Dostupni linkovi

Brexit sporazum rizikuje pat poziciju oko Sjeverne Irske


Theresa May
Theresa May

Plan za Brexit britanske premijerke Theresae May, koji je dogovoren sa EU, rizikuje da pitanje zaštitne mreže (backstop) za Sjevernu Irsku postane "pat pozicija" i uzrokuje "dugotrajne runde pregovora" sa EU, stoji u zvaničnoj pravnoj ocjeni urađenoj o ovom sporazumu.

Upravo objavljeni dokument pokazuje da je premijerki rečeno da aranžman dizajniran da bi se spriječila tvrda irska granica može trajati neogranično i da Ujedinjeno Kraljevstvo (UK) neće moći "zakonito izaći" iz njega bez saglasnosti EU, prenosi BBC.

Irski Demokratski unionisti (DUP) kažu da bi to bila "katastrofa" za Britaniju. Ali premijerka May je odbacila tvrdnje, škotskog SNP (Škotska nacionalna partija) da je dovela u zabludu parlament o tome.

Kabinet premijerke May je bio prisiljen da objave pun sadržaj pravnog savjeta Državnog tužioca Geoffrey Coxa nakon što su ministri bili kritikovani u parlamentu u utorak, da su objavili samo pregled tog dokumenta ranije ove sedmice.

Govoreći u parlamentu, gdje je u toku petodnevna rasprava o sporazumu o Brexitu uoči ključnog glasanja o njemu sljedećeg utorka 11. decembra, premijerka May je rekla da nema razlike između dva dokumenta i da je zakonska pozicija o njenom predloženom "privremenom" carinskom aranžmanu sa EU jasna.

Iako UK neće imati unilateralno pravo da se povuče iz zaštitne mreže, mjere dizjanirane da se spriječi fizička kontrola na irskoj granici, zbog jedinstvne carinske unije, May kaže da ni EU ni Britanija nijesu prvobitno to željele kao rješenje.

Ali Demokratski unionisti kažu da je pravni savjet eksplicitan da će Sjeverna Irska zvaršiti kao subjekat drigačijih regulatornih i carinskih pravila EU od onih koje će imati ostatak UK i da će biti tretirani kao "treća zemlja" u odnosu na trgovinu sa Engleskom, Škotskom i Velsom.

Premijerka May i njen kabinet koji je od utvrđivanja sporazuma napustilo skoro desetak ministra na teškoj je muci da obezbijedi podršku za njen plan za Brexit, koji bi joj omogućio izlazak Britanije iz EU krajem marta 2019.

XS
SM
MD
LG