Dostupni linkovi

CIN i Vijesti: Knežević položio depozit za Đukanovićev kredit


Đukanović i Knežević
Đukanović i Knežević

U okviru finansijskih afera koje od početka godine potresaju Crnu Goru, a vezane su za banke biznismena Duška Kneževića i za njegove objave i tvrdnje o tajnom finansiranju vladajuće Demokratske partije socijalista – Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) i dnevni list Vijesti su objavili da je aktuelni predsjednik Crne Gore Milo Đukanović prije dvanaest godina dobio kredit od milion i po eura zahvaljujući biznismenu Dušku Kneževiću koji je garantovao za Đukanovićev kredit.

Radi se o događaju iz 2007. godine kada je Đukanović napustio najaviše državne funkcije.

Biznismen Duško Knežević, koga crnogorsko Specijalno tužilaštvo tereti za navodno pranje novca i utaju poreza i čije su dvije banke u Crnoj Gori blokirane, 2007. godine je položio milion i po eura depozita, kao garanciju za kredit koji je sadašnji predsjednik Crne Gore Milo Đukanović dobio na ime svoje kompanije Capital Invest od londonske filijale grčke Pireus Banke, pišu podgoričke Vijesti i CIN.

Za taj aranžman, keš kolateral je omogućila firma Duška Kneževića pod nazivom Comsel Limited sa Kipra koja je položila depozit od milion i po eura.

Pozivajući se na ugovore u koje su imali uvid, dnevnik Vijesti i Centar za istraživačko novinarstvo su objavili da su tada u Londonu potpisana dva ugovora. Prvi o garanciji na milion i po eura za kredit Đukanovićevoj kompaniji Capital investu, između Pireus banke i Kneževićeve kompanije Comsel Limited.

U ugovoru se precizira da je banka tražila dodatnu garanciju za kredit i to u vidu keš kolaterala, koji je obezbijedila Kneževićeva firma Comsel Limited. U ugovoru o garanciji se precizira da, ukoliko Đukanović ne vrati novac, banka ima pravo da se naplati isključivo preko keš kolaterala koji je položen kao depozit.

Tada je potpisan i drugi ugovor o kreditu između Pireus banke i Kapital Investmenta, u kojem se preciziraju uobičajene stavke o uslovima vraćanja kredita i kamatama. Tu se navodi i da Đukanović treba da povuče kredit do kraja 2007. godine.

List navodi da je Đukanović taj kredit iskoristio da kroz dokapitalizaciju kupi dio akcija Prve banke, čiji je najveći akcionar njegov brat Aco Đukanović.

Da se povlači sa državnih funkcija i da će se baviti privatnim biznisom Đukanović najavio u oktobru 2006, rekavši da će se osloniti na prijatelje i svoje veze sa uglednim ljudima iz politike i biznisa.

"Imam nekoliko inicijativa od strane prijatelja iz domaćeg i međunarodnog biznisa. Valjda ćete razumjeti da sam za ovih 17 godina rada ipak formira dosta dobrih veza, prijateljstava sa uglednim ljudima iz politike i biznisa koji cijene ono što sam radio u prethodnom periodu i koji bi željeli da nastavimo da partnerski radimo biznis u narednom periodu. U svakom slučaju bićete blagovremeno upoznati, jer to što ću raditi svakako ću raditi javno", rekao je Đukanović najavljujući svoje planove krajem 2006. godine.

Tokom bavljenja biznisom naredne 2007. godine, Đukanović je bio poslanik u crnogorskom parlamentu sa platom od oko 800 eura. Na nezvanične informacije da je Đukanović dobio kredit od milion i po eura i da je učestvovao u dokapitalizaciji Prve banke u crnogorskoj skupštini je više puta otvorena rasprava vezano za neprijavljivanjete imovine tadašnjoj Komisiji za utvrđivanje konflikta interesa. Đukanović se u februaru 2008. godine vratio na premijersku funkciju.

XS
SM
MD
LG