Dostupni linkovi

Britanski poslanici glasaju o planu Therese May za Brexit


Theresa May u britanskom parlamentu, fotoarhiv
Theresa May u britanskom parlamentu, fotoarhiv

Britanski poslanici spremaju se glasati o tome hoće li poduprijeti sporazum Therese May za napuštanje Europske unije i to nakon višednevne oštre rasprave. May je pozvala poslanike da podrže njezin dogovor i da "smisleno glasaju". No, mnogi njezini stranački kolege bi joj mogli okrenuti leđa i pridružiti se opoziciji što bi u konačnici moglo voditi premijerkinom padu.

U posljednjem pokušaju da uvjeri poslanike da podrže njen plan koji uključuje i uvjete izlaska iz Unije, kao i buduće odnose sa Bruxellesom, May je u ponedjeljak uvečer ponovila da sporazum nije savršen, ali da kada se budu pisale povijesne knjige zasigurno će se u njima naći odgovori na pitanja da li se ispoštovala volja građana, da li su se štitili interesi britanske ekonomije, ili poslanici nisu ispunili ono što su građani od njih očekivali.

Premijerka je pokušala uvjeriti poslanike da neće biti nikakve fizičke barijere, kontroverznog "sigurnosnog pojasa" sa Sjevernom Irskom.

Istaknula je nova pisana uvjeravanja EU da bi predloženi sporazum o carinama bio privremen i da bi, ako se pokrene, trajao "najkraće moguće razdoblje".

Premijerka će se prije današnje sjednice parlamenta još jednom obratiti svojoj vladi. No, mnogi poslanici iz Konzervativne stranke, kao i koalicijski partneri Demokratski unionisti odlučno su protiv dogovora.

Stotinjak torijevaca i deset poslanika iz Demokratske unionističke stranke mogli bi se pridružiti laburistima i drugim opozicijskim strankama koji se protive dogovoru.

Ipak, neki iz vladajućih stranaka, kao i opozicije bi ipak mogli postupiti drugačije i dati podršku vladi premijerke May iako su do sada kritizirali dogovor.

Tajnik za Brexit Michael Gove upozorava da bi sam parlament mogao biti odgovoran za urušavanje demokracije.

"Britanci su nam dali odgovornost. Na nama je da to ispoštujemo ili ćemo ih razočarati", rekao je Gove.

Lider laburista Jeremy Corbyn sinoć je osudio dogovor May s EU i ponovio da bi ako dogovor ne dobije podršku poslanika trebalo raspisati opće izbore.

"Theresa May pokušava ucijeniti naše poslanike prijeteći da će bez sporazuma zemlja ući u kaos. Nećemo pristati na takve ucjene", kazao je Corbyn.

Corbyn osuđuje dogovor May s EU
Corbyn osuđuje dogovor May s EU

U popodnevnim satima se očekuje početak konačne rasprave o sporazumu May i Europske unije.

Premijerka bi trebala održati završni govor i pozvati zastupnike da podrže njezin sporazum, nakon čega slijedi glasanje.

Bude li odbačen plan, premijerki ostaju još tri dana da se vrati u parlament sa takozvanim "planom B", jer pretpostavlja se da bi ona u srijedu mogla ponovno do Bruxellesa kako bi iznudila još neke ustupke od Unije.

Na raspolaganju joj ostaju još neki instrumenti, ali datum izlaska iz Unije, 29. mart 2019, sat prije ponoći, je određen još u novembru 2017, sa dogovorom ili bez njega.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG