Dostupni linkovi

'Prodaja' Ujedinjenog Kraljevstva


Ilustracija
Ilustracija

Britanski i evropski pregovarači dogovorili su nacrt sporazuma o budućim odnosima nakon Brexita, a o tome će britanska vlada raspravljati u srijedu. Sporazum uključuje zaštitni mehanizam, zahvaljujući kojem bi granica na irskom ostrvu ostala otvorena nakon Brexita.

To pitanje je do sada bila glavna prepreka u postizanju dogovora o budućim odnosima između Londona i Brisela nakon izlaska Velike Britanije iz članstva EU.

Da bi sporazum bio odobren, britanskoj premijerki Terezi Mej (Theresa May) potrebni su glasovi oko 320 poslanika od njih 650 u Parlamentu. A neki upozoravaju da ono što je na stolu naprosto nije prihvatljivo i nikada neće proći u Parlamentu.

Velika Britanija i EU dogovorili nacrt teksta sporazuma o Brexitu

BBC prenosi da su dokument dogovorili zvaničnici obje strane na tehničkom nivou nakon intenzivnih razgovora ove sedmice, kao i da će se specijalni sastanak kabineta održati u srijedu u 14 sati po srednjeevropskom vremenu, a na njemu će Tereza Mej tražiti podršku ministara.

"Budućnost granice između Sjeverne Irske i Republike Irske posljednje je veliko pitanje koje treba riješiti usljed neslaganja oko toga kako garantovati da neće biti fizičkih provjera ponovo uvedenih nakon Brexita”, navodi BBC.

Politička urednica BBC-ija Laura Kunsberg (Laura Kuenssberg) navodi da se Dauning strit broj 10 konačno "dokopao" sporazuma.

"Dokument koji je mjesecima zvaničnicima crpio krv, znoj i suze, dogovoren je, bar na tehničkom nivou. Sada je papir pripremljen kako bi u srijedu bio spreman za naredni vladin korak - političko odobrenje od tima premijerke Mej, iako su mnogi od njih rezervisani. Zapamtite, u posljednjih 24 sata neki od njih privatno upozoravaju da ono što je na stolu naprosto nije prihvatljivo i nikada neće proći kroz Parlament. Neki čak vjeruju da premijerka treba da ode", napominje urednica BBC-a..

Kunsberg navodi da, međutim, sada vladina mašina kreće u akciju, odnosno da se sa pripremljenim tekstom može početi njihovo dugoročno planiranje.

Detalji plana

Gardijan (The Guardian) je objavio da glavni dokument, sporazum o povlačenju ima više od 400 stranica gustog zakonskog teksta.

"Ministrima će biti data prilika da pročitaju tekst prije sastanka, i biće pažljivo razmotren da bi se vidjelo na koji je način riješeno pitanje granice Sjeverna Irska-Republika Irska i šta sadrže njegove odredbe… Oni će takođe željeti da vide da li sporazum sadrži bilo kakvu ulogu Evropskog suda pravde u rješavanju sporova, kao što je prekidanje povratne pomoći."

List objašnjava da ako se kabinet u srijedu usaglasi sa planom, EU očekuje da održi specijalni sastanak o Brexitu 25. novembra, a ministri za pitanja EU vjerovatno će pripremiti teren na vanrednom sastanku 19. novembra.

"Parlament će tada ratifikovati sporazum na dugo očekivanom 'konačnom glasanju' koje će se održati sredinom decembra. Jedan izvor iz Vestminstera predložio je da se to može desiti 10. decembra, nakon najmanje dva dana debate. Očekuje se da će oni koji se nadaju da će se održati drugi referendum iskoristiti taj trenutak kako bi pokušali da dobiju većinu u Donjem domu za tu ideju."

Protivnici negoduju

Rojters (Reuters) piše da EU i Britanija moraju da postignu sporazum o održavanju trgovinske razmjene između najvećeg svjetskog trgovačkog bloka i Ujedinjenog Kraljevstva.

"U nastojanju da napusti EU, zadržavajući što bliže odnose, kompromisni plan Tereze Mej uznemirio je Brexitovce, proevropejce, škotske nacionaliste, sjevernoirsku partiju koja je podržala vladu i neke od njenih ministara."

Da bi dobila odobren sporazum, potrebni su joj glasovi oko 320 poslanika u parlamentu koji broji 650 mjesta.

Istaknuti Bregzitovci kao što je konzervativni poslanik Džejkob Ris-Mog (Jacob Rees-Mogg) i bivši ministar vanjskih poslova Boris Džonson (Boris Johnson) izjavili su da je Mej prodala Ujedinjeno Kraljevstvo i da će se tome suprotstaviti.

"To je neuspjeh vladinog pregovaračkog položaja i potencijalno može podijeliti Ujedinjeno Kraljevstvo", rekao je konzervativni poslanik Ris-Mog.

Opoziciona Laburistička stranka, koja je rekla da će se suprotstaviti bilo kojem sporazumu koji ne zadržava "iste" ekonomske koristi koje sada ima sa EU, navela je da je malo vjerovatno da je postignuti sporazum bio ispravan za Britaniju.

Džeremi Korbin i njegov trenutak obračuna s Brexitom

Prioritet laburističkih lidera ostaje da destabilizuju krhku vladu, navodi Fajnanšel Tajms (Financial Times).

Sva politika svodi se na izbore. U slaboj konkurenciji, ovo je bio najznačajniji Brexit uspjeh Tereze Mej. Do sada je premijerka uspjela ubijediti ministre i poslanike da su jedine opcije njen plan i haotičan izlaz.

"Džeremi Korbin (Jeremy Corbyn), čiji je evroskepticizam dobro poznat, ne pokazuje stvarno interesovanje za Brexit. Iako svoju parlamentarnu snagu duguje antibregzitovskim glasovima koje je priskrbio na posljednjim izborima, njegove jedine dvije preokupacije su destabilizacija krhke vlade i izbjegavanje krivice za ono što slijedi. Stoga se fokusirao na to da njegovi proevropski opredijeljeni sugrađani budu ujedinjeni protiv bilo kojeg plana premijerke Mej. Oni su ostali jedinstveni zbog neadekvatnog dogovora i zato što poraz vide kao ključ za obezbjeđivanje drugog referenduma", navodi Tajms.

Međutim, trenutno preusmjerenje od dogovora znači da sada postoji potreba za održivom drugom opcijom. Postoje dva očigledna puta, ali Korbinov pristup sprječava laburiste da djeluju s uvjerenjem. Jedan pravac je novi referendum. Uprkos svim problemima ove opcije, to je jasan način za zaustavljanje Brexita. Drugi pravac za Laburiste je promovisanje verzije norveške opcije koja izaziva zanimanje na torijevim klupama.

FT ističe kako sada Laburisti drže ključ svega što dešava. Proevropejci neće zaboraviti ako ih Korbin iznevjeri.

Bez jasne i brze podrške Laburista za jedan takav put, gospođa Mej će nastaviti da se bavi izborima: njen dogovor ili ništa.

Ističe vrijeme za Brexit

CNN navodi da je glavna prepreka irska granica i podsjeća da su trenutno Velika Britanija i Irska dio jedinstvenog tržišta EU, tako da robi koja prolazi između dva regiona nije potrebna carinska inspekcija.

"Obje strane žele da izbjegnu 'čvrstu granicu' između Sjeverne Irske i Irske, koja bi zahtijevala infrastrukturne i carinske provjere, ali ne mogu da se usaglase o uslovima.

"Vrijeme prolazi. Velika Britanija će napustiti EU 29. marta 2019. godine. Ranije ove sedmice Džo Džonson (Jo Johnson) je podnio ostavku na mjesto ministra transporta i zatražio drugi referendum o Brexitu. Nakon skoro 18 mjeseci napornih pregovora, Mej se, kako je naveo, bavi sporazumom koji bi Britaniju vezao za pravila i propise EU za period tranzicije. Premijerka je u potpunosti odbila pozive na drugo glasanje o Brexitu", navodi CNN.

Svađa kod Džonsonovih zbog Brexita

Dogovor o Brexitu može biti daleko danima, sedmicama ili cijelu vječnost, i dijeli sve - ljude, stranke, čak i porodicu Borisa Džonsona, piše Vošington Post (Washington Post).

"Plavokosi, proćelavi nadareni student Oksford univerziteta, čiji je najpoznatiji član, bivši londonski gradonačelnik i bivši ministar vanjskih poslova Boris Džonson, ujedno čovjek koji je doveo Brexit u Britaniju - iznenada se pojavio kao simbol zemlje u vezi s njenim odlaskom iz kontinentalnog trgovinskog bloka. Klan Džonson je u punom izdanju - za i protiv Brexita - i za jedno i za drugo. Postoji unutarporodično tvitovanje, ljudi", piše Vošington Post.

List podsjeća da Džonson želi čist razlaz sa EU, odnosno da nema čekanja, nema kompromisa.

"Mlađi brat Džo Džonson bio je dio Vlade, kao ministar transporta, a ponovio je i neke od Borisovih ocjena kada je u petak podnio ostavku... Međutim, za razliku od njegovog brata, Džo je na Brexit referendumu 2016. godine glasao da Britanija 'ostane'...Redakcija Financial Timesa, gdje je Džo Džonson pretendovao za urednika i dopisnika prije kandidovanja za javnu funkciju, nazvala ga je 'ozbiljnim gospodinom Džonsonom', za razliku od bombastičnog Borisa", navodi Vošington Post.

Takođe piše i da stajalište Džoa Džonsona o Brexitu dijeli i njegov otac, autor i bivši britanski političar Stenlija Džonsona (Stanley Johnson), koji smatra kako je plan Tereze Mej o Brexitu "bio put u propast".

XS
SM
MD
LG