Dostupni linkovi

Tajni fondovi ključ Đukanovićevih izbornih pobjeda?


Simpatizeri DPS-a sa portretom Mila Đukanovića slave podbjedu na izborima, Podgorica, 15. april 2018.
Simpatizeri DPS-a sa portretom Mila Đukanovića slave podbjedu na izborima, Podgorica, 15. april 2018.

Da li je vladajuća Demokratska partija socijalista postizala izborne uspjehe zahvaljujući tajnim donacijama i crnim fondovima, koje su dostavljali crnogorski tajkuni? Ovo se pitanje nameće nakon međusobnih optužbi i tvrdnji koje su izgovorili crnogorski biznismen u bjekstvu Duško Knežević i predsjednik Crne Gore i vladajuće stranke Milo Đukanović, o finansiranju Demokratske partije socijalista u izbornim procesima.

Nakon javne polemike i iznošenja tvrdnji o finansiranju vladajuće Demokratske partije socijalista od strane biznismena Duška Kneževića i odgovora predsjednika države i vladajuće partije Mila Đukanovića, doveden je u sumnju kredibilitet izbornog procesa u Crnoj Gori, pojačane su sumnje da je Demokratska partija socijalista finansirana nedozvoljenim sredstvima, kaže za Radio Slobodna Evropa Boris Marić nekadašnji ministar u Vladi izbornog povjerenja i sadašnji savjetnik u Centru za građansko obrazovanje. Sve bi to trebalo da ispitaju institucije, kaže Marić:

„Ono što vidimo u jednoj neprijatnoj komunikaciji i iznošenju raznih situacija, snimaka, dokumenata, upućuje na to da se u konkretnom slučaju DPS jednim dobrim dijelom finansirala nelegalno, da je negdje vođeno i duplo računovodstvo i da bi sve to trebalo ispitati. Kada postavimo pitanje ko bi to trebalo da ispita, vraćamo se na institucije. U ovom konkretnom slučaju, institucije koje su prve u frontu da istraže sve ono što su javni navodi koji realno uznemiravaju crnogorsku javnost i izazivaju ozbiljnu sumnju u legitimitet izbornih procesa i sve one posljedice koje proizilaze iz jednog takvog procesa su: Agencija za sprječavanje korupcije i Specijalno tužilaštvo“.

Podsjetimo, biznismen u bjekstvu Duško Knežević je ustvrdio da je bio najveći donator Demokratske partije socijalista, da je finansirao Đukanovićevu partiju sa 200.000 eura, pri tom emitovao video snimak sa skrivene kamere na kome predaje koverat visokom funkcioneru DPS Slavoljubu Stijepoviću sa oko 100.000 eura. Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović je potvrdio da je Knežević bio jedan od donatora ali da se ne radi o sumi o kojoj Knežević govori.

„Dakle Knežević je dao toliko koliko je dao. Gospodin Stijepović je o tome dao izjavu nadležnom tužiocu i tamo stoji sve. Ono što vam sa sigurnošću mogu reći da je neistina da je dato novca toliko koliko je rekao gospodin Knežević i drugo, mogu vam sa sigurnošću reći da je neistina da se o tome prethodno konsultovao sa mnom“, rekao je Đukanović u prvoj izjavi datoj novinarima od izbijanja afere.

Druga tvrdnja biznismena Kneževića je bila da je Đukanović pred svake izbore okupljao biznismene i određivao im tarife za finansiranje partije.

„To nije tajna, to svi znaju, možete pitati sve biznismene. Prije svakih izbora Milo okupi biznismene i odredi im tarife koliko ko treba da participira u izbornoj kampanji i šta je njihov doprinos. Imali smo dosta ličnih transakcija, mada su one bile podvedene pod partijske, ali ne znam gdje je novac završavao...“, rekao je Knežević nedavno za televiziju „Vijesti“.

Odgovarajući na ove tvrdnje Đukanović je, u širokoj elaboraciji, negirao da je određivao tarife i da su biznismeni bili primorani da finansiraju DPS. Đukanović ipak nije negirao da je imao sastanke sa biznismenima iz "razloga obostranog interesa":

„Tačno je sam i sam imao u par navrata u ovih dvadeset pet godina, ne više od dva tri puta, susrete sa poslovnim ljudima koje smo pozivali najčešće na njihovu inicijativu. Dakle sa onim poslovnim ljudima za koje smo znali da pripadaju našoj politici. To smo uvijek posmatrali kao dio interesa. Mi vodimo politiku kojom želimo da u Crnoj Gori uspostavimo pravila koja važe u razvijenoj Evropi. Oni (biznismeni) u takvom ambijentu vide šansu za razvoj svog biznisa. Prema tome zašto ne bismo razgovarali o tome kako možemo da sarađujemo u skladu sa Zakonom koji propisuje pravila o finansiranju političkih partija. U tim razgovorima nikada niko, a posebno ja nisam pomenuo nikakvu obavezu. A posebno nisam ni pomislio da nekom propisujem koliko treba da finansira političku partiju. Ovdje je dakle riječ o jednoj dobrovoljnosti, interesnoj dobrovoljnosti s jedne i druge strane“.

Duško Knežević i Milo Đukanović, Podgorica, septembar 2010.
Duško Knežević i Milo Đukanović, Podgorica, septembar 2010.

Na osnovu javnih tvrdnji oba aktera, uputili smo Agenciji za sprječavanje korupcije pitanja: da li u izvještaju koji je DPS dostavio Agenciji o finansiranju političke stranke i donacijama postoji ime biznismena Duška Kneževića kao donatora; i da li je Agencija započela proceduru provjere izvještaja DPS-a o finansiranju u izbornom periodu, na osnovu informacija iz afere „Koverat“ i drugih izjava u kojima se govori o potencijalnim skrivenim ili neprijavljenim donacijama. Odgovor iz Agencije za sprječavanje korupcije nismo dobili.

Kometarišući čitavu aferu, Zoran Vujičić pravni savjetnik u Građanskoj alijansi ocjenjuje da Demokratska partija socijalista osim formalne, ima i neformalnu moć, te da nadležne institucije treba da izvrše provjere čiji bi rezultat bio ocjena da li su izbori u Crnoj Gori kompromitovani, da li je DPS imao na raspolaganju crne fondove i nedozvoljene donacije.

„Zakon o finansiranju političkih partija jasno govori na koji način se mogu finansirati partije. Shodno tome, ove tvrdnje koje je gospodin Đukanović izrekao su prosto u domenu kršenja zakona kada je u pitanju finansiranje partija. Samim ovim izjavama je prozvana Agencija za sprječavanje korupcije u čijoj je nadležnosti finansiranje političkih partija i svi regularni tokovi na kojima političke partije mogu da budu donirane u izbornom procesu. Ovo govori i da DPS, osim što ima stvarnu moć, ima i onu moć koja je nevidljiva i nalazi se iza zavjese. Jaka finansijska moć, naročito u vrijeme izbora je jedan od ključeva pobjede na svim izborima. Tako da je ovo nešto što se mora demontirati i prosto moraju biti regularni uslovi za sve političke partije da bismo govorili o fer i demokratskim izborima“, kaže Zoran Vujičić.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG