Dostupni linkovi

Haradinaj: Taksa ostaje na snazi dok Srbija ne prizna Kosovo


Ramuš Haradinaj
Ramuš Haradinaj

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je u petak da će taksa od 100 odsto ostati na snazi sve dok Srbija ne prizna Kosovo.

On je na memorijalnoj akademiji posvećenoj 575. godišnjici Lješke lige u Klini kazao da taksa nije uvedena protiv Sjedinjenih Država, već protiv Rusije.

“Rusija je intezivno radila na povlačenju naših priznanja, uz novac i šta sve ne. Uradili su sve i svašta da ne postanemo deo Interpola. Mi nismo ucenili dijalog. A Hašim Tači je sutradan otišao na sastanak. Kako može Vučić da kaže da neće da sedne za sto bez povlačenje takse? Nema uslova za dijalog, dijalog može da se nastavi ali bez uslova. Taksa će ostati do priznanja, zapamtite“, kazao je Haradinaj.

On je dodao da neće dopustiti da Kosovo u dijalogu da deo svoje teritorije ili formiranje Republike Srpske jer to bi značilo „dovođenje Rusije unutar Kosova“.

„Možemo da im damo samo tržište“, kazao je on.

Na Kosovu se poslednjih dana održava niz sastanaka između kosovskih lidera i američkog ambasadora Filipa Kosneta koji insistira na suspenziji takse. Predsednik Kosova Hašim Tači je u intervjuu za RSE kazao da partneri vladajuće koalicije trebaju dobro da razmisle o narednim koracima, ali istakao da niko i ništa ne može da bude iznad partnerstva Kosova sa SAD-om.

XS
SM
MD
LG