Dostupni linkovi

Ambasada SAD: Kosovske carine protivne američkim interesima


Jedna od prodavnica u mestu Babin Most na jugu Kosova
Jedna od prodavnica u mestu Babin Most na jugu Kosova

Ambasada SAD-a u Prištini saopštila je da je odbijanje ukidanja takse od 100 odsto na proizvode iz Srbije i BiH u suprotnosti sa američkim interesima. Iz Ambasade su u petak saopštili da SAD potpuno podržava dijalog između Kosova i Srbije, dodajući da je sveobuhvatan, obostrano koristan sporazum u strateškom interesu Vašingtona.

S druge strane, premijer Kosova Ramuš Haradinaj poručio je u petak da se pitanje slobodne trgovine sa Srbijom ne može rešiti odvojeno od ostalih, već da se svi problemi trebaju rešiti istovremeno, kao što je i priznanje nezavisnosti Kosova.

U saopštenju američke ambasade se naglašava da su neki komentatori i političari sugerisali da će Kosovo svoj status kao nezavisne, suverene države, blisko povezane sa Sjedinjenim Državama, štititi od svih posledica njegovih odluka na međunarodnoj sceni.

“Upozoravamo na pretpostavke da Kosovo ili bilo koji drugi prijatelj Sjedinjenih Država može da preduzme akcije koje su u suprotnosti sa našim strateškim interesima, a da se ne suoči sa posledicama”, stoji u saopštenju američke ambasade u Prištini.

“Ponavljamo naš stav da je trenutna suspenzija taksi na uvoz iz Srbije i Bosne jedna od neophodnih mera za vraćanje momentuma procesu dijaloga. Očekujemo da drugi akteri sami preduzmu konstruktivne mere”, dodaje se.

Američki ambasador Philip Kosnett (levo) sa kosovskim premijerom Ramušem Haradinajem i predsednikom Skupštine Kadrijem Veseljijem, 22. januar 2019.
Američki ambasador Philip Kosnett (levo) sa kosovskim premijerom Ramušem Haradinajem i predsednikom Skupštine Kadrijem Veseljijem, 22. januar 2019.

Ambasada podseća da je istorija pokazala da je Kosovo bilo uspešno kada je nastupalo u partnerstvu sa SAD-om.

“Akcije koje podrivaju dijalog, ometanja sa strane, i odbijanje da se ukinu takse, sve su u suprotnosti sa interesima SAD-a. Ono što je trenutno potrebno je hrabro vođstvo koje će da promoviše naše zajedničke ciljeve. To nam pomaže da održimo jake bilateralne odnose”, zaključuje se u saopštenju Ambasade SAD u Prištini.

Komesar za proširenje EU Johanes Han, međutim, izjavio je da je u Davosu predsednicima Kosova i Srbije, Hašimu Tačiju i Aleksandru Vučiću predložio rešenje za sporna pitanja u trgovinskim odnosima Beograda i Prištine, i da očekuje odgovor od predsednika Srbije i Kosova. On je dodao da je spreman da predvodi razgovor o tome, što bi bio temelj za pretpostavku da je moguć nastavak dijaloga.

Predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji na Fejsbuku je, čestitajući ratifikaciju Sporazuma sa Makedonijom u grčkom parlamentu, napisao da sada Kosovo treba da kapitalizuje ovaj momentum i da u saradnji sa SAD-om i EU postigne sporazum sa Srbijom.

Pre reakcije američke ambasade, premijer Kosova Ramuš Haradinaj na konferenciji za novinare u petak kazao je i da je sam predložio komesaru za proširenje EU Johanesu Hanu da pripremi rešenje za poglavlje o ekonomiji, ali je naglasio da se o tome ne može odlučivati odvojeno.

„Dakle, komesar Han može da pripremi ugovor o ekonomiji ili o slobodnoj trgovini, ali odluka o tome će se desiti onda kada su i ostala poglavlja sporazuma spremna. U vremenskom aspektu, nešto što se pripremi danas ne može o tome danas i da se odluči, već će se odlučiti kada je spremno i priznanje, kao i kada su spremne i ostale teme“, kazao je Haradinaj.

"Nećemo više ići po principu 'jedan po jedan', već će biti sve odjednom“, istakao je Haradinaj
"Nećemo više ići po principu 'jedan po jedan', već će biti sve odjednom“, istakao je Haradinaj

„Predvideli smo jednu mogućnost da ukoliko se pripreme sva poglavlja za sporazum Kosova i Srbije, i ukoliko ocenimo da postoji osnova za postizanje sporazuma, mi bismo bili spremni da suspendujemo odluku (o carini) radi jedne konferencije na kojoj bi se potpisao sporazum o priznanju, ali ne za jedan beskonačni proces. Ukoliko je pripremljen sporazum o priznanju, daćemo šansu sporazumu. Ne želimo da ometamo sporazum ili da kasnimo sa njim. Ali, nećemo više ići po principu 'jedan po jedan', već će biti sve odjednom“, istakao je Haradinaj.

Premijer Haradinaj je naglasio i da je taksa od 100 odsto Srbijii i BiH u nacionalnom interesu Kosova koja je imala neverovatan ekonomski uticaj na Kosovu a kada je u pitanju domaća proizvodnja.

„Kako može ekonomsko ojačavanje Kosova biti protiv interesa Kosova i saveznika Kosova“, upitao se on.

Podsetio je da je Kosovo imalo dodatne mere koje je moglo da uvede Srbiji, ali da nije htelo da preduzme te korake zbog pisma koje je poslao američki predsednik Donald Tramp Kosovu.

Taksa od 100 odsto Vlade Kosova na proizvode Srbije i Bosne i Hercegovine dovela je do razilaženja stavova kosovskih rukovodilaca.

Predsednik Kosova Hašim Tači tvrdi da je u ovom slučaju stav SAD važniji od „bilo kog momentalnog interesa“. Predsednik Skupštine Kadri Veselji ističe da će odluke kosovskih institucija biti u koordinaciji sa SAD-om, a premijer Kosova Ramuš Haradinaj poručuje da takse ostaju, i da Sjedinjene Države ne pružaju nikakve garancije za sporazum sa Srbijom.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG