Dostupni linkovi

Brexit: Od irske granice do ponovnog glasanja


Ilustracija

Iako se zvanični London nada da će dogovor o razlazu s Evropskom unijom biti postignut pre 21. novembra, pitanje granice između Severne Irske i Republike Irske, članice EU, i dalje je veliki kamen spoticanja u pregovorima Londona i Brisela.

U međuvremenu, više od 70 britanskih biznismena potpisalo je pismo u kojem traže da se organizuje novo glasanje o konačnim uslovima Brexita.

Svetski mediji se pitaju kako je irska granica postala najveća bitka Brexita i hoće li doći do novog glasanja.

Brexit zavisi od irske granice?

Uoči referenduma o Brexitu 2016. godine, irska granica je jedva bila prisutna u raspravi. Dve godine kasnije, pitanje kako zadržati granicu od 500 kilometara bez kontrolnih punktova i patrola preti da će ugroziti planove Britanije za urednim izlaskom iz Evropske unije. Kako smo dospeli ovde? I šta će se dalje dešavati?, pitanje je koja postavlja Blumberg (Bloomberg).

Autor teksta piše da je Irska, dugo pod kontrolom Britanije, bila podeljena 1922. godine na katolički dominantan jug i uglavnom protestantski sever. Jug je osvojio nezavisnost, sever je ostao pod britanskom vladavinom.

"Danas je granica prilično nevidljiva. Nasilje se u velikoj meri završilo mirovnim sporazumom iz 1998. godine, a činjenica da su Irska i Velika Britanija bile članice jedinstvenog evropskog tržišta značilo je da nema potrebe za kontrolnim punktovima... Povratak na kontrolne punktove i kamere rizikuje raspirivanje starih netrpeljivosti, kao i nove napade."

Biznis će patiti takođe, piše Blumberg, dodajući da ostrvo Irska u mnogočemu funkcioniše kao jedna integrisana ekonomija, a lanci snabdevanja prelaze granicu.

„EU neće potpisati sporazum o razlazu, osim ako se reši pitanje granice. Dakle, postoji mogućnost da bi Velika Britanija mogla izaći iz bloka bez dogovora. U praksi, to bi moglo značiti tarife za robu između EU i Velike Britanije, duge redove u lukama, prizemljene avione i možda čak i prehrambene i medicinske nestašice u Britaniji“, stoji u tekstu.

Britanci i Irci se ponovo sukobljavaju

Ljutiti pregovori o irskoj granici ponovo su otvorili stare rane baš u trenutku kad obema stranama treba najprikladnije Brexit rešenje, piše Politiko (Politico), dodajući kako je Brexit zatrovao odnose Velike Britanije i Irske.

"Tenzije koje su dugo zakopane bliskim ekonomskim odnosima i mirom u Severnoj Irskoj još jednom su izašle na površinu, inficirajući Britanske pregovore o razlazu sa Evropskom unijom baš kad su stigli do završne faze.

Diplomatska mimoilaženja i sukobi ličnosti su odigrali svoju ulogu, s obzirom da su se dve strane sa vremena na vreme ponižavajuće vređale, uz jedva prikrivenu ljutnju i otvoreno neprijateljstvo, dopirući sve do irskog premijera Lea Varadkara i Kabineta u Westminsteru.

Politiko dodaje da podela ne samo da preti da ošteti dugoročni diplomatski odnos između Londona i Dablina, nego postoji mogućnost da utiče na mirovni proces severno od granice sa daleko dubljim posledicama za Britaniju, Irsku i ostatak Evrope, ako nastavljaju da upadaju u zamku britanskog povlačenja iz EU.

"Britanija nikada nije razumela Irsku, ali ne možemo samo poželeti da problem nestane", rekao je Džonatan Pauel (Jonathan Powell), bivši šef osoblja Tonija Blera (Tony Blair) i ključna ličnost u mirovnom sporazumu iz 1998. godine." Ako ne počnemo da obraćamo pažnju, mogli bismo da uđemo u nevolje."

Bler apeluje na poslanike da prepuste glas ljudima

Bivši lider Laburista kaže da nema ishoda za koji Tereza Mej (Theresa May) može garantovati da će biti dobar za zemlju, piše Gardijan (The Guardian) i dodaje:

"Bler poziva sve poslanike da odbace Brexit dogovor Tereze Mej koji ona predstavi parlamentu i da se umesto toga zalažu za drugi referendum, upozoravajući da ukoliko to ne uspeju, pojaviće se negativne reakcije koji će dugo ostati u političkom životu."

Pišući za Observer, bivši premijer kaže da sada premijerka Mej nema izlaz koji može da obezbedi da to može biti dobro, ili čak razumno, za zemlju.

"Približavamo se kritičnom Brexit trenutku," piše on i nastavlja:

"Oni žele neometanu granicu u Irskoj. To se može dogoditi samo ako Severna Irska ostaje u carinskoj uniji i jedinstvenom tržištu, bar za robu i poljoprivredne proizvode. Ali žele da Velika Britanija napusti carinsku uniju i jedinstveno tržište... Međutim, oni takođe žele da Severna Irska i Britanija budu u istom odnosu sa Evropom jednako kao i ostali.

I oni su doneli ishitrenu odluku prošlog decembra da će se pitanje Severne Irske rešiti kao deo sporazuma o povlačenju, sa slobodnom granicom i sa zaštitnim mehanizmom koji to garantuje. Jednostavno nema odgovora na irsko pitanje", navodi se u tekstu.

Jel moguć Brexit dogovor o irskoj granici?

Kako se kompromis o Irskoj granici bliži, Džon Stoun (Jon Stone) u tekstu za Indipendent (Independent) razmatra šta se dalje dešava.

Još uvek je moguć Brexit sporazum o irskoj granici. Najnovije glasine nakon sastanaka u Briselu jesu da se EU sprema da ponudi kompromisno rešenje za takozvani "zaštitni mehanizam". Ostaje da se vidi hoće li to biti dovoljno za Ujedinjeno Kraljevstvo.

Pretpostavimo da hoće i da je potpisan ugovor o povlačenju. Da li to sprečava Brexit bez dogovora? Ne baš, zaključuje autor teksta.

Postoje dve stvari koje bi i dalje mogle prouzrokovati Brexit bez dogovora. Obe donose ogroman stepen neizvesnosti. Prvi je glasanje parlamenta. Tereza Mej nema većinu u Donjem domu i potrebna joj je pomoć.

Druga neizvesnost je u vezi sa budućim trgovinskim odnosom. Do sada je trebalo da se dogovori o ovome, ali je taj raspored ograničen zbog nedostatka napretka u vezi sa Severnom Irskom, za šta EU insistira da se prvo mora rešiti.

Ipak, ako ne možemo da potpišemo dogovor, Britanija i dalje može izbeći “pad sa ivice”.

"Vlada kaže da je izrazito spremna da nastavi sa Brexitom bez dogovora, ali istina je da zemlja jednostavno nije spremna...

U Donjem Domu zasigurno nema većine za Brexit bez dogovora, a politička šteta za vladu, ako nastavi sa planom izlaska bez dogovora, prevazilazi bilo kakvu korist", zaključuje Indipendent.

Vodeći preduzetnici žele novo glasanje

U međuvremenu, više od 70 poslovnih lidera potpisalo je pismo Sunday Times-u pozivajući na glasanje o sporazumu Britanije i Evropske unije vezanom za izlazak te zemlje iz članstva, piše BBC.

Izvršni direktor Waterstonesa i bivši šef Sainsburya Džastin King (Justin King) su među onima koji kažu da će "destruktivno tvrd Brexit" naštetiti britanskoj ekonomiji.

Pismo je koordinisala kampanja "Ljudi glasaju", koja želi glasanje o tome da li prihvatiti uslove odlaska Velike Britanije iz Evropske unije.

U pismu se navodi: "Poslovnoj zajednici je obećano da će, ukoliko zemlja bude glasala za izlazak, biti nastavljena nesmetana trgovina sa Evropskom unijom i ostvarena bezbednost oko budućih odnosa.

U pismu se zaključuje: "Sada se suočavamo sa slepim ili razarajuće teškim Brexitom.

XS
SM
MD
LG