da otkaže posetu generala majora Nacionalne garde američke države Iowa Timotija Ora (Timothy Orr) Kosovu, zbog carine koju je Vlada Kosova uvela Srbiji i BiH, a koju odbija da suspenduje i pored poziva Sjedinjenih Američkih Država da to uradi.

O tome je predsednika Kosova Hašima Tačija obavestio komadant Kosovskih bezbednosnih snaga Rahman Rama, u pismu u koje je Radio Slobodna Evropa (RSE) imao uvid.

Pismo predsedniku Kosova o otkazivanju posete
Pismo predsedniku Kosova o otkazivanju posete

Informaciju je za RSE potvrdila i Američka ambasada u Prištini. Portparol ambasade Ričard Mej (Richard Mei), međutim, nije mogao da da komentar vezan za buduće posete ili zakazane treninge.

Rama je izjavio da otkazivanje posete general majora Nacionalne garde Ajove Kosovu nije dobra vest, uzimajući u obzir dobru dosadašnju saradnju.

"Zahvaljujući njihovom angažovanju i podršci mi smo danas tu gde smo. Ne verujem da će doći do te mere da se i aktivnosti otkažu. Oni su naš strateški partner, ali ovo su političke odluke, ovo je posledica takse koja je uvedena Srbiji, i potom je usledila odluka Američke vlade", izjavio je Rama za RSE.

On se u petak sastao sa vojnim atašeom SAD-a majorom Kristoferom Conorom (Christopher Connor) koji ga je upoznao sa stavom SAD-a u vezi takse.

Rama je dodao da je saradnja sa Nacionalnom gardom Ajove jedna od najboljih partnerstva sa SAD-om, ne samo u vojnoj oblasti, već i u kulturi, obrazovanju i dr.

"Mi smo samo protekle godine imali preko 110 zajedničkih aktivnosti u različitim oblastima. Videli smo napredak unutar naše institucije, profesionalni razvoj, razmenu iskustava, te pružanje podrške. Program partnerstva koji postoji je veoma važan za nas, naročito sada u ovo vreme, nakon što su izglasani zakoni i što su snage dobile novu misiju", dodao je Rama.

On je takođe rekao da je bilo najava da je moguće da se otkažu i budući treninzi ili vojne posete, ali je izrazio nadu da do toga neće doći, dodajući da se sada radi o političkim pitanjima koja ne može da komentariše.

Savetnik premijera Kosova Erold Beljegu, koji je bio zadužen i za organizaciju posete general majora Ora Kosovu, za RSE kaže da je odluka o otkazivanju te posete za žaljenje, te da se radi o odluci američke administracije, a da Or ostaje posvećeni prijatelj Kosova.

"Ovo je odluka samo američke administracije na koju mi nemamo uticaja. Navedeno je da je razlog otkazivanje posete - carine. To je suverena odluka Kosova i Kosovo je bilo u obavezi da uvede tu taksu Srbiji, i s obzirom da se okolnosti zbog koje je taksa uvedena nisu promenile, Vlada Kosova je odlučna da i dalje drži taksu, uz nadu da će to biti dovoljan argument za Srbiju da što pre sedne za sto i razgovara o otvorenim pitanjima. Nedostatak spremosti da sedne za sto, ili da, kao što smo videli, postavi još jedan uslov a to je Trepča, jasno pokazuje ko je za dijalog, a ko nije", kazao je Beljegu.

On dodaje da Kosovo želi američku podršku, da su ti odnosi jako dobri, ali da u konkretnom slučaju postoji jedno neslaganje oko toka dijaloga sa Srbijom.

"Taksa koja je uvedena uvedena je protiv Srbije i Rusije. Ni u kom trenutku ona nije uvedena protiv našeg saveznika, Amerike", zaključio je Belegu.

General major Timoti Or trebao je da boravi na Kosovu od 16 do 18. februara, u periodu kada Kosovo 17. februara obeležava 11 godina od proglašenja nezavisnosti.

Inače, Nacionalna garda Ajove sarađuje za Kosovskim bezbednosnim snagama u sklopu Programa o državnom partnerstvu iz 2011. Vojno i bezbednosno partnerstvo je jedna od sedam oblasti saradnje Ajove i Kosova.

Tokom prošlogodišnje posete Kosovu, Or je izjavio da je partnerstvo i saradnja sa Kosovskim bezbednosnim snagama tokom proteklih godina veoma napredovala, te partnerstvo sa Kosovo smatra najboljom od svih 77 partnerstava Ajove sa ostalim državama sveta.

"Moje srce će uvek da pripada Kosovu. Ovo je moja druga kuća", izjavio je Or u maju 2018.

Vlada Kosova uvela je taksu na robu iz Srbije i BiH krajem prošle godine, u cilju, kako su naveli, jačanja domaće proizvodnje, ekonomije i kosovske državnosti.

Međunarodna zajednica, na čelu sa EU je osudila ovaj potez kosovskih vlasti. Predsednik Kosova Hašim Tači je u nedavnom intervjuu Radiju Slobodna Evropa rekao da funkcioneri u kosovskim institucijama treba da poduzmu pametne i strateške korake kada je u pitanju suspenzija odluka Vlade Kosova o taksama, jer "niko ne može da bude iznad partnerstva Kosova i SAD".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG