Dostupni linkovi

EU očekuje da Vlada Kosova promeni odluku o taksama za Srbiju i BiH


Ilustracija
Ilustracija

Zvaničnici Evropske Unije očekuju da će kosovska Vlada ubrzo promeniti odluku o taksama na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Herecgovine.

U toku debate koja je održana u Evropskom Parlamentu, Ana-Maria Boura zvaničnica nadležna za Balkan u Evropskoj Službi za spoljne poslove (EEAS) je naglasila da veruje da će ubrzo vlasti u Prištini poslušati pozive koji dolaze iz međunarodnih prestonica. U tom smislu ona je naglasila da je zajednički evropski i američki pritisak imao efekta.

“Počinjem da vidim neke naznake da se ovi pozivi sada čuju i da možemo da vidimo pomake u narednom periodu”, kazala je Ana-Maria Boura.

Međutim ona je priznala da su odluke o taksama kao i o formiranju Kosovske Vojske ujedinile javnost na Kosovu.

“Kako takse tako i KBS su izuzetno popularne i ujedinjujuće. Obe mere uživaju podršku javnosti. Čak i političari koji su imali rezervu morali su se prilagoditi ovim merama zbog njihove popularnosti”, ocenila ja Boura.

Ona je objasnila da su te mere učinile da se političari na Kosovu osećaju dobro u njihovi koži.

“(Kosovski) Političari smatraju da je to jedini način da se suprostave ponašanju Srbije prema njima. Oni se osećaju dobro u toj situaciji. Nikada nije postojala mera koja je činila da se oni osećaju tako dobro”, ocenila je Ana-Maria Boura.

Odluku o tarifama su osudili i prisutni evroposlanici, te su ocenili da je time došlo do kršenja CEFTA sporazuma. David Cullen iz jedinice za Kosovo u Evropskoj komisiji istakao da dluka o tarifama je uticala i na odnose između Kosova i evropskih institucija.

“Otvoreni smo da poslušamo njihove žalbe i zabrinutosti”, naglasio je Cullen, istakavši da ostaje sa nadom da će prištinske vlasti povući odluku o taksama nakon pritiska koji pristižu sa raznih adresa.

XS
SM
MD
LG