Dostupni linkovi

Grčki parlament ratifikovao sporazum sa Makedonijom


Parlament Grčke
Parlament Grčke

U Parlamentu Grčke danas je sa 153 glasa "za" i 146 "protiv" ratifikovan Sporazum iz Prespe kojim se rješava decenijski spor sa Skopljem oko imena Makedonije. Sporazum predviđa da ime Makedonije bude promijenjeno u Sjeverna Makedonija, a da Grčka zauzvrat prestane blokirati njeno učlanjenje u NATO i Evropsku uniju.

Glasanje, kao i trodnevna debata, proteklo je u svađama, dobacivanjima i istaknutim transparentima koje su poslanici opozicije uneli u glavnu salu. Grčki premijer Aleksis Cipras je u zadnjem obraćanju poručio da Prespanski dogovor donosi stabilnost celom regionu i da njime nisu ugroženi interesi Grčke.

Odmah nakon glasanja, makedonski premijer Zoran Zaev čestitao je "svom prijatelju" Ciprasu na uspješnom glasanju i na društvenim mrežama napisao:

"Zajedno sa našim narodima smo ispisali istorijsku pobedu. Neka je večan Dogovor iz Prespe, neka su večni mir i progres na Balkanu i u Evropi", napisao je Zaev.

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker i visoka prestavnica za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini pozdravili su današnje glasanje u Parlamentu Grčke, kao "krucijalni korak u ratifikaciji Prespanskog sporazuma".

"Od samog početka, Evropska unija snažno podržava istorijski dogovor koji su potpisali premijeri Cipras i Zaev, nakon pregovora pod patronatom UN-a. Zahtevalo je političku hrabrost, vođstvo i odgovornost obe strane da reše jedan od dubokih sporova u regionu. Obe države uhvatile su ovu jedinstvenu mogućnost, što je primer pomirenja za Evropu i daće dodatni podsticaj evropskoj perspektivi regiona", navedeno je u saopštenju Junkera i Mogerini.

Evropski zvaničnici, kako su kazali, raduju se narednim proceduralnim koracima na punoj provedbi Sporazuma i naglašavaju kako su uvereni da Atina i Skoplje danas, zajedno, pišu novu stranicu zajedničke EU budućnosti.

Nakon današnjeg glasanja u grčkom parlamentu Vlada u Atini treba informisati generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga da su završili postupak. Zatim Alijansa treba pripremiti protokol za prijem Makedonije, a očekuje se da početkom februara makedonski političari budu pozvani da ga potpišu. Odmah zatim, Grčka treba ratifikovati pozivnicu za članstvo Makedonije u NATO-u, nakon čega stupaju na snagu ustavne izmene koje je makedonski parlament usvojio.

Od tada Makedonija u stvari postaje Severna Makedonija i počinje da važi sporazum sa Grčkom.

Premijer Zaev je ovih dana izjavio da očekuje da do sredine februara u grčkom Parlamentu bude odobren i protokol o članstvu Makedonije u NATO-u.

"Verujem da će prilikom ovog drugog glasanja grčki Parlament biti jedinstven, čime će političke snage dati jednoglasnu podršku i poslati snažan signal Republici Severnoj Makedoniji da je Grčka prva zemlja Alijanse koja je konsenzusom ratifikovala Protokol o članstvu", rekao je Zaev.

Makedonski premijer očekuje po završetku celog procesa novi susret sa grčkim kolegom Aleksisom Ciprasom, da bi još jednom potvrdili građanima da će imati velike benefite od Prespanskog dogovora.

U narednoj fazi, koja se očekuje početkom proleća, obaveze će se prebaciti u Skoplje. Prema Dogovoru iz Prespe, odmah po stupanju na snagu, Makedonija treba izvestiti sve međunarodne organizacije i institucije u kojima je član o stupanju na snagu ovog sporazuma. Zatim se treba zatražiti od tih organizacija da prihvate novo ime, a isti postupak Vlada u Skoplju treba sprovesti i sa svim državama - članicama UN. To bi značilo da će i zvanično druge države i organizacije početi da se obraćaju zemlji novim imenom - Republika Severna Makedonija.

U Makedoniji i u Grčkoj Dogovor je ratifikovan u atmosferi žestokih optužbi u javnosti i parlamentima i uz proteste onih koji su protiv sporazuma. Prema analitičarima, novi izazovi se mogu očekivati i u narednim fazama, a naročito ako dođe do promene vlasti u Makedoniji ili Grčkoj.

Univerzitetski profesor Nikola Dujovski ne očekuje probleme do dobivanja poziva za članstvo u NATO-u, a nada se da će u budućnosti makedonsko društvo sazreti i prihvatiti Dogovor kao realnost.

"Ali, nakon promene vlasti u Grčkoj, ako dođe do toga, Grci će budno pratiti implementaciju svakog zareza iz Dogovora i pretpostavljam da će od toga zavisiti otvaranje poglavlja u pregovorima sa EU", komentariše Dujovski.

Dujovski ističe da Dogovor ne može biti vraćen ili poništen, ali da će njegovo sprovođenje u velikoj meri zavisiti od toga ko će biti na vlasti u Skoplju i Atini.

Sa druge strane, građani će imati rok od pet godina, odnosno najkasnije do 2024. godine, da promene lične dokumente i da u njima bude upisano novo ime Republika Severna Makedonija. I registarske tablice na vozilima se trebaju promeniti i dobiti kod NM ili NMK, ali to će se najverovatnije obavljati postepeno, za vreme redovnih tehničkih pregleda vozila.

Makedonski parlament je 11. januara usvojio i proglasio četiri amandmana Ustava države koji proizilaze iz Dogovora sa Grčkom o imenu zemlje.

Prvi amandman se odnosi na promenu imena države, odnosno reči "Republika Makedonija" se menjaju rečima "Republika Severna Makedonija" u celom tekstu Ustava. Drugi amandman se odnosi na odluke i proglas ASNOM-a (Antifašističko Sobranje Narodnog Oslobođenja Makedonije) iz 1944. godine, kojima se dodaje i Ohridski okvirni ugovor iz 2001. godine. Treći je definisao da Republika Makedonija poštuje suverenitet, teritorijalni integritet i političku nezavisnost susednih država. U četvrtom amandmanu se navodi da Republika Makedonija štiti, garantuje i neguje kulturno nasleđe makedonskog naroda, kao i pripadnika tog naroda koji žive u inostranstvu.

Zajedno sa amandmanima Sobranje je usvojilo i Ustavni zakon o njihovom sprovođenju, u kome se između ostalog navodi da ukoliko Grčka ne ratifikuje Dogovor, onda amandmani ne stupaju na snagu, kao i to da će državljanstvo biti "makedonsko/građanin Republike Severne Makedonije".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG