Dostupni linkovi

Ambasada SAD: Kosovske carine protivne našim interesima


Sjedinjene Države u potpunosti podržavaju dijalog između Kosova i Srbije koji vodi Evropska unija, saopštila je njihova ambasada u Prištini, dodajući da je sveobuhvatan, obostrano koristan sporazum u strateškom interesu Vašingtona.

Ambasada podseća na pismo predsednika Donalda Trampa predsedniku Kosova Hašimu Tačiju, u kome je ga je pozvao, kao i ostale lidere da “iskoriste ovaj jedinstveni trenutak, da govorite ujedinjenim glasom tokom mirovnih pregovora i uzdržite se od postupaka koji bi otežali postizanje sporazuma.’“

U saopštenju se dalje naglašava da su neki komentatori i političari sugerisali da će Kosovo njegov status kao nezavisne, suverene države, blisko povezane sa Sjedinjenim Državama, štititi od svih posledica njegovih odluka na međunarodnoj sceni.

“Upozoravamo na pretpostavljanje da Kosovo ili bilo koji drugi prijatelj Sjedinjenih Država može da preduzme akcije koje su u suprotnosti sa našim strateškim interesima, a da se ne suoči sa posledicama”, ističe se u saopštenju američke ambasade u Prištini.

Ona je pozvala Kosovo i druge regionalne aktere da pokažu posvećenost normalizaciji; regionalnom miru i stabilnosti; i na putu ka evropskim integracijama.

“Ponavljamo naš stav da je trenutna suspenzija taksi na uvoz iz Srbije i Bosne jedna od neophodnih mera za vraćanje momentuma procesu dijaloga. Očekujemo da drugi akteri sami preduzmu konstruktivne mere”.

U saopštenju se ističe da, kao što je nedavna istorija pokazala, Kosovo je uspešno kada se interno ujedini i stupi u partnerstvo sa Sjedinjenim Državama i EU.

“Mi ohrabrujemo sve političke stranke da konstruktivno doprinesu ovom procesu. Akcije koje podrivaju dijalog, ometanja sa strane, i odbijanje da se ukinu takse, sve su u suprotnosti sa interesima SAD-a. Ono što je trenutno potrebno je hrabro vođstvo koje će da promoviše naše zajedničke ciljeve. To nam pomaže da održimo jake bilateralne odnose”, zaključuje se u saopštenju Ambasade SAD u Prištini.

XS
SM
MD
LG