Dostupni linkovi

BiH i Kosovo: Korak ka ukidanju taksi?



Midhat Salić, zamjenik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, 24.01.2019.
Midhat Salić, zamjenik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, 24.01.2019.

Napravljeni su prvi koraci u pregovorima delegacija BiH i Kosova u vezi sa eventualnim ukidanjem taksi od 100 posto koje je uvela Vlada Kosova na proizvode iz BiH.

„Obje strane navele su svoje stavove. Pozicije su prije ovog sastanka bile radikalno suprotne“, rekao je nakon sastanka novinarima u Sarajevu zamjenik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Midhat Salić, koji je predvodio bh. delegaciju.

Kosovska strana je tražila da BiH prizna njihove dokumente, poput pasoša i registarskih tablica, te da ukine vizni režim, kazao je Salić.

„Mi smo u prvi plan isticali ekonomska pitanja. Isticali smo, također, da se na ovaj način krši CEFTA sporazum o slobodnoj trgovini. Ono što je kosovska strana isticala u svojim stavovima je da BiH, zbog nepriznavanja dokumenata Kosova, poput pasoša, registarskih tablica i slično, te zadržavanja viznog režima, onemogućava slobodan protok roba, usluga i kapitala“, rekao je Salić.

Zahtjev bosanskohercegovačke delegacije bio je da se odmah bezuslovno ukinu takse u visini od 100 posto, dok je kosovska strana tražila da BiH prvo prizna dokumente, pa čak i da, prije ukidanja ove takse, prizna nezavisnost Kosova.

„Mi smo im ponudili naš maksimum na koji smo mogli pristati, a to je da Kosovo odmah na šest mjeseci suspenduje odluku o uvođenju taksi, a da se u tih šest mjeseci nastoje riješiti sporna pitanja. Međutim, kosovska delegacija to nije prihvatila“, objasnio je Salić novinarima.

Portparolka Vlade Kosova Donjeta Gaši prethodno je potvrdila za Radio Slobodna Evropa da je Kosovo pozitivno odgovorilo na zahtjev BiH na sastanak, podnesen u okviru CEFTA-e u vezi sa taksom od 100 posto, ali i navela da se ne radi o pregovorima o ukidanju ove mjere.

"Ne radi se o pregovorima o tom pitanju, već će Kosovo braniti svoj stav i principe zašto je uvelo taksu. Kosovo je u obavezi da poštuje ovaj oblik komunikacije u sklopu CEFTA-e", kazala je Gaši za RSE.

Nakon ovog sastanka, kako je Salić napomenuo novinarima, obje strane će svojim nadležnim institucijama, odnosno Vijeću ministara BiH i Vladi Kosova, podnijeti izvještaj sa ovog sastanka, nakon čega će biti odlučeno da li će i kada razgovori biti nastavljeni.

Vlada Kosova uvela je 21. novembra nove carine od 100 odsto na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine u cilju, kako se navodi, jačanja domaće proizvodnje, ekonomije i kosovske državnosti.

Ramuš Haradinaj je ranije izjavio da će se takse ukinuti onda kada se prizna nezavisnost Kosova.

XS
SM
MD
LG