Dostupni linkovi

Britanski parlament odbacio predlog Tereze Mej o Bregzitu


Istorijski poraz Tereze Mej u britanskom parlamentu
Istorijski poraz Tereze Mej u britanskom parlamentu

Britanski parlament je sa 432 glasa odbacio predlog premijerke Tereze Mej o Bregzitu. Plan je podržalo 202 poslanika. Protiv predloga premijerke su glasali i pristalice Bregzita, ali i oni koji su za opstanak Velike Britanije ostane u Uniji.

Mej je rekla da će njena vlada nastaviti debatu o Bregzitu na konstruktivan način.

"Moramo se fokusirati na ideje o kojima se može postići dogovor. Predložićemo realistične ideje EU. Ne želim da budem pasivna".

Ona je dodala da će nastojati da Britanija izađe iz EU na regularan način.

"Želim da odemo sa postignutim sporazumom", naglasila je Mej dodajući da će u ponedeljak saopštiti na koji način nastaviti dalje Bregzit.

"Želim da poručim onima koji su glasali za izlazak Britanije iz EU da je moja dužnost osiguram ispunjenje njihove volje. Svi poslanici treba da slušaju glas britanskih građana", dodala je Mej.

"Jasno je da House (Donji dom parlamenta) ne podržava ovaj sporazum, ali večerašnje glasanje ne kaže nam ništa šta podržava", kazala je Mej.

Korbin pokrenuo glasanje o nepoverenju vladi

Najveći poraz od 1920-ih: Džeremi Korbin
Najveći poraz od 1920-ih: Džeremi Korbin

Lider opozicione Laburističke partije Džeremi Korbin je pokrenuo inicijativu za izglasavanje nepoverenja Vladi nakon što je doživela katastrofalni poraz, o čemu će se parlament izjasniti u naredna 24 časa.

Međutim, analitičari procenjuju da Vlada Tereze Mej ima šansi da opet dobije poverenje s obzirom da je mala DUP partija iz Severne Irske, koja je deo vladajuće koalicije, najavila da će je podržati, iako je glasala protiv sporazuma sa EU o Bregzitu.

"Ovo je najveći poraz od 1920-ih", dodao je Korbin. On je istakao da se sada mora isključiti bilo kakva mogućnost Bregzita bez sporazuma.

To je prvi put od 1864. godine da je britanski parlament odbacio međunarodni sporazum.

Tusk: Jedina pozitivna opcija za Britaniju je da ostane u EU

Odbacivanje postignutog dogovora o Bregzitu u britanskom parlamentu povećava rizik od razlaza bez dogovora, upozorio je predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker i izrazio žaljenje zbog rezultata glasanja.

"Pozivam Veliku Britaniju da što pre razjasni svoje namere. Vreme je skoro isteklo", napisao je predsednik Evropske komisije na Tviteru.

Evropska unija ubrzaće pripreme za scenario prema kojem će Velika Britanija napustiti EU bez postignutog sporazuma, dodao je Junker.

Jedina pozitivna opcija za Britaniju je da ostane u EU, nakon što je njegov parlament odbacio sporazum o Bregzitu, izjavio je predsednik Evropskog Saveta Donald Tusk.

"Ako sporazum nije moguć, a niko ne želi izlazak bez sporazuma, onda ko ima hrabrosti da kaže koje je pozitivno rešenje jedino moguće?", napisao je Tviter na Tviteru.

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc izjavio je da neće biti novih pregovora o izlasku Velike Britanije iz EU.

On je rekao da žali što je donji dom britanskog Parlamenta odbacio sporazum koji je britanska premijerka Tereza Mej postigla sa Unijom.

"Žalim zbog ishoda na glasanju u donjem domu britanskog Parlamenta. U svakom slučaju, neće biti novih pregovora o sporazumu za `Bregzit`", istakao je Kurc.

Austrijske vlasti pozvale su britansku premijerku da brzo reaguje kako bi sprečila "Bregzit" bez postignutog sporazuma sa EU.

Austrija je predsedavala rotirajućem Predsedništvu EU u drugoj polovini prošle godine i u tom periodu je postignut sporazum Londona i Brisela

Zabrinutost preduzetnika

Poslovna zajednica je zabrinuta zbog ishoda glasanja u britanskom parlamentu. Konfederacija britanskih industrijalaca ističe da je što hitnije potreban novi plan.

"Sada je trenutak da naši političari donesu istorijske odluke kao lideri".

Klub direktora iz Londona saopštava da je u pitanju kolektivni neuspeh političkih lidera.

"Kako stvari sada stoje, prema zakonu napustićemo EU 29. marta, sa ili bez sporazuma, a poslanici se ponašaju kao da imaju sve vreme ovog sveta. Kako da se poslovna zajednica pripremi u ovoj magli konfuzije?".

Britanska privredna komora saopštava da ne postoje reči kojima bi se iskazala "frustracija, nestrpljenje i sve veće nezadovoljstvo među poslovnim ljudima nakon dve i po godine haotičnog ponašanja političara, sa visokim ulogom, ali nema znakova da će ono prestati".

Granica dve Irske, ključna tačka sporenja

Pre glasanja je ubedljivom većinom sa 600 protiv i 24 za odbačen amandman konzervativnog poslanika Džona Barona, koji je tražio da se glasa o njegovom predlogu da Britanija može jednostrano da ukine takozvani “backstop”. Premijerka Mej je bila protiv pomenutog predloga, a Evropska unija je jasno predočila da bi za nju to bilo neprihvatljivo.

Antibregzit demonstrant u Londonu
Antibregzit demonstrant u Londonu

Tereza Mej je u završnom obraćanju pre glasanja pozvala poslanike da podrže njen plan - u suprotnom rizikuju “da iznevere građane”. Ona je istakla da je reč o istorijskoj odluci sa kojom će zemlja živeti u narednih nekoliko generacija.

“Svi imamo veliku odgovornost za ovu veliku istorijsku odgovornost koja će uticati na budućnost mnogih generacija”.

Ona je istakla da je vlada morala da radi više sa parlamentom oko pripreme "Bregzita" ali da neće podržati amandman kojim bi se vremenski ograničilo vreme trajanja takozvanog “backstopa”, odnosno zaštitnog mehanizma koji bi sprečio da ne dođe do ponovne uspostave fizičke granice između Irske i Severne Irske, dela Ujedinjenog kraljevstva, ako se na vreme ne dogovore budući trgovinski odnosi Londona i Brisela.

Obe strane su se obavezale da izbegnu vraćanje “tvrde granice”, odnosno fizičke kontrole na njoj, nakon "Bregzita". Ovo pitanje je bilo najveća prepreka u postizanju dogovora te je povećalo izglede da Britanija izađe iz EU bez dogovora.

Velika Britanija može da ponovo pregovara sa Evropskom unijom o uslovima njenog izlaska iz bloka, kazao je lider opozicione Laburističke partije Džeremi Korbin pozivajući poslanike da odbace plan Tereze Mej.

Velika Britanija bi mogla ponovo da pokrene pregovore sa EU u vezi sa uslovima "Bregzita", ukoliko britanski Parlament ne podrži sporazum koji su postigli London i Brisel, izjavio je lider opozicione Laburističke partije Džeremi Korbin.

On je pred glasanje o sporazumu o "Bregzitu" pozvao poslanike u britanskom Parlamentu da odbace sporazum koji je britanski premijer Tereza Mej postigla sa Briselom.

Sa približavanjem 29. marta, kada treba da napusti EU u koju je ušla 1973., Britanija se našla u najdubljoj krizi u poslednja pola veka.

XS
SM
MD
LG